Meseria de parinte sub lupa
Nu stiu ce sa ma mai fac cu el… Cateodata, ma scoate din minti… Nu e atent… Nu vrea sa...
Sa ajuti un adolescent sa devina un adult independent si responsabil nu este o indatorire mica.
Adolescenta poate fi o perioada de confuzie a si a schimbarilor, atat pentru adolescenti cat si pentru parinti. Dar, in timp ce acesti ani pot fi dificili, ai o multime de posibilitati sa-ti ingrijesti copilul si sa-i incurajezi comportamentul responsabil. Iata cateva mici secrete :
- Arata-i dragostea ta. Unul dintre cele mai importante lucruri este atentia pozitiva. Petrece timp cu adolescentul tau pentru a-i reaminti ca iti pasa de el. Asculta-l cand vorbeste si respecta-i sentimentele. De asemenea, retine ca doar dojenindu-l si nelaudandu-l fara motiv poti preveni demoralizarea. Daca nu pare interesat sa petreaca timp cu tine, mai incearca. Servirea mesei impreuna in mod regulat poate fi o cale buna sa stati impreuna. Sau mai bine, invita-ti copilul sa pregateasca masa cu tine.
- Nu fa presiuni asupra lui. Nu-ti presa adolescentul sa fie asa cum erai tu sau cum ai fi vrut sa fii la varsta lui. Da-i putina libertate cand vine vorba de haine si freza. Este normal pentru adolescenti sa fie rebeli si sa-si exprime personalitatea in alte feluri decat ale parintilor. Daca adolescentul se arata interesat de arta pe corp, cum ar fi tatuajul, asigura-te ca a inteles riscurile sanatatii, posibilele infectii ale pielii, reactii alergice si hepatita B si C. De asemenea vorbiti despre faptul ca vor ramane permanent. Desi i-ai permis cateva libertati de auto-exprimare, aminteste-i ca iti mentii asteptarile in ceea ce il priveste si asupra a ceea ce va deveni mai tarziu.
- Stabileste limite. Pentru a-ti incuraja adolescentul sa aiba un comportament corect, identifica ce inseamna acceptabil si inacceptabil in comportamentul de acasa, la scoala si in alte locuri. De vreme ce tu ai stabilit regulile potrivite, explica-i la ce te astepti din partea lui, ca si consecintele pentru atunci cand se plange de ceva sau este neascultator. Iata cateva idei pentru atunci cand stabiliti limitele:
- evitati ultimatumurile – adolescentul le poate interpreta ca pe o provocare
- fiti specific – daca ii spuneti sa nu stea pana tarziu, specificati-i o ora permisa
- fiti concis – faceti reguli scurte si la obiect
- scrieti regulile – folositi tehnica si nu contati pe memorie
- fiti flexibil – daca adolescentul demonstreaza mai multa responsabilitate, rasplatiti-l cu mai multa libertate, dar daca arata judecata slaba, impuneti mai multe restrictii
- fiti gata sa va explicati deciziile – adolescentul poate fi mai dispus sa accepte o regula daca ii intelege scopul
- fiti rezonabil – evitati regulile pe care adolescentul nu le poate respecta.
Nu sunteti sigur daca ati stabilit reguli rezonabile? Vorbiti cu copilul vostru, cu alti parinti si cu medicul de familie. De cate ori este posibil, da-i un cuvant de spus adolescentului in stabilirea unor reguli pe care el sau ea se asteapta sa fie urmate.