De ce trebuie copiii sa creada in Mos Craciun?
Atat inainte de Craciun cat si in zilele Craciunului, nu este usor pentru parinti...
Odata cu venirea sarbatorilor de iarna observam cum incepe ca totul in jurul nostru sa devina mai animat si mai plin de viata si ca indiferent, de cat de suparati, obositi, sau tristi am fi, un colind romanesc, un bradut pe care il intilnim in drumul nostru si ornamentele de craciun din magazin si de pe strazi ne atrag atentia. Magia Craciunului inca mai are efect asupra noastra ca parinti chiar si acum peste ani cind am depasit varsta copilariei. Dar oare astazi in lumea acesta plina de tehnologie si informatii, mai merita sa mai cultivam credinta copiilor nostrii in existenta lui Mos Craciun?
Oare credinta in existenta lui Mos Craciun nu ar putea inseamna ca le cultivam credulitate si naivitate?
Din punct de vedere al stadiilor de dezvoltare psihologica a copilului, de pana la 7 ani, se afla in stadiul inteligentei preoperationale asa cum a fost ea bine denumita de un cunoscut psiholog J.Piaget.
In acest stadiu de dezvoltare modul de gandire a copilului este de tip animist, magic, in care toate lucrurile din jurul sau imaginatia sa prind viata, iar universul copilului este plin de diverse personaje imaginare bune sau rele. Este un stadiu normal al dezvoltarii psihologice a copilului ce face si pregateste trecere la alte stadii de dezvoltare. Cu alte cuvinte aceasta este o etapa importanta si necesara in dezvoltarea viitoare a copilului de care trebuie sa tinem seama
Acest tip de gandire magica are rolul sau important in dezvoltarea creativitatii, imaginatiei, inteligentii si nu numai.
Pentru dezolvoltarea cat mai armonioasa a psihicului copilui este necesara aceasta lume in care exista povesti magice, populata cu personaje imaginare, in care se gaseste inclusiv Mos Craciun, cu renii, spiridusii lui Mos Craciun si Iepurasul de Pasti. Astfel copilul cunoaste diferite stari, comportamente si tipuri de atitudini intr-un mod indirect, securizat, dar care pregateste intrarea lui in etapele viitoare de dezvoltare psihica din drumul spre maturizare
La fel ca in basme si povesti, copilul va sti ca exista un personaj plin de bunatate numit Mos Craciun, care la fel ca sfintii lui Dumnezeu, indeplineste dorintele frumoase ale copiilor, aduce multa bucurie tuturo oamenilor si iubeste copii pentru ceea ce sunt ei, indiferent de ce au facut in anul care tocmai se incheie, bun sau rau.
Uneori existenta lui Mos Craciun devine in mana parintilor un instrument de manipulare al copilului in sensul ca daca, este sau nu cuminte, daca realizeaza anumite sarcina, Mosul il va rasplati de Craciun corespunzator.
Prin aceasta abordare il vom invata pe copil ca el trebuie sa respecte anumite reguli sau ca trebuie sa faca pe placul cuiva pentru a putea primi de Craciun cadourile dorite de la Mos Craciun.
Aceasta motivare a copilului cu existenta lui Mos Craciun, este ca si cum am pune o saminta in mintes si sufletul copiluli care mai tarziu va creste si isi va arata roadele, de exemplu in: "daca nu sunt bun cu cei din jur, nu sunt demn de a fi iubit si pentru a primi lucruri frumoase" , "deoarece nu am respectat dorintele celor din jur nici dorintele mele nu au fost indepilinite", "daca nu daruiesc si nu fac fapte bune nu ma pot astepta ca altii sa imi daruiasca sau sa faca fapte bune fata de mine".
Revenind la copii si greselile lor, mai mici sau mai mari, acestea pot fi corectate aratandu-le unde au gresit si care ar fi fost abordarea corecta, nu sa folosim acest prilej ca pe un instrument de indreptare a lor. Aceasta sarbatoare si momentul in care copilul va primi cadouri de la Mos Craciun este de fiecare data un moment prielnic pentru a invata, pentru a ne reaminti ca toti avem dreptul sa fim iubiti asa cum suntem, si ca in viata primim ceea ce daruim.
Scrisoarea catre Mos Craciun pe care copilul o scrie si trimite Mosului, ii da acestuia increderea ca el comunica direct cu iubitul Mos Craciun si ca acesta va tine cont si de dorintele lui – cu alte cuvinte in plan apropiat, el simte ca este ascultat, ca este important, iar in plan mai indepartat putem spune ca este baza a ceea ce fiecare dintre noi avem si ne duce mai departe: Speranta.
Daca ajuti copilul sa compuna si sa scrie scrisoarea vatre Mos Craciun si ii oferit tot suportul necesar ca scrisoarea lui sa ajunga la Mos Craciun, ai parte de o alta ocazie de a intari legatura dintre voi ca parinti si copil, in care invata ca el poate cere si ajutor, ii creste increderea in sine si copilul devine mai sociabil pe termen lung.
In unele familii scrisoarea catre Mos Craciun, este inlocuita cu o rugaciune catre Mos Craciun, la fel cum ne rugam lui Dumnezeu si Sfintilor atunci cand avem nevoie de ceva, aceasta abordare il va ajuta pe copil si in restul anului cand nu poate scrie o scrisoare catre Mos Craciun, astfel stie ca poate primi ajutor si sprijin cand are nevoie, ceea ce ii va da mai mult curaj si incredere ca totul se poate rezolva.
Dincolo de faptul ca fiecare membru al familiei primeste in noapte magica de Craciun de la Mos Craciun cate un cadou, familia este impreuna si reprezinta o sansa in plus de a-si manifesta bucuria ca sunt impreuna si iubirea unuia fata de celalat.
Craciunul este un moment in care oamenii isi pot deschide inima dar si un prilej cu care sufletul copiilor nostri va primi “daruri” pe care la vor duce mai departe in timp oriunde ar fi: caldura familiei si bucuria de a fi impreuna cu cei dragi, increderea ca sunt iubiti asa cum sunt ei.
Este necesar sa atragem atentia ca trebuie mereu cautat un anumit echilibru, pentru copiii sa inteleaga ca iubirea nu se masoara in numarul si pretul cadourilor oferite ci in ceea ce simtim, manifestam, in ceea ce oferim si primim in inima noastra.
Stim ca va veni si acea zi cand copilul va ca de fapt parintii erau cei care aduceau cadouri si nu Mos Craciun, fie ca va fi pregatit sau nu pentru acest adevar. Desconspirarea lui Mos Craciun are loc de obicei cam in jurul varstei 8-9 ani, atunci cand copilul incepe sa isi puna intrebari mai complicate despre existenta lui, si cand raspunsurile oferite nu il satisfac.
E bine sa iti pregatesti din timp o strategie pentru atunci cand va veni momentul, trebuie sa tii cont de personalitatea lui , de felul cum il percepea pe Mos Craciun, de exemplu ii poti spune ca si tu ai crezut ca Mos Craciun este real, ca de fapt il porti in suflet si acum ceea ce a reprezentat el, ca iti place sa fii pentru ceilalti oameni un Mos Craciun sa le faci surprize aducindu-le ce isi doresc, ca cea mai mare bucurie este sa daruiesti daruri, mai mare decat atunci cand primesti daruri. Trebuie sa eviti sa il amagesti ca nu crede indeajuns in existenta lui sau sa ii demolezi in mod brutal mitul lui Mos Craciun.
Daca copilul, in ciuda diverselor evenimente continua sa creada in Mos Craciun, inseamna ca inca mai are nevoie sa creada in existenta lui Mos Craciun si in tot ceea ce semnifica acesta personaj magic. A spune unui copil ca Mos Craciun nu exista, este foarte dureros pentru acesta si echivaleaza cu rapirea copilariei si nu inseamna ca va deveni credul sau naiv ci ca in sufletul lui exista ceva frumos care va da roade bune toata viata.
Intr-o lume care tehnologie si super informatizarea desacralizeaza miturile si povestile si care astfel ne indeparteaza de tot ceea ce este frumos si magic in sufletul nostru, poate ca merita sa il lasam pe Mos Craciun sa existe.
Articolul a fost inspirat de un articol scris de Psihoterapeut Liliana Puchea pe www.cabinetdepsihologiepuchealiliana.blogspot.com