Copilul la 1-3 ani. Limbajul
In aceasta perioada limbajul copilului are o dezvoltare exploziva. Copilul va face...
Bebelusii au un limbaj propriu prin care vor sa ne transmita ce necesitati au, din nefericiri noi nu prea reusim sa decodificam corect mereu mesajul lor, si in loc sa ii schimbam scutecul incercam sa i dam sa manance, cand ii este foame incercam sa il inveselim, etc. de aceea am incercat sa realizam un mioc dictionar explicativ al limbajului bebelusilor.
In momentele de multumire si de veselie, sugarul emite cateva zgomote din gat, care putin cate putin formeaza ganguritul. Sugarul scoate practic mai multe sunete ( a, e, o, u, ee ) pe care le leaga in timp cu un "h" ( ha, he, ehe ). In aceasta etapa rasul este inca gutural si insotit de miscarile muschilor mimicii.
Sugarul simte global ( cu tot corpul ) si se exprima global: daca se simte bine el este destins, gangureste, surade, daca are o oarecare indispozitie se agita si tipa. Daca in prima luna mama nu poate distinge deloc ce anume vrea sugarul sa-i comunice prin tipatul sau, acum ea incepe sa perceapa nuantele cele mai fine, invata sa isi inteleaga sugarul.
Tipatul de foame este unul imperativ, se insoteste de miscari de supt ale buzelor si de rotatii ale capului in cautarea sanului sau a biberonului. Apare, in general, cam la un sfert sau jumatate de ora inainte de masa. Sugarul incepe sa tipe, se linisteste putin, apoi reincepe mai intens si nu inceteaza decat daca mama il alapteaza.
Tipatul de indispozitie este aproape continuu si are un ton diferit; sugarul se agita si nu se calmeaza decat daca mamica descopera cauza neplacerii: fie este prea strans infasat, este ud, ii este prea cald sau il jeneaza o lumina prea puternica.
Tipetele declansate de colici sunt acute, insotite de de emisie de gaze, sugarul isi indoaie gambele si se agita. Daca scaunele sunt normale, daca nu se adauga varsaturi, si daca sugarul are un aspect normal, atunci nu sunt motive de neliniste. Aceste crize sunt frecvente in luna a doua si dispar treptat dupa 3-4 luni.
Iata cateva mici artificii pentru calmarea acestor colici:
- sugarul sa fie hranit ( la san sau cu biberonul ) ceva mai incet;
- cat timp il alapteaza mamica sa stea calma, destinsa;
- dupa ce este alimentat sugarul sa fie tinut 2-5 minute in pozitie verticala, sprijinit cu capul pe umarul mamei si cu abdomenul strans lipit la pieptul mamei, daca este posibil " piele pe piele ‘. Caldura si compresiunea locala vor calma colicile; dupa asta sugarul trebuie culcat in patutul lui, pe burtica.
- sugarul este pus pe burtica iar mamica apasa incetisor cu mana dreapta pe abdomenul lui, incepand din partea dreapta si de jos a abdomenului si inaintand sub forma unui arc in sus, spre stanga si in jos in directia acelor de ceasornic; in acest fel bulele de aer se indeparteaza iar spasmele intestinale cedeaza;
- manevra bine-cunoscuta de aplicare pe abdomen a unei comprese inmuiate in apa calda ( nu fierbinte! );
Daca nu are efect nici una din aceste metode atunci trebuie mers la medic care va stabili daca nu este vorba de o manifestare a vreunei boli mai serioase.
Tipetele care anunta somnul sunt mai monotone si survin dupa o perioada de veghe in timpul careia sugarul a fost tulburat de persoanele din jur ( ingrijiri, mangaieri excesive, vizite ale prietenilor familiei ). In acest caz trebuie dus intr-un loc linsitit si culcat; veti vedea ca se va calma imediat. La nevoie vor fi slabite scutecele, si daca este intr-un carucior va fi plimbat putin prin camera.
Tipetele care exprima numai bucuria de a face zgomot si de a arata o oarecare putere si pe care mama va invata sa le recunoasca deoarece apar seara. Sugarul pare satisfacut si totusi tipetele sale au tendinta sa revina in fiecare zi la aceeasi ora. Nu este motiv de panica: aceste tipete sunt dovada de forta si de dorinta de comunicare din partea lui. Imediat ce este luat in brate el se va linisti pentru ca ii place sa simta caldura corpului mamei, mirosul ei, imbratisarea. Daca mama se plimba incet cu el prin camera si daca ii vorbeste cu o voce blanda, sugarul se linsiteste si adoarme.
Tipatul ca semnal de alarma apare fara o cauza aparenta; daca este acut si persistent iar sugarul este modificat fata de zilele trecute, atunci trebuie dus imediat la medic.
Comportamentul sugarului din primele 6 saptamani de viata nu reflecta decat doua stari principale: a) placerea - sau linistea -, b) nemultumirea. Tocmai din acest motiv este foarte important ca mama sa isi ingrijeasca cu indemanare, afectivitate si calm puiul.
La aceasta varsta excitatiile luminoase, auditive, gustative sau de miros trebuie sa fie foarte violente pentru a fi percepute intr-un mod deranjant; din contra, senzatiile cutanate de exemplu sunt foarte dezvoltate, mult mai mult chiar decat la copilul mare. Si de aici putem spune ca nou-nascutul si sugarii din primele luni au principalele neplaceri.
Sensibilitatea pielii este exprimata prin tipetele si agitatia sugarului care este murdar; materiile fecale si urina macereaza si irita pielea, iar sugarul reactioneaza violent in contact cu un obiect rece sau fierbinte. El este calmat dupa ce este schimbat prin mangaieri care il bucura si il satisfac.
Pe de alta parte gazele din stomac inghitite in timpul suptului declanseaza cateodata senzatii insuportabile, si sugarul se stramba si tipa, ceea ce va impiedica continuarea suptului. Nu se va calma decat dupa ce va da afara gazele .
Foamea si setea provoaca cele mai mari neplaceri sugarului mic, de aceea satisfactia pe care o are atunci cand suge merita o atentie deosebita. Comportamentul sugarului in timpul suptului este cu totul particular: este calm, fericit, priveste numai la mama sa, fix si cu intensitate, practic "o soarbe din ochi".
La jumatatea lunii a doua sugarul raspunde la ingrijirile si mangaierile mamei cu primul sau zambet. La inceput sunt numai schite de zambet, dar din a 6-a saptamana va apare un suras adresat mamei ca raspuns la vocea sa.