Asteptarea unui al doilea copil intr-o familie nu este deloc simpla daca se doreste ca aceasta venire sa fie pe deplin acceptata de primul copil.  Asa ca inarmeaza-te cu rabdare si intelepciune pentru ca vei avea nevoie. Aparitia celui de-al doilea copil trebuie anuntata intr-un fel, dar fara a crea presiune pe primul nascut. Parintii pot sa se astepte la o competitie intre cei doi copii si sa nu stimuleze acest lucru si mai mult.

Curiozitatea copilului fata de ceea ce va urma sa se intample va fi cu siguranta una de proportii, iar intrebarile nu vor conteni sa apara. Vremea povestilor cu berze, trandafiri etc. a cam trecut; copii din ziua de azi sunt destepti si foarte buni observatori incat sa vada clar ce anume se schimba la mama lor. Este mai simplu sa ii spui ca “ bebe “ este foarte aproape de inima ta, de unde a venit si el. Copiilor mai mari, si anume peste 7 ani, li se poate  explica, pe intelesul lor, modul in care este conceput, purtat in timpul sarcinii si nascut un copilas; dupa 10-11 ani se pot pune deja la dispozitia lor carti de initiere asupra reproducerii umane.

Un motiv de deceptie pentru copilul tau este anticiparea sexului celui asteptat; isi poate face tot feluri de planuri in aceste luni de asteptare care se pot transforma intr-o adevarata dezamagire ulterior. Iata de ce este indicat ca acest lucru sa i se ascunda totusi pana in momentul in care esti sigura de sexul copilului pe care il porti in pantec. Pentru un copil sensibil, venirea pe lume a unui frate sau a unei surori este o sursa de emotie profunda. Il vei vedea laudandu-se, anuntand  aceasta nastere tuturor celor din jur si prietenilor lui, la gradinita sau la scoala. Daca “bebe” este de acelasi sex, copilul mai mare se considera mai superior fata de nou-nascut. Nu e acelasi lucru insa atunci cand e vorba de un fratior pentru o surioara, sau invers. Aceasta situatie provoaca putina teama fata de necunoscut, copilul fiind putin derutat. Isi va imagina insa, in felul lui, cum va arata nou-nascutul dupa inchipuirea lui, de cele mai multe ori diferita de realitate.

Cum ii spui copilului va avea o surioara sau un fratior!

Copilul mai mare va resimti venirea unui alt copil cu atat mai multa intensitate cu cat este mai in varsta. Incepand de la varsta de 2 ani copilul intelege mai bine ceea ce se intampla in jurul lui. Ca parinte sarcina ta va fi sa il pregatesti cat mai bine cu putiinta pentru schimbarile ce se vor petrece atunci cand va veni pe lume noul membru al familiei. Nu este nevoie ca aceasta veste sa i se dea in momentul in care medicul confirma sarcina. Indicat este sa se astepte pana atunci cand mama se “ implineste “ si are burtica vizibila. Asteptarea este lunga pentru copilul mai mare; aude discutandu-se de “ bebe “, isi vede parintii interesandu-se cu privire la tot ceea ce este nou in legatura cu micutul atat de asteptat, iar copilul mare se simte deja putin uitat. De regula parintii sau rudele ii spun acelasi lucru: vei avea un fratior sau o surioara. Zilele trec, dar nu se intampla nimic, doar ca mama continua sa se ingrase. Curand insa vine timpul pregatirilor, ceea ce il va deruta si mai mult. Adaugarea unui pat in camera lui de exemplu poate naste un sentiment de frustrare. Iata de ce este recomandat sa ii ceri sfatul pentru orice lucru luat sau facut pentru viitorul fratior: unde sa se aseze patutul, ce jucarii se aleg pentru a fi atarnate de marginea de la pat, etc. Astfel copilul cel mare se va simti pretuit, folositor la pregatirile ce se fac pentru noul venit.

