Desi sarcina in sine este poate una dintre cele mai deosebite perioade din viata unei femei, cele noua luni de maternitate sunt presarate si cu chestii mai putin placate, poate chiar jenante uneori. Vorbim aici despre scurgeri neasteptate si uneori chiar excessive, despre mancarimi, umflaturi, gaze si...alte probleme. Acestea sunt chestii nedorite dar aproape imposibil de evitat.

Daca te afli si tu in asemenea situatii, citeste in cele ce urmeaza, care sunt cele mai des intalnite 10 astfel de probleme si ce poti face pentru a le ameliora.

1. Descarcari vaginale

Ai inceput sa observi o accentuare a descarcarilor vaginale? Nu, nu iti imaginezi, este vorba cel mai probabil de leukorrhee - o descarcare lipsita de miros si usor laptoasa pe care o descopereai uneori pe lenjeria intima si inainte de a fi insarcinata. Insa acum este mai multa, in special datorita cresterii nivelului de estrogen dar si a cresterii fluxului de sange din zona vaginului.

2. Gazele si balonarea

Nu trebuie sa fi surprinsa daca uneori incepi sa te balonezi pana la nivelul la care trebuie sa iti deschei un nasture de la pantaloni pentru a usura presiunea si nici daca incepi sa tragi vanturi in cele mai nepotrivite momente.

De ce se intampla asa ceva? In primul rand pentru ca pe perioada sarcinii ai un nivel de progesteron mult mai ridicat decat in mod normal, iar acest hormon are ca efect relaxarea musculaturii, inclusiv a aceleia din zona tractului gastrointestinal.

Aceasta relaxare are mai departe ca efect o incetinire a proceselor digestive, ceea ce duce mai departe la producerea de gaze, balonare, ragaiala si flatulenta.

cele mai mari neplaceri pe perioada sarcinii

 

3. Sangerarea gingivala

Gingiile umflate si sensibile care sangereaza in momentul periajului sunt o problema destul de frecvent intalnita in cele noua luni de sarcina. Si aceste sangerari sunt cauzate tot de nivelele ridicate de progesteron care sensibilizeaza gingiile la placa bacteriana dar si prin cresterea afluxului de sange la nivelul gingiilor. De altfel, aceasta gingivita specifica perioadei de sarcina afecteaza aproape jumatate dintre femeile gravide.

4. Constipatia

Daca te consoleaza cu ceva, nu esti singura femeie insarcinata care sufera de constipatie. Si da, ai ghicit, principalul vinovat este acelasi hormon progesteron, care incetineste miscarea alimentelor prin tractul digestiv. Iar mai tarziu in cursul sarcinii, cresterea uterului in dimensiuni va ingreuna si mai mult lucrurile.

5. Salivarea excesiva

Acest simptom apare mai rar insa poate fi destul de deranjant mai ales in formele sale mai accentuate in care vei avea nevoie sa scuipi pentru a elimina surplusul de saliva.

De obicei, salivarea excesiva apare simultan cu starile de greata.

6. Hemoroizii

Este vorba de vene varicoase - adica vene care devin neobisnuit de umflate - si care se umfla in zona rectala. In formele usoare, hemoroizii pot cauza mancarimi insa in formele mai grave se pot dovedi dureroase, putand ajunge la sangerari rectale, in special in momentul defecarii.

Unele femei au parte de hemoroizi pentru prima data atunci cand raman insarcinate insa cele care au avut si inainte de sarcina hemoroizi, este sigur ca se vor reintalni cu aceasta afectiune si acum.

7. Mancarimi de piele

Nu este ceva iesit din comun sa simti mancarimi de piele, in special in zona burticii si a sanilor, acolo unde piele este nevoita sa se extinda. De asemenea vei descoperi ca lucrurile care te faceau sa te scarpini si pana acum, cum ar fi pielea uscata, exemele sau alergiile alimentare te afecteaza si mai mult acum. Totusi, trebuie sa fii atenta pentru ca mancarimile accentuate pot semnala o problema a sarcinii

8. Sangerarile nazale

Sarcina poate cauza ca vasele de sange din nas sa se dilate, iar presiunea sanguina crescuta pune o presiune foarte mare pe acele fragile vase de sange, facandu-le sa se rupa mult mai usor si astfel sa apara sangerari nazale.

9. Umflarea extremitatilor (edemele)

Este normal sa iti apara anumite umflaturi pe perioada sarcinii deoarece acum retii mai multa apa. Dar, schimbarile ce survin in compozitia sangelui pot cauza de asemenea ca anumite fluide sa intre in tesuturi. Insa, uneori unflaturile pot semnala si o eventuala complicatie periculoasa pentru sarcina.

10. Infectiile cu ciuperci

Femeile au intotdeauna o anumita cantitate de ciuperci in vagin, insa acestea devin o problema doar atunci cand incep sa se dezvolte mai repede decat alte microorganisme din zona. Din nefericire insa, sarcina si in special nivelurile ridicate de estrogen asociate cu aceasta sunt o excelenta ocazie pentru ciuperci ca sa se inmulteasca.

 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole