In societatea de azi, una din atitudinile cele mai raspandite in privinta cresterii si educarii copiilor este cea de a-i feri cat mai mult posibil de situatiile dificile, neplacute care implica frustrari si dezamagiri.

Oricat de iubitori si grijulii ar fi parintii, nu e bine sa le ofere copiilor totul ʺde-a gataʺ, deoarece fac imposibila invatarea unor lectii pretioase. Uneori, o protectie exagerata va da nastere unor copii ce nu isi vor putea controla emotiile si sentimentele, incapabili sa se desprinda de parinti, desi sunt la varsta adulta.

Prin urmare, a-i lasa pe copii sa experimenteze frustrarea si dezamagirea este o lectie importanta de viata, care ii va ajuta de-a lungul timpului anumite calitati importante. Aceste calitati sunt cuprinse in arii precum comunicarea, rezolvarea problemelor, gandirea critica si raspunsul la stres.

Copii care nu vor fi invatati sa treaca prin toate etapele precizate mai sus, vor fi mai predispusi sa devina violenti, sa se infurie, sa-si faca rau, atunci cand vor intampina situatii care ii supara.

Unul din avantajele educarii copiilor in rezolvarea unor situatii de genul, fara a-i feri de ele, este ca sa le putem oferi posibilitatea sa transforme un moment neplacut intr-o oportunitate de viata.

frustrarea si dezamagirea

 

   Frustrarea

Depasirea frustrarii necesita un nivel ridicat de determinare pentru a vedea dincolo de problema, cautand rezolvarea ei. Copii nu trebuie lasati sa renunte asa usor, cum se intampla adesea, deoarece vor gandi ca le este prea greu sau ca ʺsunt prostiʺ.

Astfel, unii copii sunt obisnuiti ca altcineva sa le sara in ajutor la cel mai mic obstacol intalnit, de aceea se dau inapoi imediat cum trebuie sa rezolve singuri ceva mai greu. Luand un exemplu comun, un copil care are de desenat o masina, nu reuseste sa schiteze una pe placul sau. Atunci da fuga imediat la ʺmamiʺ care imediat deseneaza in locul lui. Mai bine, este ca parintii sa vina in ajutorul copilului cu idei suplimentare sau  sfaturi, lasandu-l pe acesta sa capete incredere in sine si sa reuseasca in ce si-a propus.

Parintii il pot ajuta pe cel mic, dandu-le voie sa greseasca. In primul rand, trebuie de luat aminte la intelepciunea populara ce spune ca ʺomul invata din greseliʺ. In al doilea rand, un parinte intelept nu isi va proteja copilul de situatiile dificile, ci il va invata cum sa le depaseasca cu bine.

Mai departe, e bine sa nu exageram cu laudele. In loc sa fie hranit orgoliul copiilor cu laude, e mai de folos sa fie ajutati sa se concentreze pe bucuria interioara ce vine din reusita.

Laudele de cele mai multe ori sunt distructive, fiidca pot bloca motivatia launtrica de a face un lucru. Ei nu mai cauta sa faca ce le place si ce le aduce bucurie, ci cauta admiratia, prestigiul sau recunoasterea.

Parintii sa caute sa le ofere ocazia copiilor sa exceleze in ceva si sa le dea ocazia sa lupte pentru a obtine ceea ce vor. In incercarea de a-si face copilul foarte fericit, parintii ii indeplinesc orice pofta si orice dorinta. Din aceasta cauza, acesta, mai tarziu, va trai cu impresia ca i se cuvine totul si ca lumea trebuie sa fie la dispozitia lui.

  Dezamagirea

Dezamagirea este strans legata de frustrare. Multi parinti, poate, considera ca dezamagirea trebuie de evitat cu orice pret, in copilarie. Dar ei nu se gandesc ca a evita confruntarea copilului cu sentimentele dureroase este pagubitor pentru dezvoltarea lui emotionala. Atunci cand vor creste mai mari, ei vor suferi si mai mult in situatiile neplacute, atunci cand nimeni nu va mai fi langa ei sa-i protejeze.

Ideea nu e sa evite experienta neplacuta, ci parintii sa-i ajute in exprimarea sentimentelor si sa se descurce cu ele  - sa le faca fata, nu sa se lase coplesiti.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole