Musica Mundi 2013 - concurs pentru muzicienii amatori
„Musica Mundi”, cel mai amplu concurs din Romania destinat muzicienilor amatori, va avea...
Multe persoane isi pun adesea intrebarea care ar fi cea mai potrivita activitate extrascolara pentru copilul lor. O recomandare potrivita pentru petrecerea timpului liber in cadrul anului scolar sunt cursurile de muzica. Indiferent ca vorbim de lectii de pian, vioara, chitara sau chiar canto, nu trebuie sa ii refuzam copilului nostru bucuria si satisfactia de a invata sa cante la un instrument, de a face muzica, intr-un cuvant.
Pentru parinti poate fi uneori destul de dificil atunci cand iau decizia pentru alegerea instrumentului potrivit pentru copiii lor. Este important de stiut ca indiferent de context, nu trebuie sa i se refuze nici unui copil posibilitatea de a-si testa abilitatile muzicale. Un specialist, in speta un profesor bun de muzica va sti intodeauna ce recomandari sa ii faca parintelui, in functie de competentele si de talentul copilului respectiv.
Copiii care manifesta o inclinatie deosebita pentru muzica si care, spre exemplu, fredoneaza foarte repede o melodie la prima ascultare, au auz muzical dezvoltat si probabil vor fi foarte bucurosi sa invete sa cante in mod corect, deci pot fi indreptati catre lectiile de canto.
Daca ne referim la instrumentele muzicale, este bine de stiut ca acestea se impart in: instrumente cu corzi (chitara, vioara, violoncel, mandolina), instrumente de percutie (tobe, xilofon), instrumente cu clape(pian, pianina, orga) si instrumente de suflat (fluierul, trompeta).
In functie de personalitatea copilului si de abilitatile sale muzicale, parintii pot face alegerea corecta cu privire la lectiile de muzica.
Instrumentele cu clape, asa cum este pianul, spre exemplu, pot fi instrumente deosebit de distractive pentru copii, lectiile de pian devenind astfel o modalitate placuta si relaxanta de petrecere a timpului liber. Prin studierea pianului, copiii isi pot dezvolta coordonarea miscarilor, precum si abilitatile motorii. Pianul este un instrument indicat copiilor cu varsta de peste 5 ani datorita complexitatii miscarilor implicate in studiul acestui instrument. In ceea ce priveste achizitionarea unui pian sau a unei pianine, pianul este in mod evident prima optiune de achizitie, in cazul in care nu avem limitari de ordin spatial sau financiar.
Daca avem limitari de ordin spatial, dar nu si de ordin financiar, a doua optiune de achizitie ar fi pianina. Pianul sau pianina pot fi achizitionate de la magazinele de specialitate sau comandate online.
Vioara si chitara, adica instrumentele cu corzi sunt recomandate de obicei copiilor de peste 7 ani. In cazul studierii acestor instrumente este nevoie de concentrare, relaxare si constanta. De asemenea, se acorda o importanta deosebita pozitiei corpului. Pentru o pozitie corecta la chitara este nevoie de un suport pentru picior, care se foloseste pentru piciorul stang, pozitia standard la chitara clasica fiind cu piciorul stang ridicat pe suport si chitara tinandu-se pe piciorul stang.
In studiul chitarei este recomandat ca instrumentul sa fie in concordanta cu varsta copilului, deci dimensiunea acesteia sa fie mai mica pentru un copil de varsta mai mica. Acelasi lucru este valabil si in cazul viorii.
Beneficiile studierii unui instrument muzical sunt binecunoscute si nu de putine ori s-a demonstrat faptul ca studierea unui instrument ajuta creierul sa fie mai atent la sunetele din cuvintele auzit, la inflexiunile vocii, redandu-le apoi cu finete. Pactic, creierul sesizeaza mai usor muzicalitatea din voce, din vorbire, insusind ceea ce a invatat. Tot studierea unui instrument ajuta copiii sa invete sa citeasca mai usor.
Asadar, pentru a vedea care este cel mai potrivit instrument pentru copilul tau este indicat sa stabilesti o testare a abilitatilor muzicale, prin care poti afla daca are auz muzical si, de asemenea, poti afla care este instrumentul potrivit pentru el.
Scoala de Muzica "Boem Club" din Bucuresti este un astfel de loc in care poti stabili o testare pentru copii si unde poti lua lectii de pian, de canto, de chitara, vioara, violoncel, precum si lectii de educatie muzicala pentru prescolari. Cursurile de la Boem Club sunt individuale si se adreseaza tuturor iubitorilor de muzica, indiferent de varsta sau de nivelul de pregatire muzicala, atat pentru incepatori cat si pentru avansati. Chiar daca nu aveti un instrument muzical propriu, la care sa exersati acasa, Boem Club va pune la dispozitie spatiul si instrumentele muzicale pentru a studia individual, in afara orelor de curs. De asemenea, pentru o fixare cat mai buna a notiunilor muzicale, se organizeaza in fiecare saptamana workshopuri de teorie muzicala si de istoria muzicii, la care pot participa toti cei care urmeaza cursurile la Boem Club.
Pentru a stabili o programare pentru testarea muzicala a copilului tau la Scoala de Muzica "Boem Club" poti suna la numarul de telefon 0760 689 422 sau poti trimite un e-mail la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.