Uneori pe perioada sarcinii sau a travaliului pot aparea diverse incidente ce pot duce la moartea bebelusului. Un astfel de eveniment pune la grea incercare pe ambii parinti. Moartea unui bebelus este o situatie petnru care parintii nu pot fi niciodata pregatiti, si din acest motiv au nevoie de sustinerea celor din jurul lor. Daca bebelusul moare inainte sa intrati in travaliu, trebuie sa va ganditi in ce fel ati dori sa fie condus acesta.

Intotdeauna ne ajuta un plan:

Va fi travaliu indus? Daca da, cand?
Doriti sa scrieti un plan de nastere special ?
Doriti sa fiti treaza si sa participati la nastere ?
V-ar ajuta pe dumneavoastra si pe partener un sustinator?
Daca bebelusul se naste in mod neasteptat mort sau daca moare la scurta vreme dupa nastere, va trebui sa luati in considerare urmatoarele optiuni :
- Ati prefera sa va refaceti intr-o zona relativ retrasa a maternitatii, separat de alte mame cu copii sau in alta parte a spitalului?
- Ati prefera sa va externati rapid ?
- Doriti sa faceti autopsie pentru a identifica cauza mortii lui?
- Intrebati specialistul care va ingrijeste sau educatorul prenatal care va sunt optiunile de ingrijire oferite familiilor dupa nasterea unui copil mort.

Ce ar face mai semnificative amintirile legate de nastere ?

Moartea bebelusului, sfaturi pentru parintiMulti psihologi recomanda ca parintii sa-si vada si sa-si tina in brate copilul mort sau pe moarte. Punerea numelui sau botezul, fotografiile, urma unei talpi sau o suvita de par sunt moduri de a-i recunoaste viata si de a avea amintiri. Inmormantarea sau o slujba funerara este un prilej pentru ca familia sa i se alature in suferinta, sa spuna ,,adio'' bebelusului si sa-si exprime dragostea si grija pentru parinti.

Grup de sustinere:

Mai tarziu puteti dori sa va alaturati unui grup de sustinere pentru parintii care au suferit pierderi similare. Aceste grupuri va stau la dispozitie atata vreme cat aveti nevoie de ele.Chiar daca nimic nu poate lecui durerea unei asemenea pierderi, aceasta sustinere va poate ajuta emotional intr-o perioada dificila.

Retrairea momentelor trecute:

Daca bebelusul moare sau are grave probleme de sanatate, va trebui ca la un moment dat sa recapitulati si sa reflectati asupra experientei nasterii. Trecerea in revista a evenimentelor, impreuna cu partenerul, educatorul prenatal, psihologul, asistenta sau medicul, va poate ajuta sa aveti o privire in ansamblu asupra situatiei.

Sustinerea afectiva:

Un psiholog, psihoterapeut,preotul va pot ajuta sa va clarificati emotiile.Prietenii si familia va pot ajuta cu numeroase detalii practice care trebuie rezolvate: ingrijirea celorlalti copii (de ex.), transport, pregatirea hranei, anuntarea partenerilor de afaceri, prietenilor si rudelor, raspunsul la telefon si altele.

Doliul ajuta vindecarea sufletului:

In aceste situatii dificile aveti nevoie de timp pentru a suferi . Doliul este dureros si epuizant, dar trebuie sa treceti prin asta.Dvs si partenerul veti trece o data si inca o data, prin sentimente de apatie, tristete, soc,neincredere, teama, furie, invinovatire sau vinovatie asumata. In cele din urma dupa luni sau chiar ani veti ajunge la un nivel de acceptare, chiar daca suferinta va persista.

Fiti blanzi cu voi insiva !

Acordati-va timp sa va vindecati, emotional si fizic.
Bazati-va pe oamenii si resursele comunitare care va asigura cea mai buna sustinere.
Incercati sa va discutati frecvent sentimentele pentru ca ritmul si reactiile voastre la suferinta pot fi in mod firesc, diferite.
Vor exista si amintiri frumoase, pe langa cele dureroase. Permiteti-va sa recunoasteti viata bebelusului si si sa savurati momentele frumoase din timpul sarcinii. Copilul este o parte speciala din voi si il veti pastra pentru totdeauna in amintire, ca pe o persoana importanta a vietii voastre.

Dupa Penny Simpkin,Ann Keppler ,,Sarcina, nasterea si nou nascutul''

 

Articol tradus si completat de educator certificat Lamaze Tudose Liliana

Tudose Liliana organizeaza cursuri Lamaze pentru gravide in orasele Galati si Constanta

poate fi contactata la numarul de telefon 0746587456 sau la adresa de email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole