Relatiile interumane, atat cele de cuplu, familie si de prietenie, trec prin momente placute si mai putin placute. Este nerealist sa ne asteptam ca mereu sa fim in armonie cu cei din jurul nostru, insa, in acelasi timp, nici nu avem de ce sa acceptam relatiile care ne epuizeaza psihic si fizic.
Este important pentru sanatatea noastra psihica sa fim mereu constienti de felul in care ne face o relatie sa ne simtim. Atunci cand, prin prisma unei relatii si pentru perioade lungi de timp, ne simtim tristi, apasati, secati de puteri, furiosi, este timpul sa ne punem niste semne de intrebare. Continand acea relatie, dam dovada de respect si pretuire de sine sau de fapt purtam o povara inutila dupa noi?
Sunt relatii care se consuma, iar cand nu mai ramane nimic pozitiv, incepe o lunga perioada de agonie care ne distruge psihic si fizic. Cu cat mai repede recunoastem ca mentinem o relatie doar de dragul amintirilor sau al iluziilor desarte, cu atat mai repede ne putem elibera de o povara care ne tine pe loc si ne imbolnaveste.
Cum stim ca este timpul sa iesim dintr-o relatie?
- cand ai langa tine un adult care are mereu nevoie de tine, de grija ta, de favoruri de la tine, care iti cere sa ii rezolvi problemele pe care si le creeaza poate doar pentru a obtine atentie sau pentru ca refuza sa isi asume responsabilitatea vietii sale. Aceste persoane nu cauta sa se maturizeze, ci le este foarte convenabil sa fie dependente, sa se agate de altii si sa se foloseasca de ei. Continuand o astfel de relatie, tu, prin ajutorul constant pe care il oferi, esti parte din problema: ii rapesti sansa acelui om de a deveni un adult asumat.
- cand partenerul/prietenul/parintele tau creeaza mereu drame. Se plange, se victimizeaza, da vina pe toti si pe toate, iar chiar si cand ii merge bine gaseste cate o problema care sa il nemultumeasca. Nu este interesat de nimic pozitiv, nu doreste sa isi schimbe viziunea asupra lucrurilor, ci vrea doar sa fie validat in statutul sau de victima.
- cand o persoana se hraneste cu emotiile tale. Cum face asta? Cauta motive de cearta, te manipuleaza si te santajeaza emotional ca mai apoi sa fie foarte dragastoasa, iar apoi o ia de la inceput. Acest roller-coaster emotional te seaca de energie si nu duce niciunde.
- cand nu poti sa fii autentic langa un om pentru ca esti mereu criticat, blamat, pus la zid. Astfel, ai invatat sa porti o masca, sa devii ipocrit si sa te porti cu manusi doar pentru a mentine acea relatie. Merita?
- cand nu arata niciun interes vis-a-vis de tine, de preocuparile tale, de gandurile tale. Nu te asculta cu adevarat, ci te intrerupe pentru ca sa vorbeasca mereu despre sine.
- cand emana constant negativitate, furie, ura, frustrare. Indiferent ce ai spune sau ce ai face, gaseste mereu cate o problema la orice solutie. Se detesta pe sine, pe altii si lumea. Nu poti sa salvezi de sine insusi un astfel de om ci, cel mai probabil, va reusi sa te molipseasca si pe tine cu negativitatea sa.
- cand o persoana incearca sa te controleze, cand te simti prins intr-o capcana si tot ceea ce faci este sa-i satisfaci nevoia de a detine puterea asupra ta, de a-ti dicta ce ai voie si ce nu ai voie sa faci - cand, cum, cu cine. Elibereaza-te din inchisoare pentru ca nu ai venit pe lume sa traiesti in lanturi.
- cand in mod intentionat se straduieste sa te descurajeze in orice pas ai dori sa faci in afara relatiei, din frica de a nu te pierde. Intrebarea este - tu traiesti pentru tine sau pentru acel om?
- cand te abuzeaza psihic, prin jigniri, umilinte, cuvinte urate si, cu atat mai mult, cand te abuzeaza fizic.
Tu te respecti suficient incat sa stii cand este timpul ca sa iesi dintr-o relatie?
Sursa: Psiholog Ursula Sandner
MOBILE
//PArenting ADS vers 2019 300x250_4
- Detalii
-
-
Scris de Ursula Sandner