De ce sa citim copiilor povesti terapeutice?
Foarte multe povesti pentru copii au un mesaj educativ. Povestile terapeutice sunt, de...
Dacă vrei să ai un copil inteligent citește-i povești din cărți sau spune-i povești inventate de tine. Cele mai frumoase povești sunt cele născocite, pline de imaginație, care îi fac pe copii să devină curioși, să trăiască experiențe frumoase. Deci, e simplu! Nu trebuie să ai experiență pentru a spune povești. Trebuie să ai dorința de a povesti ceva frumos, spontan, ceva legat de viață, ceva distractiv legat de păsări și animale, de pisoi, căței sau iepurași. Copiilor le plac basmele cu personaje fantastice, dar și poveștile inspirate din lumea naturală.
Copiilor le place să râdă, să se bucure de copilărie. Adoră surprizele și bineînțeles sunt atenți ori de câte ori aud vreo poveste. Pentru asta trebuie să devii un bun povestitor, nu este atât de greu. Trebuie doar să te gândești un pic și să începi cu ceva interesant.
Începutul este bine să fie oarecum la fel, pentru a induce un sentiment de siguranță și de bucurie, o anticipare a unei povești minunate ca de fiecare dată. Poți alege orice subiect, inspirându-te din evenimente reale, sau le poți inventa. Indicat este ca din fiecare poveste copilul să poată învăța ceva. Nu trebuie să fie ceva complicat, povestea poate fi conturată treptat, deși inițial nu ai nicio idee despre finalul ei.
Când vor fi mari, copiii își vor aminti cu siguranță de perioada copilăriei, de poveștile pe care le auzeau de la părinți sau de la bunici și de atmosfera plină de farmec a acelor vremuri când erau mici. Atunci când ascultă o poveste copiii sunt învăluiți de o stare de conectare cu acea persoană care povestește și care își demonstrează talentul și inventivitatea sa.
O poveste născocită va fi mult mai captivantă pentru copii, având în vedere faptul că este creată pe loc, presupune exprimarea unor emoții și a creativității. Acesta este și un exercițiu bun pentru copii de a deveni ei însuși mai creativi, de a se putea exprima mai fluent, de a reuși să realizeze compuneri frumoase mai târziu când vor fi la școală.Copiii au nevoie de povești în viața lor. De ce? Pentru că poveștile pot ajuta la explicarea unor aspecte mai puțin plăcute care apar în viață. Copiii pot înțelege anumite lucruri prin intermediul poveștilor, pot trece peste anumite momente de care au avut parte și care i-au determinat să se implice emoțional.
Prin povești poți face un copil să înțeleagă ce e rău și ce e bine, să treacă peste evenimente din viață, să îndrepte anumite situații care poate i-au afectat la un moment dat. De exemplu dacă doi copii se ceartă, conflictul dintre ei poate fi ameliorat cu ajutorul unei povești. Încearcă acest lucru și vei vedea cât de simplu este să-i faci să uite de supărare și să treacă peste acest incident creat.
Poveștile pot schimba atmosfera în orice situație, fie ea și una destul de rea. Atât copiii cât și adultul care povestește își va schimba starea, pentru că povestea poate crea o stare minunată de bună dispoziție.
Copiii trebuie obișnuiți cu lectura. Dacă se învață cu un ritm zilnic dedicat poveștilor, vor ajunge la un moment dat să aștepte cu nerăbdare timpul când li se citesc povești din cărți. Părinții trebuie să aleagă ora potrivită pentru cărțile de povești, nici prea târziu când copilul este obosit și poate adormi imediat. Cel mai bun moment pentru a-i citi povești este după-amiaza. Dacă îi citești povești seara înainte de culcare, copilul poate avea o senzație de somn creată de ceea ce își imaginează vizavi de povestea pe care o descoperă treptat.
Poveștile sunt benefice pentru copii, îi îmbogățesc sufletește și îi fac fericiți. Uneori se întâmplă ca ei să dorească să audă o poveste de mai multe ori, asta înseamnă că povestea le-a plăcut foarte mult și i-a impresionat.
Copiii au nevoie de povești dar și de jucării. Asta nu înseamnă că trebuie să fie bombardați cu zgomote, cu sunete provenite de la filme, muzică, radio, televizor sau calculator. Specialiștii spun că în societatea actuală, părinții sunt interesați de gadget-uri pentru copii, cum sunt de exemplu ceasurile inteligente. Un gadget interesant poate fi un ceas GPS pentru copii care oferă un mare avantaj părinților, acela de a afla ce se întâmplă cu copilul lor în orice moment.
După cum este și normal, tehnologia a avansat, viața se desfășoară cu viteză, copii se dezvoltă și învață lucruri noi într-un ritm rapid, au acces la gadget-uri și ajung să simtă și ei destul de intens ritmul de viață trepidant. Jucăriile sunt foarte importante pentru copii, dar să nu uităm de povești, de cărți, acestea sunt cele mai importante pentru educația și formarea unui copil.
Cărțile frumoase sunt cel mai bun mod de a ajuta un copil să devină mai inteligent.