Vreti sa ii oferiti copilului vostru toate sansele de a deveni un adult educat, sau cel putin echilibrat? Pentru aceasta trebuie sa tineti cont si sa aplicati urmatoarele cinci sfaturi practice. Rezultatul nu este niciodata garantata in mod evident, dar reteta trebuie sa fie testata.

Inlocuiti televiziunea, jocurile pe calculator si jocurile video cu lectura

Este inutil sa mai spunem ca daca de la bun inceput lasati televizorul, calculatorul si consola de jocuri in camera copilului renuntati un pic la rolul de parinte. Daca ati cedat deja la acest punct, trebuie sa cititi urmatoarele indicatii! Daca, totusi, ati rezistat invadatorului (si este de la sine inteles ca trebuie sa fiti un exemplu si nu trebuie sa aveti aceste obiecte nici in camera voastra), va confruntati cu balanta intre lectura si statul la calculator, televizor. Un lucru trebuie sa fie clar, nu se pune problema de a va opune lucrului sau studiului pe calculator pentru lectura, cu atat mai putin sa refuzati accesul la "modernitate". Dar, de exemplu, instalati calculatorul intr-un loc supravegheat de  catre membrii familiei. Astfel accesul la aceasta tehnologie se va face conform unor reguli si cel mai important aspect este ca utilizarea se va face sub supravegherea acestora.

Desigur, in cazul in care alegeti lectura, trebuie in primul rand sa va insotiti si sa va ajutati copilul in aceasta practica atat de formativa. Cu cat va incepe mai devreme sa citeasca, cu atat exista riscul mai mare de a intampina dificultati si pentru a depasi aceasta provocare are mare nevoie sa fiti langa el, sa il indrumati si sa il ajutati. Din aceasta cauza este mult mai usor pentru voi sa cedati tentatiei si sa ii oferiti copilului micul ecran. Cu siguranta o sa va rapeasca din timp, dar daca sunteti foarte ocupata puteti alege un anumit moment al zilei cand sunteti alaturi de copil si il invatati sa guste lectura, de exemplu, la culcare, puteti citi impreuna o poveste. Acest lucru il ajuta sa-si modeleze inteligenta si imaginatia. Dupa ce copilul invata sa citeasca binisor si apare dorinta de cunoastre, acea emancipare literara, nu veti mai veni in camera lui decat sa simta ca sunteti langa el si ca il incurajati, dar trebuie sa il lasati sa isi descopere singur curiozitatile, puteti doar sa il indrumati. Este foarte important pentru un copil sa invete sa caute singur, dar in acealsi timp are nevoie si de sustinere, sa simta ca este incurajat si ca cineva ii apreciaza munca.

Oferiti-i gustul de inutil

educarea copiluluiDaca nu intreaba niciodata "ce rost are?", obisnuiti-l sa se plimbe impreuna cu dumneavoastra. Profitati de aceste momente pentru a-i trezi interesul pentru ornitologie sau botanica. Intr-o epoca in care se intampla foarte multe in jurul sau, copilul are o curiozitate naturala, care abia asteapta sa fie trezita. Dezvoltati simtul artistic care se afla in fiecare copil.

Mai bine, plimbati-va fara o tinta anume. Faceti initial o plimbare, doar o plimbare pe jos.  Aceasta se poate sa se transforma intr-un drum cu intorsaturi si surprize. Dar poate ca nu! De aici puteti exemplifica si ii puteti explica celui mic faptul ca atunci cand faci ceva fara niciun motiv, exista sansa sa ai surprize si sa ajungi la un rezultat nebanuit, sau pur si simplu sa faci acel lucru degeaba. Este foarte important sa stie sa argumenteze de ce face un lucru, pentru a-si forma un stil de viata organizat, disciplinat si nu unul haotic in care sa astepte sa se intample ceva.

Oferiti-i pasiunea

A sti sa-i provocati interesul, in fond nu este foarte dificil. Oferiti-i copilului dumneavoastra pasiunea, aceasta ii poate oferi un viitor plin de satisfactii. Societatea noastra produce multi adulti plictisiti, si care merg in gol, fara niciun obiectiv, fara nicio pasiune. Este foarte trist si deprimant sa nu iti faca placere sa faci nimic, iar acest lucru ajunge sa se transmita si in viata si starea ta de spirit. Cea mai mare satisfactie pe care o putem avea provine din munca noastra. Diferentele dintre un angajat care isi face treaba din pasiune si unul care munceste din obligatie sau de nevoie sunt foarte mari

Din nou, exemplul personal si supravegherea sunt esentiale. Permiteti-i sa impartaseasca activitatile care va pasioneaza: gatit, mestesuguri, gradinarit. Dati-i responsabilitati. Daca va cultivati gradina, oferiti-i si lui un spatiu in gradina. Daca va construiti un perete, lasati-l sa dea si el cu mistria! Transmiteti-i valori simple!

Dedicati-i timp

Nu este un miracol: daca nu ii acordati timp copilului, relatiile dintre voi vor fi avea de suferit. Acordati-i timp, si doar uneori, oferiti-i cateva momente pentru a asculta. Ce pretentii si asteptari sa emiteti daca nu aveti timp sa participati la educatia lui? Exista foarte multe cupluri care se bazeaza doar pe educatia bonelor, educatia din gradinite si din scoli. Uita de faptul ca baza educatiei i-o asigura parintii. Pentru copil, parintele este primul model, iar daca acesta lipseste, copilul va fi derutat si va incerca sa imite tot ce este in jurul sau, fara a avea un exemplu concret si va ajunge astfel sa fie derutat si cu o personalitate slab conturata.

Emotional, nimeni nu il va educa in locul vostru. Profesorii trebuie sa gestioneze o masa de elevi, iar misiunea lor este in principal de ordin scolar! Nu bona este cea care trebuie sa supravegheze si sa se ocupe de educatia lui. Si nici o scuza nu poate justifica faptul ca nu ii puteti acorda in fiecare zi cate un pic din timpul vostru.

Lasati-l sa se plictiseasca

"Plictiseala este baza vietii, ea este cea care a inventat jocurile, divertismentul, romanele si dragostea."! Acest Unamuno Miguel ("Brouillard" (ceata)), a inteles ca omul din plictiseala s-a hotarat sa inceapa multe proiecte si sa creeze foarte multe lucruri. Oferiti-le copiilor timp sa se plictiseasca. Ei nu isi vor ptrece toata vieata alergand dupa distractii inutile. Plictiseala este un moment ideal pentru a gandi, a reflecta, a filozofa, a planifica, a demara un proiect sau pur si simplu pentru a-si face ordine in gandire.

Daca reactie copilului atunci cand nu are nimic de facut este de a va spune "Sunt plictisit!", este o reactie cat se poate de normala si de constructiva. Inseamna ca nu ii place aceasta stare in care sta degeaba si prin urmare trebuie sa se  gandeasca sa faca ceva. Ei bine, in acest moment puteti interveni si ii puteti oferi cateva sugestii. Ii puteti propune chiar activitati pe care nu le indrageste foarte mult, dar decat sa stea si sa se plictiseasca, mai bine face ceva, chiar daca nu il atrage asa de mult. De exemplu il puteti indruma sa isi faca ordine in sifonierul cu haine sau in dulapul cu carti

 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole