In luna aprilie 2009 se doreste modificarea legii indemnizatiilor de crestere a copilului, astfel incat parintii care au gemeni sau tripleti sa primeasca un supliment pentru fiecare copil in plus, a declarat Mariana Nedelcu, noul secretar de stat la Departamentul Afaceri Sociale din Ministerul Muncii. "Ca valoare ramane 85% din media veniturilor profesionale, doar ca gandim o propunere de a adauga un procent pentru cei cu mai multi copii.N-am stabilit inca cifra, dar ceva de genul 10% din indemnizatia cuvenita pentru al doilea copil, iar daca sunt trei, se adauga inca 10%. Cam asa se intampla in doua state din UE, Ungaria si Cehia", a explicat d-na Mariana Nedelcu.

Noua lege va cuprinde toate prestatiile legate de nasterea copilului, astfel incat "tot ce se da in cazul nasterii unui copil sa fie intr-o singura suma". D-na Nedelcu a spus ca va relua subiectul bonelor de la stat, de face parte dintr-un proiect initiat de fosta conducere a Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului. Se are in vedere acordarea unei bonificatii pentru plata unei bone, adaugate la stimulentul dat celor care se intorc la serviciu, dar si dezvoltarea acestui ajutor sub forma de serviciu social.

"Obiectivul e sa integram femeia in campul muncii, sa nu o lasam sa ramana la cratita, sa fie femeia de cariera, pentru ca ea contribuie la bugetul familiei. Vrem sa dezvoltam ideea de bona, prin proiectul acela cu servicii pentru tinerii parinti, pe care vrem sa-l imbunatatim", ne-a spus d-na Nedelcu.

mamele de tripleti

O alta masura pentru sprijinirea parintilor este crearea mai multor de centre de zi de genul after-school, tot parte a proiectului de lege inceput de fosta guvernare, insa cu unele imbunatatiri, sustine Nedelcu. Oficialul spune ca asa ceva a dezvoltat in calitate de consilier local la sectorul 6, prin proiectul "Scoala dupa scoala".

Au fost create astfel de centre in cateva scoli, unde copiii care ramaneau singuri dupa scoala pana seara primeau o masa calda si erau asistati la realizarea temelor. "Eu, fiind cadru didactic, aveam de multe ori problema copiilor ce veneau la scoala cu temele nefacute. Stateau cu cheia de gat in fata blocului, stateau la joaca pana veneau parintii seara acasa si atunci incepeau niste lectii de tipul «hai repede, fa lectiile». De multe ori mama le facea temele si din ce in ce mai multi copii pateau treaba asta, si vedeam cu groaza cum se dezvolta aceasta plaga. Acesti copii stau nesupravegheati, cad sub influenta gastilor de cartier, se drogheaza si de aici amplificarea violentei în scoli", explica fostul consilier local.

Proiectul pe marginea serviciilor de zi destinate parintilor ar urma sa fie gata pentru a fi supus aprobarii in Guvern in iunie-iulie 2009, sustine ea.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole