Atelier de teatru interactiv pentru copii
Oare cum se joacă doi copii, o fată şi un băiat, atunci când nu sunt la calculator? Oare ce îşi...
Cei mai multi experti sunt de acord ca o rutina inainte de culcare si educarea copilului sa se culce singur sunt cele mai bune metode pentru a-l determina sa urmeze un program de somn adecvat varstei sale.
Desi teoria pare usoara, practica poate fi mult mai dificila insa exista totusi si cateva practici de baza care va vor usura munca.
Orice copil va reactiona pozitiv la un anumit tip de sunet care ii pare familiar sau pe care l-a retinut inca de cand era in burtica mamei. Pentru unii poate fi vorba de vocea mamei sau a tatalui dar si de zgomotul produs de un uscator de par sau de un radio dezacordat in timp ce pentru altii aspiratorul, ventilatorul sau orga cu sunete de animale vor face miracole. In mare masura sunetul magic poate fi determinat de parinti doar prin incercari repetate.
Desi ideea este sa il convingeti pe micut sa adoarma, el nu trebuie lasat singur, de aceea oferiti-i o jucarie sau suzeta lui favorita, obiecte cu care se va obisnui la culcare si care ii vor tine companie toata noapte.
Daca micutul este hranit la biberon nu il lasati sa adoarma cu biberonul in gura deoarece laptele se acumuleaza in gura copilului putand avea efecte negative asupra dintilor si nu numai.
Unii copii sunt pur si simplu pretentiosi si nu le poti intra in voie nici cum. Spre exemplu, un cuplu din Statele Unite, a descoperit ca micutul lor mofturos nu vrea sa doarma in patutul lui dar ca odata pus in scaunul lui special de masina adoarme imediat. Sora mea scotea copilul la primbare 10-20 de minute si acesta adormea imediat.
Lucrurile sunt simple: ziua puteti face zgomot si galagie, nu il feriti de sunetul televizorului, radioului, masinii de spalat sau altor obiecte de prin casa, de asemenea jucati-va cu el si dati-i mereu ceva de facut.
Noaptea pe de alta parte, evitati sa faceti orice zgomot, vorbiti mult mai incet si in general evitati sa va jucati cu el. In felul acesta, copilul va intelege cat de curand ca ziua e zi si noaptea este pentru dormit.
Urmariti-i comportamentul si la primele semne de oboseala puneti-l in pat la somn. Daca se freaca la ochi, se agita, incepe sa isi suga degetul sau alte asemenea reactii pe care atunci cand este odihnit nu le are, este clar: e timpul pentru un pui de somn.
De retinut si faptul ca daca nu il culcati la timp, copilul poate deveni agitat si chiar nervos, fiindu-i si lui mult mai greu sa adoarma.
Desi existenta unui program este absolut necesara, acesta nu trebuie sa fie batut strict in cuie, astfel, nu toti copii se culca la aceeasi ora si in consecinta trebuie sa urmariti putin programul copilului vostru si sa stabiliti un interval orar cand sa il treceti la culcare.
Un cantec linisitor, de genul cantecelor de leagan il poate ajuta pe micut sa se linisteasca si sa adoarma mai repede. Dace le spuneti in fiecare sera o poveste frumoasa, le vai fi mai usor sa adoarma si aceste povesti pot tine chiar loc de "somnifer". Daca ii spuneti seara inainte de culcare povesti, copilul va asocia culcarea cu povestile si se va gandi cu drag la culcare. Alegeti povesti educative si evitati povestile violente sau cu subiecte mai neplacute pentru ca acestea pot provoca cosmaruri micutului. Tine-ti cont ca povestile sunt un instrument foarte util in educarea copilului.
Exista si metode de culcare mai putin placute. Daca simpla convingere nu ajunge, puteti recurge la urmatoarea solutie: dupa ce ati pus copilul in pat iar acesta a inceput sa planga nemultumit, il lasati sa dea putina apa la soricei si dupa circa 10 minute intrati la el in camera si il calmati verbal fara sa il luati in brate. Veti observa ca incetul cu incetul copilul va intelege ca nu obtine mare lucru cu plansul si va renunta la acest obicei, ajungand la un program de somn normal.
Evident nu toate solutiile merg asa cum au fost descrise, asa cum este evident ca fiecare copil are personalitatea lui, de aceea fiecare parinte are obligatia sa urmareasca evolutia copilului sau si sa decida care este cea mai buna masura ce trebuie aplicata pentru ca micutul sa isi intre intr-un program de somn, ceea ce le va permite in mod direct si parintilor sa se odihneasca mai bine.