Atunci cand depinzi de partenerul tau - emotional, material, social, profesional etc. - mai devreme sau mai tarziu acesta va simti ca nu mai are motive sa te admire, sa te valorizeze sau sa te pretuiasca in vreun fel.

Este probabil sa te perceapa ca pe o povara, ca pe un copil pe care este nevoit sa il intretina, iar asta il va face sa se simta singur, nu alaturi de o persoana pe care se poate baza in calatoria prin existenta.

Daca tu nu ai autonomie in viata, daca nu ai mijloace de subzistenta proprii, daca nu ai visuri, obiective, idealuri, daca nu contribui cu ceva semnificativ la imbogatirea relatiei, daca nu te dezvolti si nu evoluezi mereu, interesul, respectul si admiratia partenerului tau vor fi in continua scadere.

Exista mari sanse ca la un moment dat sa se simta indreptatit sa te trateze ca pe un supus de-al sau, ca doar de el/ea depinde viata ta. Va ajunge sa iti dicteze ce si cum sa faci, iti va controla viata si iti va limita libertatea. Cu cat creste frustrarea sa, cu atat vor fi mai multe resentimente, frustrari si conflicte. Se poate ajunge la abuz psihic si chiar fizic in astfel de cazuri pentru ca stie ca vei accepta si indura orice deoarece nu ai ce sa faci sau unde sa te duci.

Dependenta inlatura respectul si sentimentul ca esti intr-o relatie de parteneriat, in care va puteti baza unul pe altul, de la egal la egal. Din momentul in care partenerul tau stie ca ai nevoie de el/ea pentru a supravietui, te va trata ca pe un copil si, cel mai probabil, va cauta in afara relatiei o persoana pe care sa o poata admira, respecta si pretui.

cum se seduce femeia barbatul

Dependenta nu duce la nimic bun intr-o relatie. Pe cand atunci cand nu iti dizolvi eul, cand nu renunti la personalitatea ta, cand esti mereu preocupat sa te dezvolti si sa te imbogatesti constant, cand iti mentii autonomia din toate punctele de vedere, exista mari sanse ca relatia voastra sa fie una in care va simtiti amandoi impliniti pe termen lung.

Mentine-ti autonomia emotionala, materiala, profesionala etc. atunci cand intri intr-o relatie de cuplu si nu accepta nici ca partenerul tau sa devina dependent de tine. Astfel, evolutia fiecaruia dintre voi va inlatura monotonia, blazarea si plictiseala din relatie si veti putea sa va imbogatiti si sa va bucurati mereu de schimbarile pe care fiecare le va aduce in parteneriatul vostru.

Dr. Ursula Sandner

 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole