Cursul de pictura cu nisip pe sticla pentru copii
Într-o societate efervescentă, plină de culoare și energie, Asociația Manieres te...
Educatia copilului este un proces complex care nu se limiteaza la a-l invata sa vorbeasca, sa scrie sau sa citeasca. Copilul are nevoie sa stie cum sa se comporte in societate, cum sa relationeze cu cei de o seama cu el si cu adultii, in diferitele situatii cu care se confrunta in viata de zi. Poate nu intamplator multi din marii oameni din istorie au avut cate ceva de spus despre politete, asa ca mai jos am facut o selectie de citate despre politete.
"Adevarata politete e sa arati oamenilor bunavointa." (J.J. Rousseau)
"Adevarata politete este sincera." (Samuel Smiles)
"A vorbi asa, ca sa ranesti o persoana oarecare din jurul tau, este dovada cea mai mare de necuviinta." (Swift)
"Buna-cuviinta se poate forma prin obisnuinta de a te purta frumos cu cei din jur." (J.. Locke)
"Bunele maniere preced faptele bune si le comanda. Morala este o politete sufleteasca, un fel de-a fi al fiintei in sine (chiar cand este vorba de un altul), o eticheta a vietii interioare, un cod al datoriilor, un ceremonial al esentei. In schimb politetea apare ca o morala a corpului, o etica pur comportamentala, un cod al vietii sociale, un ceremonial al aparentelor. "Bani de hartie", spune Kant, care oricum valoreaza mai mult decat nimic si pe care ar fi absurd sa-i scoti din uz sau sa-i iei drept aur veritabil." (Andre Comte-Sponville)
"Buna-cuviinta inseamna corectitudinea in tinuta si in atitudinea exterioara, in cuvant si fapta, respectarea bunelor maniere si a formelor sociale, amabilitate. In manifestare, ea variaza dupa conditii impuse de timp, loc si societate, dar satisface totdeauna pretentiile corectitudinii firesti. Ca virtute crestina, buna-cuviinta inseamna evitarea a tot ce poate constitui pentru persoana proprie si pentru altii motiv de atatare senzuala. "Ci fiecare din noi sa i se faca placut aproapelui sau in ceea ce este hun spre zidire." (Rom. 15, 2) Desigur, buna-cuviinta sa nu fie falsa si, artificiala, ci reala, smerita, plina de iubire fata de aproapele, de respect si ascultare fata de conducatori, deci condusa de principiile moralei crestine. Acest fel de bunavointa este podoaba crestinului si temei pentru inflorirea celei mai frumoase dintre virtuti: castitatea trupeasca si sufleteasca." ("Teologia Morala Ortodoxa")
"Cea mai buna politete este onestitatea." (prov. american)
"Cu politetea fina si delicata ni se trec cu vederea multe cusururi, si insusirile bune ale noastre sunt aratate mai pregnant. Cei carora le lipsesc manierele bune au mai multa nevoie de insusiri temeinice, si reputatia lor se formeaza incet. In sfarsit, politetea costa putin si aduce servicii multe." (M-me de Lambert)
"Daca devenim morali - si acest lucru este necesar pentru ca morala si chiar imoralitatea sa fie posibile - aceasta se intampla deci nu datorita virtutii, ci educatiei, nu prin morala, ci prin politete, nu prin respect al valorilor, ci al uzantelor." (Andre Comte-Sponville)
"Daca nu putem fi buni, sa incercam sa fim macar politicosi!" (N. Steinhardt, Jurnalul fericirii")
"Daca pe lume n-ar fi politete, oamenii nu ar veni in contact intre dansii decat pentru a se lua de par." (anonim)
"De ce e nepoliticos a fixa ochii pe cineva fara sa-i spui nimic? Pentru ca aceasta inseamna a-l intreba, fara ca sa poata sa-ti raspunda. De aici vine faptul ca cea dintai miscare a celui privit astfel este de-a intreba ce se cere din parte-i. Ochii pot intreba, precum pot si raspunde. Ei fac dovada sufletului pe care-l reflecta." (De Bonald)
"Diferentele, demnitatile, eticheta, protocolul sunt demodate. Ne scufundam in omogenitatea lui "tu", iar "tu" evolueaza semantic spre "nimeni". Nu ne-ar strica un pic de staif. Nu ne-ar prinde rau o scurta epidemie de politete." (Andrei Plesu)
"In cazul unei fiinte grosolane putem pune totul pe seama unei traume suferite in copilarie, de exemplu, sau a esecului social. Nu insa si cand avem de a face cu o fiinta politicoasa. Bunele maniere sunt, in acest caz, circumstante agravante, care acuza personajul respectiv, insul sau poporul; societatea intreaga poate fi acuzata nu pentru esecuri, care ar putea constitui tot atatea scuze, ci pentru asa-zisele reusite." (Andre Comte-Sponville)
"Florii i se cere parfum si omului politete." (proverb indian)
"Iubirea nu este suficienta pentru cresterea copiilor, nici pentru a-i face la randul lor placuti si iubitori. Nici politetea nu ajunge; de altfel, este nevoie de amandoua, intregul proces de educatie familiala se petrece aici, intre cea mai marunta dintre virtuti, care nu este inca morala, si cea mai importanta dintre ele, care este deja mai mult decat morala." (Andre Comte-Sponville)
"Mai bine sa fii prea onest pentru a fi politicos decat prea politicos pentru a fi onest!" (Andre Comte-Sponville)
"Manierele bune nu sunt un lucru de putina insemnatate, ci rodul unei firi nobile si-al unui spirit cinstit." (Emerson)
"Manierele bune sunt scrisori de recomandare." (Lubbock)
"Manierele sunt podoaba faptei. Este un fel anume de a rosti un cuvant bun sau de-a savarsi ceva indatoritor, care le ridica mult pretul." (S. Smiles)
"Mandria, un rau caracter si lipsa de bun simt sunt cele trei mari izvoare ale manierelor rele." (Swift)
"Morala incepe cat se poate de jos - prin politete, si chiar asta si trebuie: sa inceapa. Nicio virtute nu este naturala, trebuie deci sa devii virtuos. Dar cum sa devii, daca nu esti deja? "Lucrurile pe care trebuie sa inveti sa le faci", explica Aristotel, "le inveti facandu-le!"." (Andre Comte-Sponville)
"Mult mai bine ar fi, se intelege, bunul simt de-ar tine loc de lege!" (La Fontaine)
"Nerusinarea este proprie pacatosului, rusinea e proprie celui ce e vrednic, drept si plin de virtute, iar incapabil sa simta rusinea, dar si incapabil de nerusinare este cel ce nu are putinta nici de a intelege, nici de a consimti. Cel ce n-a primit intelegerea binelui si a raului nu poate fi nici nerusinat, dar nici nu se poate rusina." (Philon din Alexandria)
"Politetea, daca este luata prea in serios, devine contrariul autenticitatii. Acesti oameni "hon chic bon genre" sunt ca niste copii mari, excesiv de cuminti, prizonieri ai regulilor, inselati de uzante si de conveniente." (Andre Comte-Sponville)
"Politetea adevarata este modesta, si cum ea cauta sa placa, stie ca mijloacele pentru a reusi in acest scop sunt de-a lasa impresia ca nu ne punem mai presus de ceilalti, ca-i avem in primul rand in stima noastra." (M-me de Lambert)
"Politetea este calitatea omului bine crescut." (proverb romanesc)
"Politetea este icoana blanda a bunatatii, si aceasta bunatate ne e scumpa tuturor." (Voltaire)
"Politetea este o floare a umanitatii." (J. Joubert)
"Politetea este o moneda care imbogateste pe cel ce-o cheltuieste." (zicatoare persana)
"Politetea este pentru oameni ceea ce caldura este pentru ceara." (Schopenhauer)
"Politetea este pentru spirit ceea ce este frumusetea pentru obraz: o icoana a bunatatii de spirit." (Voltaire)
"Politetea este sora iubirii." (Se Francisc de Assisi)
"Politetea este un amestec de discretie, de omenie, de bunavointa si de atentie, insotite de-o voiosie in tot ce zicem sau facem." (Saint-Evremond)
"Politetea este un artificiu, iar oamenii se feresc de artificii. Este o podoaba, iar lumea nu crede in podoabe. Diderot evoca undeva "politetea insultatoare" a celor mari, si ar trebui sa o amintim si pe aceea slugarnica a celor mici. Ar fi de preferat dispretul fara cuvinte si obedienta lipsita de maniere." (Andre Comte-Sponville)
"Politetea nu presupune intotdeauna bunatate, dreptate, mila, gratitudine; ea da un minimum de aparente, face exteriorul omului sa para asa cum ar trebui sa fie el in interior." (La Bruyere)
"Politetea nu este decat o gimnastica a expresiei, o arta a semnelor." (Alain)
"Politetea nu este o virtute, ci o calitate pur formala. Luata in ea insasi, politetea este secundara, derizorie, aproape nesemnificativa; comparata cu virtutea sau cu inteligenta, ea nu inseamna nimic, dar, cu rezerva care i se impune, ea trebuie sa stie sa le exprime si pe acestea. Este limpede ca fiintele inteligente si virtuoase nu sunt scutite de a fi si politicoase. Nici chiar iubirii nu i se permite incalcarea totala a formelor. Acest lucru trebuie sa-l invete copiii de la parinti, acei parinti care ii iubesc atat de mult - desi uneori prea mult sau cateodata in dezavantajul lor - si care nu inceteaza totusi sa le gaseasca cusururi, nu in fond (caci cine ar indrazni sa spuna propriului sau copil: "Nu ma iubesti destul!"), ci in forma. Filosofii se vor intreba daca forma primara nu reprezinta in realitate totul si daca distinctia intre morala si politete nu este doar o iluzie. Sar putea ca totul sa nu tina decat de uzante si de respectarea uzantelor. S-ar putea ca toate acestea sa nu insemne altceva decat politete. Politetea nu este totul, ea este aproape nimic. Dar si omul este aproape un animal." (Andre Comte-Sponville)
"Politetea nu este o virtute morala, ci o calitate; aceasta nu inseamna ca ea este mai putin necesara omului virtuos." (Andre Comte-Sponville)
"Politetea nu te costa nimic, si totusi cu ea cumperi tot, uneori chiar lucruri pe care cu bani nu le-ai putea dobandi." (Lady Montagne)
"Politetea precede morala si o face posibila. "Parada, spune Kant, dar moralizatoare". Este vorba de a-ti insusi mai intai bunele maniere, nu pentru a te multumi cu ele, desigur, ci pentru a ajunge, prin intermediul lor, la ceea ce ele imita - virtutea - si care nu e tangibila decat imitand." (Andre Comte-Sponville)
"Stiinta vietii nu este insasi viata, politetea nu este totuna cu morala, dar inseamna totusi ceva. Politetea este ceva mic, care pregateste insa lucruri mari. Este un ritual, dar fara Dumnezeu, un ceremonial lipsit de religie, un cult al etichetei de curte fara monarh. Forma vida, valoroasa prin chiar acest vid. Politetea plina de ea insasi, o politete care se ia in serios, este o politete inselata de propriile-i maniere si care incalca astfel regulile pe care ea insasi le recomanda. Politetea nu este suficienta, dar se poate spune ca este nepoliticos sa fii infatuat." (Andre Comte-Sponville)
"Putem sa fim de nesuferit, chiar cu virtutea, cu competenta si cu buna purtarea noastra. Manierele pe care le neglijam in lucrurile marunte sunt adesea acelea care fac pe oameni sa emita aprecieri in bine sau in rau despre noi." (La Bruyere)
"Rusinarea e un semn al politetii." (proverb romanesc)
"Si tine minte, Sancho Panza, ca politetea este moneda care circula in lumea intreaga." (Cervantes)
"Trebuie sa ne purtam intotdeauna cuviincios, ca si cum ar fi de fata Domnul." (Clement Alexandrinul)
"Unde se intalnesc doi, trei sau mai multi oameni, ori vietuiesc impreuna, este necesara buna-cuviinta in vorbire, in gesturi si in fapte." (Pr. Gheorghe Paschia)
"Una din conditiunile indispensabile ale manierelor bune e de a fi punctuali, ca timp, in toate actiunile noastre fata de altii." (Swift)
"Un nemernic politicos nu este mai putin ticalos decat altul, ba chiar dimpotriva! Sa fie vorba de ipocrizie? E indoielnic, caci politetea nu se pretinde morala. Pe de alta parte, nemernicul politicos este in mod voit cinic, fara ca prin aceasta sa fie lipsit de politete, dar nici de rautate." (Andre Comte-Sponville)
"Un tanar se cade sa fie plin de cuviinta." (Plant)
Asteptam de la voi si alte citate politete pe care le considerati importante.