“Cum de nu mi-am dat seama pana acum?”, “de ce nu am vazut asta mai devreme?”, “oare de ce nu am discutat nimic despre trecutul tau pana azi?”, “cum de am putut sa fiu atat de oarba?”. 
Iti suna cunoscut astfel de intrebari?
Ele apar abia dupa ce dezamagirile, lacrimile si disconfortul au aparut deja.

Care este motivul pentru care ajungem in astfel de situatii?

Pentru ca, atata vreme cat suntem indragostiti, puternic implicati, ne este dificil sa realizam ceea ce este in neregula, supusi fiind unor serii de erori:

  • ignoram semnalele unor posibile probleme importante – “bea el, dar macar bea ceva de calitate”, “nu se uita dupa femei asa des ca alti barbati, si apoi macar se uita dupa femei frumoase”, “nu stiu unde lucreaza si nici nu insist pentru ca mi-a spus ca este secret”;
  • inventam celuilalt scuze – “nu m-a sunat sa imi spuna ca intarzie, dar il inteleg, e foarte ocupat”, “e sever cu mine, dar lasa, ca am fost prea rasfatata pana acum”;
  • negam evidenta – “nu e adevarat ca nu ne intelegem sau ca nu ma respecta. Cred ca esti doar invidioasa pe relatia noastra”, “chiar nu e pretentioasa, prefera lucruri scumpe dar de calitate in locul celor ieftine si proaste” .

Cu cat alegi sa iti privesti partenerul intr-o lumina frumoasa, idealizand imaginea sa, cu atat este mai mare probabilitatea de a scapa din vedere aspect importante ori comportamente si atitudini care potentialul unor dezamagiri viitoare.

simona constantinescu psiholog

Cum ar fi daca ai privi rational lucrurile sau te-ai afla in alte circumstante? Oare nu ti-ar da de gandit?.

Adevarul este ca vedem numai ce vrem sa vedem. Avem aceasta capacitate uimitoare de auto-inselare. 
Responsabil insa pentru ceea ce iti imaginezi despre celalalt esti numai tu.
Doar tu te amagesti pe tine atunci cand iti imaginezi despre celalalt tot felul de lucruri.

Pentru a evita propozitii de genul “m-ai dezamagit!”, priveste-l pe celalalt cu curiozitate, pune intrebari si asculta-l, fii interesat de cine este el cu adevarat.
Fereste-te sa investesti persoana din fata ta cu calitati pe care tu ai vrea sa le aiba. 
Fii mai degraba constient de ceea ce iti doresti de la aceasta persoana si constata daca ea este ceea ce iti doresti ori cea careia decizi sa ii oferi din prea-plinul tau.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole