Orice copil trebuie sa fie invatat inca de cand este mic codul bunelor maniere, astfel incat atunci cand va fi la gradinita, la scoala sau un om in toata firea sa stie cum sa se comporte in societate si sa nu ii fie greu sa se adapteze la regulile de conduita pe care societatea le impune. In primul rand, parintii si persoanele cu autoritate din viata sa trebuie sa fie cei care ii dau un exemplu pozitiv copilului.

Pentru marea majoritate a parintilor, principalele reguli de politete sunt : „Buna ziua", „La revedere", „Te rog" si „Multumesc". Aceste cateva expresii magice, care ne pot spune ca un copil este educat si „bine crescut", le simt atat de naturale si normale, le rostim in mod aproape automat, incat ne este greu sa admitem ca micutii uita de ele atat de des.

Unii parinti pot considera ca politetea si bunele maniere sunt depasite, ca nu mai sunt la moda, si ca este prea devreme sa plictiseasca copilul cu asa ceva. Bineinteles ca fiecare parinte isi creste copiii in functie de educatia, experientele si de convingerile sale. Cu toate acestea, fiti atenti ca, o data cu mersul la scoala, copilul sa nu aiba de suferit din necunoasterea regulilor de politete si bunele maniere care guverneaza viata in societate, riscand sa fie marginalizat si sa i se restrictioneze accesul in mediile de oameni educati.

bunele maniere pentru copii

O carte interesanta care te poate ajuta sa inveti copilul bunele maniere, este cartea "Cei sapte ani de acasa - Codul bunelor maniere pentru copii", va recomand sa o cititi, va va ajuta mult sa invatati copilul bunele maniere.

Invatare bunelor maniere trebuie inceputa cu "abecedarul codului de bune maniere", care incepe cu binecunoscutele formule "Buna Dimineata" , "Buna ziua", "Buna seara", "La revedere", "Te rog" si "Multumesc".

Daca copilul dumneavoastra nu are varsta la care memorizeaza si intelege formulele de politete, va uita de multe ori sa le foloseasca. El nu intelege utilitatea lor si nu intelege de ce ar trebui folosite aceste cuvinte. De ce ar spune el „Buna ziua" unor oameni pe care nu-i cunoaste? Daca doreste sa transmita „Buna ziua" celor pe care-i iubeste, el se manifesta si prin alte mijloace: tipa, alearga, ii trage de mana, de picior, se duce sa aduca o jucarie ca sa Ie-o arate, ii integreaza intr-o activitate impartasita cu ocazia unei alte intalniri, ceea ce este un mod de a-i recunoaste si de a sterge absenta. De asemenea, de ce-ar spune „La revedere", daca el nu are deloc chef sa plece? El nu era pregatit, nu el a decis plecarea. Un copil nu va imbratisa pe nimeni spontan, daca este suparat.

Cuvintele „Te rog" si „Multumesc" sunt cele mai des si mai repede utilizate de copil, chiar daca inca nu le vede utilitatea. A-si exprima nevoia considera ca este suficient, de ce sa adauge pe langa aceasta niste cuvinte care nu servesc la nimic? Necestita mai putin efort sa spuna "Vreau apa" decat sa spuna "Te rog vreau apa".

In calitate de parinti, bunici sau educatori puteti sa-i explicati de ce ar trebui sa foloseasca formule de politete, dar nu aveti pretentia sa inteleaga prea mult. Perfectiunea nu se potriveste cu varsta lui, de asemenea, este inutil sa va suparati daca observati ca insusirea bunelor maniere de baza dureaza prea mult.

Mai jos aveti cateva sfaturi care va pot ajuta sa invatai copilul cu bunele maniere

- Invatarea formulelor de politete se incepe inca de la o varsta frageda si se continua fara oprire. La varsta copilului dumneavoastra, puteti sa-l mustruti daca nu spune „Te rog" sau pur si simplu sa-l informati ca urechea dumneavoastra nu aude cererile decat daca ele se foloseste formula "Te rog". de exemplu eu am folosit cu fetita mea urmatoarea strategie, daca imi spunea ca vrea apa sau sa ii dau ceva nu ii raspundeam decat daca folosea cuvintele magice "Te rog", metoda a functionat si folosirea formulelor de politete "Te rog" si "Multumesc" i-au intrat in reflex, apoi cand a ajuns la gradinita in grupa mica a facut o impresie foarte placuta.

Cand iti educi copilul nu uita sa fii vesel, sa glumesti si evita sa se ia prea in serios ratacirile! - Daca copilul nu vrea sa spuna buna ziua si-si ascunde obrazul intre fustele mamei, nu este cazul sa il pedepsiti sau amenintati. Explicatii simplu ca este gresit sa nu spui "Buna ziua" sau "La revedere", ca oaspetele ar putea sa se supere, si ca ar fi bine ca data viitoare sa ii spuna "Buna ziua".

- Daca vreti sa aveti un copil politicos, incepeti sa fiti sistematic politicos cu el, politetea se invata prin exemplu. In loc sa ii spuneti „Stai jos!", puteti sa-i spuneti „Te rog, sa stai jos un pic!".

- Nu trebuie sa uitati la culcare sa ii spuneti "Somn usor", eventual folosind si o formula mai atractiva de genul "Somn usor si ingerasi la capusor!", cand se trezeste dimineata sau ii spuneti "Buna dimineata" si sa-i urati "Pofta buna" cand se asaza la masa, sa ii raspundeti la salut, sau sa ii spuneti "Multumesc" cand este cazul.

bune maniere copii

- Sunt destul de multi adulti, care atunci cand intalnesc un copil insotit de parintii sai, neglijeaza sa-l salute si pe copil sau sa ii raspunda la salut, acesta fiind un exemplu prost pentru copil, si adultii ar trebui sa stie ca trebuie in primul rand sa respecti daca doresti sa fii respectat.

Copilul este sensibil la politetea pe care adultii o manifesta fata de el, mai ales din partea parintilor, dar si la modul cum adultii aplica codul bunelor maniere intre ei. Este greu sa ceri copilului sa fie mai politicos decat dumneavoastra, daca dumneavoastra nu o faceti, si nu sunteti un exemplu pentru el, copii tind mereu sa imite adultii!

Invatarea politetii nu este continua se face in valuri. Unele perioade de opozitie sistematica par sa puna totul sub semnul intrebarii, chiar daca in profunzime nu este nimic real. Deseori aflati din intamplare, despre copilul dumneavoastra, ca se comporta mult mai corect in vizita decat acasa ceea ce este mai degraba un semn bun (codurile sunt cunoscute, chiar daca nu sunt intotdeauna aplicate).

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole