Stti ca este un proverb popular care spune ca "bataia este rupta din rai" dar totusi chiar daca in anumite momente din educatia unui copil sunt necesare si pedepsele, dar exista destule pedepse care nu implica violenta fizica pentru copii, si este demonstrat deja ca "violenta naste violenta". Un studiu facut de cercetatorii britanici, spune ca daca copiilor de pana in varsta de 6 ani, carora li s-au aplicat cand era cazul anumite pedepse, au performante scolare mai bune in adolescenta decat copiii rasfatati peste masura de parinti. In plus, in cazul acestora creste probabilitatea de a se implica in activitati voluntare si de a urma studii superioare decat in cazul copiilor rasfatati.

Nu contestam intelepciunea populara din acest proverb, dar poate ca este gresit interpretat de noi, atunci nu se stia ca acei copii care au fost supusi violentelor au sanse mari ca atunci cand vor deveni maturi sa devina violenti. Un astfel de adult va considera ca bataia este ceva normal si va lovi si el la randul sau cand va avea ocazia, considerand ca bataia este o metoda normala (poate chiar singura) de a-si rezolva problemele si prin care isi poate exprima clar punctul de vedere. Mai mult, in subconstientul lui se va dezvolta instinctul ca nu este nimic gresit in a lovi pe cineva mai slab decat el (el a fost lovit de paritii lui - raportul de forte, desi disproportionat, va fi inteles ca firesc).

Daca un copil este supus la "corectii corporale" pentru greselile si boacanele pe care le face, nu va invata si nu va intelege neaparat ca modul sau de a se comporta nu este tocmai corect, ci mai degraba va invata ca trebuie sa ii fie frica de parinti, pentru ca daca acestia afla de comportamentul lui va primi bataie. Dar ce se va intampla cu acel copil cand nu va mai fi supravegheat de parinti, cand stie ca parintii nu vor putea afla de faptele lui? Atunci se va manifesta fara nici o retinere asa cum doreste, chiar va exagera in comportamentul pe care parintii incearca sa il elimine, stiind ca nu este supravegheat si, in consecinta, nu poate fi pedepsit de parinti.

Bataia are ca efect franarea dezvoltarii constiintei la copii. Ei se obisnuiesc sa fie vigilent la autoritatea externa (adultii) si sa caute solutii pentru a nu fie prins atunci cand nu respecta regulile. El va  intelege doar ca trebuie sa se asigure ca nu se va afla de comportamentul sau necorespunzator si va continua sa repete acele comportamente pentru care ar fi pedepsit de parinti.

De ce sunt parinti care isi bat copii?

Fara sa facem referire la acei parinti care lovesc copii fara ca acestia sa fi gresit cu ceva, sa constatat ca parintii care doresc sa isi educe copii apeleaza bataie pentru ca nu stiu ca sunt si alte metode prin care poti educa un copil. Adultii nu se transforma peste noapte in parinti si putini sunt cei care se nasc sau care au dobandit din timpul copilariei si adolescentei  calitatile si cunostintele necesare pentru a fi "mamici" sau "tatici". Nu degeaba se spune ca "a fi parinte" este o meserie, astfel ca si mesria de parinte la fel ca oricare alta meserie se invata, avem nevoie sa citim, sa ne documentam, sa studiem despre cum putem sa fim parinti mai buni.

Dar, destul de multi parinti pentru ca nu au timp, pentru ca nu stiu sau pentru ca sunt prizonierii vechii mentalitati pentru care bataia copilului e absolut normala (poate si datorita faptului ca astfel au fost ei educati), nici nu cauta alte solutii, nu citesc si nu se documenteaza si atunci nu afla ca exista si altesolutii mai eficiente ce nu presupun violenta in corectarea comportamentului nedorit al copiilor.

In plus, unii dintre acesti parinti nu gandesc in perspectiva, nu inteleg ca educatia unui copilului este un proces de durata (sincer nu stiu cand se termina cu adevarat acest proces), si astfel trebuie construita o strategie pe termen lung. De cele mai multe ori, parinti doresc sa opreasca  comportamentului gresit al copilului exact in momentul in care acesta are loc, abodarea nu este tocmai buna, in primul rand trebuie sa isi dea seama de ce copilul se comporta astfel, care sunt factorii favorizanti si care sunt cei declansatori.

In perioada septembrie – decembrie 2011 organizatia Salvaţi Copiii România desfasoara la nivel national o campanie impotriva violentei cu scopul de a educa, sensibiliza si pentru a promova educarea pozitiva a copiilor si a descuraja violenta ca metoda de disciplinare si educatie pentru copii.

Clipul campaniei impotriva violentei "Asculta-i sufletul!"

Daca doresti sa sprijin financiar oganizatia Salvati Copii Romania o poti face accesand pagina de donatii http://salvaticopiii.ro/?id2=0007#Doneaz%C4%83.html

salvati copiii

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole