Nu stiu altii cum sunt, insa pe mine scoala m-a ajutat mult in viata. Imi aduc aminte ca bunica mea imi spunea, cu toate ca eram in perioada comunista, ca daca invat pot sa fac orice in viata. Si a avut mare dreptate.

De-a lungul scolarizarii mele am avut profesori care mi-au ramas in memorie pentru dedicarea cu care isi faceau meseria, la fel cum am avut si experiente nefericite cu dascali care isi faceau meseria doar pentru a avea un trai. Insa atunci cand curiozitatea imi era starnita, nu mai conta metoda didactica a profesorului.

Pana am ajuns la facultate am deprins deja obiceiul de a fi autodidacta. Atunci cand ma interesa mai mult despre un anumit subiect, ceream si citeam bibliografia suplimentara. Pentru ca scoala ar fi normal sa te invete ce si unde sa cauti informatie si cum sa inveti. Un sistem de invatamant performant este acela care iti dezvolta motivatia intrinseca si dorinta de a cunoaste.

Invatatul iti ofera structura, iti ofera posibilitatea de a-ti organiza mintea, de a face legatura intre notiuni si de a-ti imbogati gandirea. Dar asta doar daca iti doresti.

ursula sandner

La un moment dat viata mi-a purtat pasii catre catedra. Am predat psihologie in sistemul de invatamant superior si mi-a placut foarte mult sa contribui la formarea studentilor. Aici am observat si mai pregnant ce inseamna sa studiezi in acord cu vocatia ta versus sa studiezi din obligatie. Sunt constienta ca una dintre lacunele majore ale sistemului de invatamant romanesc este ca elevii nu sunt tratati diferentiat si ca nu sunt incurajati sa isi gaseasca si sa isi slefuiasca vocatia prin intermediul studiului.

Oricum ar fi sistemul de invatamant, cei care vor sa stie vor invata, iar ceilalti vor cataloga invatatul ca pe o corvoada. Am simtit pe pielea mea acest aspect pentru ca am fost in ambele situatii. Ideea este ca atunci cand simti ca nu te regasesti pe o anumita cale (ma refer la facultate) este important sa iti dai voie sa cauti ce te-ar interesa sa faci si sa o iei de la inceput. Pentru ca meseria ta trebuie sa fie o bucurie, nu o sursa de nefericire si stres.

Acestea fiind spuse, urez atat copiilor, cat si parintilor si dascalilor, un nou an scolar plin de succes!

sursa: Ursula Sandner

 

Jucarii pentru copii isteti

10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...
Cum învățăm să numărăm prin joacă?
De la o vârstă fragedă copiii încep să memoreze cuvintele pe care le aud la părinți, astfel pot face cunoștință cu mediul înconjurător. Dacă fructele, culorile și legumele pot fi învățate prin observarea directă, cifrele devin o problemă din cauza succesiuni obligatorii. Este minunat cât de repede copiii rețin cuvintele ce numesc cifre, însă e mult mai greu să înțeleagă semnificația, rolul și organizarea logică a acestora. Unul dintre cele mai ef...
Mai mult...

Mai multe articole