Casa ta devine un adevarat camp de batalie atunci cand este vorba de a lua masa? "Mananca. " - "Nu !" - "Gusta macar!" - "Nu, nu vreau !". Ei bine, daca sunteti in aceasta situatie nu va faceti griji: multi copii au diete selective, sigure si suficiente, avand in acelasi timp neophobia alimentara (teama de a incerca alimente noi). Iata cateva greseli de care parintii ar trebui sa ia seama si sa le evite, dar si cateva sfaturi pentru a-l putea ajuta pe copilul dumneavoastra sa depaseasca teama de a incerca noi alimente.

1. Pastrati-va calmul. Exista situatii in care comportamentul copilului vi se pare de-a dreptul ofensator, mai ales atunci cand ati facut eforturi semnificative pentru a pregati mancaruri delicioase. Insa oricat de mult v-ar deranja faceti tot posibilul si evitati orice ultimatum, mita sau sa-l fortati sa manance. Este foarte important sa intelegem refuzul copilul, mai ales ca e foarte posibil ca acum el sa fi facut, de fapt, primele sale incercari de a lua o decizie.

Nutritionistii nu recomanda introducerea simultana a mai multor alimente noi. Incercati sa ii prezentati doar un aliment nou, pe rand, sa ii respectati decizia de a nu-l manca, fara sa faceti o drama din asta, si sa ii oferiti alimentul respectiv din nou, dar la o alta masa. Retineti ca, pentru a accepta intr-un final acel nou aliment, copilul dumneavoastra trebuie sa il vada de mai multe ori. In orice caz, asigurati-va ca aveti si un alt fel de mancare la indemana si asezati-l pe masa, astfel incat copilul dumneavoastra sa poata alege.

2. Fiti intotdeauna cu un pas inainte. Pentru a va pastra calmul este nevoie sa intelegeti caracteristicile modificarilor comportamentului alimentar care apar in diferite etape ale dezvoltarii copilului dumneavoastră. De regula atunci cand copilul incepe sa mearga sau este pe cale de a intra scoala apar cele mai multe probleme legate de masa.

De exemplu: copiii mici sunt mult mai susceptibili de a fi obositi in timpul zilei, mai ales atunci cand acestia au crescut un pic si accepta mai putin sa doarma dupa-amiaza; asta poate face ca masa de seara sa fie mult mai dificila decat alte mese. In plus comportamentul lor este intr-o continua schimbare, astfel incat ei pot refuza astazi un aliment dar il pot cere a doua zi. Indiferent care ar fi reactiile lor, daca reusiti sa le intelegeti comportamentul veti reusi sa va pastrati calmul si sa depasiti astfel de situatii mult mai usor.

Atunci cand implineste varsta scolara, copilul dumneavoastra probabil ca are deja anumite obiceiuri; de exemplu prefera alimentele dulci si chiar se implica in alegerea meniului. In perioada prescolara cresterea copiilor incetineste un pic si determina o scadere a apetitului pe care o redescopera insa in etapa urmatoare de crestere.

Fiind constienta de faptul ca un astfel de comportament alimentar este normal si in conformitate cu procesul de crestere, veti sti sa raspundeti cu rabdare, fiind in continuare cu un pas inainte.

copil dificil la masa3. Nu fiti un tiran in bucatarie. Atunci cand gatesti este foarte posibil sa nu vrei sa fii deranjata de nimeni si de nimic, cu atat mai mult de un "intrus" mic care pune tot felul de intrebari. Unii parinti isi invata copii ca bucataria este o zona interzisa, unde se afla tot felul de obiecte periculoase si oale puse pe aragaz, fiind astfel o zona unde se pot intampla tot felul de accidente. Iar asta este cat se poate de adevarat. Cu toate acestea, conform unor studii, daca permitem copiilor sa participe la pregatirea mesei, acestia se simt mult mai confortabili cu alimente ale caror textura si culoare sunt noi pentru ei si devin mult mai dispusi sa le incerce. Oare nu ai fost mai curioasa sa incerci un anume fel de mancare dupa ce ai jucat chiar tu un rol in pregatirea acesteia?

4. Pastrati la indemana gustari sanatoase. Unii parinti se tem ca nu cumva copiii lor sa manance prea multi biscuiti si prea multa ciocolata si decid sa impuna niste reguli. Ei devin astfel severi in ceea ce priveste unele gustari mai putin sanatoase pentru copilul lor. Dar, conform studiilor, copiii carora le sunt impuse anumite restrictii de dieta tind sa manance mult mai mult atunci cand au acces la produsele restrictionate. Asadar este mult mai indicat ca, in loc sa cumparati si sa limitati consumul unor alimente care nu sunt prea santoase pentru copilul dumneavoastra, sa nu le mai luati deloc. Cumparati in schimb gustari sanatoase pe care sa le puteti lasa in voie la bucatarie, de unde sa se poata servi copilul oricand doreste.

5. Fiti un exemplu. Copii sunt cei mai buni imitatori : inregistreaza tot ceea ce vad in jurul lor, retin felul in care atingi un obiect, glumele tale, expresiile de incurajare dar si pe cele de dezaprobare, şi, desigur, toate obiceiurile alimentare pe care le aveti. Studiile sugereaza faptul ca, in cazul in care copilul dumneavoastra vede ca refuzi anumite mancaruri sau ca esti la dieta, ar putea sa iti urmeze exemplul. Daca trebuie sa urmezi o dieta datorita unor probleme de sanatate, este bine sa ii explici asta copilului si sa il faci sa inteleaga ca el nu are nevoie de un astfel de regim.

6.  Masa - un eveniment de familie. In loc sa analizati mereu comportamentul alimentar dificil al copilului, remarcati mai degraba aroma alimentelor preparate si incercati sa gustati ceva nou in prezenta acestuia. In plus, daca este posibil, mergeti la cumparaturi cu copilul dvs. si lasati-l sa va ajute sa planificati ce veti gati pentru zilele urmatoare. Prin planificarea mancarurilor ce urmeaza a fi gatite va fi mult mai usor sa echilibrati dieta familiei dar si sa evitati deficientele nutritionale la care ar putea conduce acelasi meniu de la o saptamana la alta.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole