Totusi impulsivitatea este o caracteristica a majoritatii copiilor mici. Acest lucru se explica prin faptul ca gandirea lor nu este suficient de matura si nu tint cont de consecinte atunci cand realizeaza o actiune. Ei nu pot analiza o situatie in ansamblul ei, astfel ca actiunea si gandirea sunt initiate aproape simultan. Copiii foarte mici, mai mici de 3 ani se lovesc mereu de masa, scapa lucrurile din mana, bat toba de 10 ori chiar daca i-ai cerut sa se opreasca. Acesta este modul lor caracteristic de a cunoaste lumea si obiectele din jur. Totusi pe la varsta 4 ani, copiii ar trebui sa dobandeasca deja control asupra miscarilor pe care le desfasoara.

Daca copii, continua sa fie impulsivi in miscari si comportament, acest lucru le va afecta si capacitatea de concentrare si invatare. Cu greu vor putea educatoarele, sa ii convinga sa stea pe scaun in cadrul activitatilor de la gradinita si foarte greu vor reusi sa le capteze atentia pentru a le cere sa indeplineasca o sarcina.

Impulsivitatea afecteaza si relatiile sociale ale copilului. De aceea, este de dorit a se lua cateva masuri pentru a-l ajuta sa-si modeleze reactiile si sa dobandeasca control. Iata cateva cauze posibile ale impulsivitatii:

1. O cauza biologica sau fiziologica care poate sa explice modul de manifestare al copilului: poate ii este foame, e obosit, stresat sau bolnav.

2. Unii copii sunt foarte sensibili si capata repede sentimentul ca nu le se acorda atentie, ca sunt neglijati , ca sunt avbandonati si incearca sa atraga atentia.

3. Uneori impulsivitatea poate sa apara ca si o reactie la teama sau lipsa de siguranta pe care o simte in mediul in care socializaeaza in mod curect.

4. Comportamentul impulsiv poate sa fie si o consecinta a faptului ca l-a insusit prin observare fie de la tine, prietenii sau cunostintele cu care interactioneaza.

Cum poti sa ajuti copilul impulsiv?

Impulsivitatea ar putea aparea si pentru ca uneori se simte jignit atunci cand ii ceri sa realizezi o sarcina simpla. In astfel de cazuri il poti indruma catre activitati care presupun o utilizare mai mare a muschilor. Uneori efortul fizic il poate ajuta sa reduca nivelul de impulsivitate si de energie. Daca este foarte galagios si activ, stimuleaza-l sa gaseasca o activitate mai linistita, care sa ii poata stimula creativitatea, sa il faca sa se simta bine, inainte de a reveni la activitatea lui anterioara.

Iata si cateva exercitii:

Joaca cu apa. Deseneaza pe cateva pahare transparente cate o linie cu markerul. Este recomandat ca acesta sa aiba o culoare cat mai vizibila si accentuata. Cere copilului sa umple paharele cu apa fara insa a depasi linia trasata de tine.

Rostogolirea mingii. Poti sa trasezi cateva linii pe asfalt si sa-i ceri copilului sa faca niste pase in asa fel incat mingea sa nu depaseasca aceste limite. Este o metoda potrivita pentru a-si stapani impulsul de a lovi mai tare mingea, ajutandu-l sa-si controleze comportamentul.

Jocul Lumina rosie - lumina verde. Joaca-te de-a semaforul cu copilul tau. Atunci cand ii arati cartonasul de culoare rosie, copilul trebuie sa invete ca e nevoie sa se opreasca din orice activitate pe care o desfasoara. Atunci cand va vedea cartonasul verde se va putea intoarce la activitatea lui. In locul cartonaselor se pot folosi si anumite indicatii verbale, de exemplu: „semaforul arata rosu” sau „semaforul arata verde”. La aceste comenzi, copilul va invata cum sa reactioneze.

In ceea ce priveste activitatile muzicale si placerea pe care cel mic o are atunci cand vede un adult ca este iritat din cauza zgomotului pe care il produce, exista cateva repere:

1. Lasa copilul sa bata ritmuri muzicale diferite. Incurajeaza-l sa bata mai lent sau mai rapid, mai tare sau mai incet, alternand bataile.

2. Daca ai posibilitatea sa-i arati copilului un instrument muzical cu coarde, invata-l sa o atinga pe fiecare in parte pentru a sesiza singur diferentele de intensitate.

Tu cum incerci sa il inveti pe copilul tau sa nu actioneze impulsiv? Ai intampinat probleme de acest gen? Ne intereseaza raspunsurile si comentariile tale.

 Articol preluat si prelucrat de pe www.suntparinte.ro

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realiza...
Mai mult...