Deseori avem de-a face cu o mare deceptie, mai frecventa la baieti decat la fetite, atunci cand copilul cel mare vede o fiinta atat de mica si neputiincioasa, care nu stie decat sa manance, sa doarma si sa planga, si de care mama trebuie sa se ocupe tot timpul. El a asteptat un viitor partener de joaca, si va trebui sa mai aiba rabdare atata timp pana cand se vor putea juca impreuna.

Nasterea poate tulbura mult copii mai sensibili sau timizi. Exista cazuri in care, pe timpul internarii mamei in maternitate, copilul ( copii ) sa fie dus temporar la altcineva. Daca este dus la bunici, sau rude apropiate cu care el se intelege bine, si unde este rasfatat, reactiile se vor diminua; daca insa va fi lasat la prieteni care lui ii sunt straini, sau intr-o institutie, este foarte posibil ca acest lucru sa fie interpretat de copil ca o excludere a lui din cadrul familiei, ceea ce il poate tulbura foarte mult.

Copii cu varsta intre 2 si 5 ani dau dovada de o multitudine de sentimente complexe si contradictorii: curiozitate si interes, gelozie si neliniste, etc. care pot duce la conflicte psihologice. Ii vedem cum se apropie de bebe pe care il privesc, il ating, il gadila, il ciupesc din nevoia de a-i provoca reactii. Cel “ mic “ devine centrul de interes al celui “mare “ care incearca sa ii atraga atentia aratandu-i jucariile si cartile lui. In aceasta perioada copii se pot manifesta variat:

  • baietii care pana atunci foloseau olita incep din nou  sa faca in pantaloni;
  • fetitele cer sa-si bea laptele numai cu biberonul, asa cum i se da si lui bebe; in aceasta situatie, pentru a nu le lipsi de lapte dar si pentru a evita alte reactii de acest gen pe viitor e bine sa se accepte doar temporar aceasta dorinta;
  • apare sau se accentueaza nevoia de a suge degetul;
  • in timpul alaptarii sugarului copilul mai mare vrea sa stea lipit sau chiar pe unul din genunchii mamei;

 La copii mai mari, cu varsta de 6-12 ani, pot apare: scaderea randamentului scolar, tendinta de izolare sau de a pleca de acasa. In familiile in care copilul, unic la parinti, asteapta un fratior sau o surioara, mai ales fetitele, pe langa o mandrie clara si aratata peste tot, au atitudini si gesturi care le imita pe ale mamei. Aceste reactii absolute normale pot fi atenuate printr-o atitudine intelegatoare din partea parintilor. Inainte de nastere se va discuta cu copilul despre bebelusul asteptat, aratandui-se ca si el a fost asteptat la fel in urma cu cativa ani si cerandu-i ajutorul pentru amenajarea camerei sau coltului celui asteptat. Un mic cadou in momentul reintoarcerii tale din maternitate mareste bucuria de a-si revedea mamica cu un pui de om adormit si plangacios. Este foarte bine daca i se cere ajutorul, spunandu-i ca el este “mare“, ceea ce il va face sa creasca in ochii lui. O alta bucurie va fi daca ii vei cere sa sa te anunte  daca plange copilul, chiar daca tu oricum il auzi, sa te ajute cand pregatesti biberonul sau cand il infesi pe nou-nascut.  Toate acestea il vor face sa se simta la fel de iubit si mai mult decat atat folositor in ingrijirea bebelusului.

Insa nu numai mama este cea care trebuie sa fie atenta! Din partea tatalui, ca gesturi de afectiune fata de copilul mai mare se recomanda:

  • sa-l mangaie mai mult decat pe cel mic;
  • sa-si gaseasca timp pentru el de joc si plimbare;
  • sa-l asigure tot timpul ca el nu a pierdut nimic din dragostea parintilor;
  • sa-l implice in diverse activitati;
  • sa-l felicite pentru o atitudine mai mult sau mai putin fericita dar care vine dintr-o intentie buna;

In concluzie, indifferent de varsta fratilor sau surorilor mai mari, parintii trebuie sa faca totul pentru ca acestia sa nu aiba impresia ca sunt trecuti pe un plan secundar.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole