Atelier de teatru interactiv pentru copii
Oare cum se joacă doi copii, o fată şi un băiat, atunci când nu sunt la calculator? Oare ce îşi...
Multe femei insarcinate vorbesc cu bebelusul pe care il poarta in pantec inca de la inceputul sarcinii, citindu-le povesti sau diverse lecturi cu glas tare, un obicei foarte sanatos de altfel care trebuie pastrat si dupa nasterea bebelusului.
Din momentul in care copilul incepe sa se intereseze de lumea din jurul lui puteti sa incepeti sa ii spuneti povesti scurte. Primul contact cu cartea si, implicit, cu lectura, se poate realiza inca din primele luni de viata. Copilul va fi atras de intonatia din vocea voastra, apoi va simti dorinta de a intinde manutele pentru a apuca obiectul care ii starneste atentia. Din acest moment ii puteti arata cartile cu pagini groase de carton, din panza, chiar din plastic, viu ilustrate, pentru un prim contact vizual si tactil.
Primele povesti pe care i le cititi copilului trebuie sa fie scurte. Ele sunt de cele mai multe ori despre animale sau lumea fantastica, cu printi si printese. Momentul ideal pentru a citi povesti copiilor mici este inainte de somnul de dupa-amiaza sau seara la culcare.
S-a constatat ca un copil care are inca de mic o carte de povesti in mana va fi curios sa cunoasca continutul acelei carti, sa ii vada imaginile iar apoi, pe masura ce creste, sa citeasca povestile si sa evadeze in lumea lor. Anumite asociatii recomanda parintilor sa le ofere spre auditie copiilor in fiecare saptamana povestioare spuse chiar de povestitori. Aceastia sunt oameni motivati si pasionati de ceea ce fac, astfel incat aceste initiative ii permit copilului sa descopere o alta fata a lecturii si le starnesc interesul fata de carti.
Odata ajuns in clasa intai, copilul invata foarte repede sa citeasca. De regula la cateva luni dupa ce a inceput scoala, poate chiar sa citeasca singur, iar acesta este momentul in care parintii trebuie sa ii transmita importanta lecturii. Este bine sa continuati momentele de lectura asa cum le faceati inainte ca el sa invete sa citeasca; puteti sa ii cititi chiar si povesti pe care i le-ati mai citit si alta data. Profitati de faptul ca a invatat sa citeasca si oferiti-i carti cu teme care ii plac in mod deosebit: animale, carti de tipul intrebare-raspuns, iar in felul acesta ii veti stimula si mai mult interesul.
Este foarte important pentru copil sa isi poata tine cartile in camera lui, pe un raft simplu sau intr-o biblioteca pentru a le avea in orice clipa la dispozitie, putand fi astfel mandru de colectia lui.
Nu uitati sa mergeti la biblioteca din orasul vostru pentru a-i permite astfel copilului sa isi aleaga singur cartile in functie de ceea ce ii place. Asta ii va permite sa citeasca gratuit tot ceea ce doreste si sa isi largeasca astfel cunostintele. Mai mult decat atat, sa imprumute carti de la biblioteca il va invata ce inseamna sa fii responsabil si sa ai grija de un lucru care nu iti apartine.
De cele mai multe ori un copil caruia nu ii place sa citeasca este un copil care nu a descoperit inca nici un atractie in lectura, iar asta in detrimentul jocurilor pe consola sau a televizorului. Lectura nu trebuie sa fie impusa pentru ca in acest caz esecul este asigurat, ci mai degraba tratata ca un hobby impartasit. Puteti sa va duceti copilul la biblioteca si sa ii propuneti sa isi aleaga el singur una sau mai multe carti care il atrag. Nu ezitati sa cereti sfatul bibliotecarei care va poate indruma. Odata alegerea facuta, propuneti-i copilului sa descoperiti continutul cartii impreuna. Pentru asta instalati-va confortabil pe canapea sau pe pat in camera lui, sau afara la umbra unui copac.
In functie de varsta copilului puteti rasfoi cartea si sa comentati impreuna imaginile sau sa cititi cate un paragraf la fiecare rasfoire. Dupa ce ati terminat de parcurs cartea incercati sa comentati continutul acesteia, intrebati-l care au fost pasajele lui preferate, ilustratiile care i-au placut cel mai mult sau ce personaje i-au placut ori nu. Aceste discutii il ajuta pe copil sa isi dezvolte simtul de observatie, imaginatia si simtul critic. Daca are un personaj preferat in mod deosebit, va trebui probabil sa cautati in magazine reviste cu desene si scene cu acesta.
O modalitate buna de a-l face sa indrageasca lectura este aceea de a-I oferi carti care ii permit sa evadeze in lumea povestilor. Dincolo de toate parintii trebuie sa fie in permanenta un bun exemplu pentru copilul lor. Nu exitati asadar sa cititi cate o carte buna din cand in cand... un obicei foarte bun de relaxare pe care noi, parintii, avem tendinta din ce in ce mai mult sa il neglijam.