Exista o serie de erori si greseli, pe care le fac de multe ori parintii in educatia copiilor lor, iar uneori greselile sunt minimizate, dar consecintele lor, din pacate, pot fi foarte grave. Iata in in urmatoarele randuri cateva dintre ele.

Lipsa de coordonare si acordul cu privire la modul de educare a copilului.

O greseala comuna in familie, este lipsa de intelegere si coordonare cu privire la modul de a proceda in ceea ce priveste educatia copiilor. Astfel, de multe ori intalnim situatia in care mama, de exemplu, dintr-un anumit motiv ii interzice copilului sa faca ceva, iar tatal ii permite copilului sa faca ceea ce mama i-a interzis ... Rezultatul? Copilul, cu intelegerea sa limitata, nu stie deloc care trebuie sa fie pozitia sa si ce se poate de fapt sa faca sau sa nu faca.

Parintii le dau ei insusi copiilor un exemplu prost.

educatia copiilorO alta eroare: uneori parintii insusi isi invata copii obiceiuri rele, fara sa realizeze acest lucru. Doar doua exemple:

Uneori, un copil este absent de la gradinita sau de la scoala fara nici un motiv, doar pentru ca el a vrut sa se joace cu varul sau, care a fost in vizita. In ziua urmatoare, cand va veni timpul sa mearga din nou la gradinita sau la scoala, el merge la tatal sau la mama ca sa-i intrebe o scuza pentru profesor. In acest moment, parintii nu gasesc nimic mai bun de facut decat sa-l invete sa minta: "Spune-i profesorului tau ca ai avut de lucru pentru mama acasa", ceea ce este complet gresit ... Tatal sau mama, in acest caz, are meritul de a-si fi invatat copilul sa minta, fapt ce el sau ea ar trebui sa-l previna ... Mesajul pe care copilul il va deduce de acolo va fi urmatorul: "Cand ai probleme in viata, exista intotdeauna o modalitate de a iesi cu usurinta: trebuie doar sa minti ..."

Un alt exemplu: parintii nu monitorizeaza ceea ce spun in prezenta copilului, intr-un acces de furie, folosesc un limbaj nepoliticos fata de domnul X sau doamna Y in prezenta copilului ... iar atunci cand isi aud copilul repetand acest tip de injurii de multe ori ei sunt primii nemultumiti si indignati. Nu trebuie sa uitam faptul ca un copil are o memorie foarte buna. Uneori, el repeta in public cuvintele "nu foarte frumoase la auz" care au fost pronuntate acasa, in prezenta lui ...

Parintii sunt avocatul raului.

Multi parinti, atunci cand cineva vine sa le spuna despre copilul lor ca a facut ceva gresit, in loc sa recunoasca si sa incerce sa remedieze ceea ce a facut copilul, mai degraba ii ia apararea, sustinand ca "el este inca mic" si, prin urmare, ar trebui sa il lase sa profite de copilaria lui. Problema este ca prin acest tip de rationament, ei nu invata lucrurile care conteaza cu privire la aceasta practica.

Din punct de vedere material, conceptia lor este complet diferita... De fapt, de ce nu spun acelasi lucru atunci cand isi vad noua masina de familie zgariata de fiul lor...? De ce nu reactioneaza in acelasi fel atunci cand fiica lor, a rupt accidental vaza frumoasa, care sedea pe mobila din sufragerie ...?

Cu toate acestea, prejudiciul in aceste doua exemple nu este in nici un fel comparabil cu riscul copilului, de a se indeparta de la calea cea dreapta. Intr-adevar, tineretea este momentul perfect pentru a actiona. Asa cum spune zicala, "Prevenirea este mai eficienta decat vindecarea".

Articol de Antoneta Barbu

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole