Consumul de droguri de catre adolescenti poate avea un impact major in viata lor. Afla cum sa-ti ajuti adolescentul sa faca alegeri sanatoase si sa evite drogurile.

Multi adolescenti incearca drogurile, punindu-si sanatatea si siguranta in pericol – dar consumul de droguri nu este inevitabil. Iti poti ajuta copilul sa previna consumul de droguri vorbind cu el despre consecintele folosirii acestora si despre importanta de a face alegeri sanatoase.

De ce adolescentii consuma droguri

Diferiti factori pot contribui la consumul drogurilor de catre tineri, de la insecuritate si dubii, la dorinta de a fi acceptati de societate. Deseori tinerii de simt indestructibili si nu iau in considerare consecintele actiunilor lor, ceea ce ii duce la potentiale riscuri – cum ar fi consumul de droguri legale sau ilegale.

Factorii de risc obisnuiti ce pot duce la consumul de droguri includ:

- depresia

- stima de sine scazuta

- comportament agresiv timpuriu

- sentimentul ca este respins de societate

- lipsa de supraveghere a parintilor

- saracie

Consecintele consumului de droguri

Consumul de droguri in adolescenta poate avea un numar de consecinte negative, printre care:

- capacitate redusa de a sofa – sofatul sub influenta oricarui drog poate avea consecinte asupra capacitatii motorii, a timpului de reactie si a judecatii soferului, punandu-l pe acesta si pe restul pasagerilor in pericol.

- activitatea sexuala – adolescentii care consuma droguri sunt mai predispusi sa ia decizii gresite, ceea ce poate duce la relatii sexuale neplanificate si neprotejate

- dependenta de droguri

- lipsa motivatiei – drogurile poate face un adolescent sa-si piarda interesul in legatura cu ce se intampla la scoala sau in alte domenii ale vietii lui

- probleme de concentrare – folosirea drogurilor, ca marihuana, poate afecta parti ale creierului care controleaza memoria, motivatia, atentia si invatarea, facand mult mai dificila indeplinirea indatoriri complexe

- serioase probleme de sanatate – in doze mari, Ecstasy poate interveni in abilitatile corpului de a-si regla temperatura si poate cauza probleme ale ficatului, rinichilor si inimii.

Discutiile despre consumul de droguri in adolescenta

consumul de droguri la adolescentiPoate fi dificil sa vorbesti cu adolescentul tau despre consumul de droguri. Incepe prin a alege un moment bun. Daca esti ingrijorat, spune-i copilului tau ce simti. De asemenea ia in considerare impartirea responsabilitatii cu un alt adult care face parte din viata adolescentului.

Cand discuti despre consumul de droguri, ai putea :

- sa il intrebi pe copilul tau despre parerea lui – asculta opinia lui – care poate fi diferita de a ta – si intreaba-l despre consumul de droguri. Incurajeaza-l sa vorbeasca prin intrebari deschise, cum ar fi "spune-mi ce crezi despre ...."

- sa discuti despre motivele pentru care sa nu consume droguri – evitati tacticile care sperie. Descrie-i cum consumul de droguri poate afecta lucrurile importante din viata lui, cum ar fi sportul, sofatul, sanatatea. Explica-i ca pana si un adolescent poate avea probleme cu drogurile.

- sa iei in considerare mesajele media – unele programe de televiziune, filme, web site-uri sau cantece pot lauda sau blama drogurile. Discutati despre ce au vazut sau auzit.

- sa fii gata sa discuti despre propriile probleme pe care le-ai avut cu consumul de droguri – gandeste-te inainte ce vei raspunde daca adolescentul tau te va intreba despre consumul tau de droguri. Daca nu ai consumat, explica-i de ce nu ai facut-o, dar daca ai consumat impartaseste-i prin ce experiente ai trecut.

Nu iti fie teama ca discutiile cu copilul despre consumul de droguri il vor face sa experimenteze. Dimpotriva, il vor face sa inteleaga punctul tau de vedere si ce asteptari ai de la el.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole