Primul Program de Terapie Antifumat pentru Gravide din Romania
Sarcina, pe lângă emoțiile pozitive pe care le aduce, vine la pachet cu foarte mult...
Multe femei se intreaba pe buna dreptate, ce fel de tata o sa fie iubitul lor, multi zic ca barbatii nu se schimba, dar totusi studiile spun cu totul altceva, barbatii se schimba atunci cand devin tatici, uneori radical. Paternitatea ii ajuta pe barbati sa devina mai responsabili, renunta sau reduc fumatul si consumul de alcool, comportamentul lor este mai responsabil, isi asuma mai putine riscuri, etc.
Afirmatiile de mai sus nu imi apartine, fac parte din concluziile realizate de cativa savanti americani de la Oregon State University, intr-un articol din Daily Mail, astfel au constatat ca barbatii care devin tati pentru prima data, evita infractiunile precum si consumul de alcool si tutun.
Si nu a fost un studiu fulger in care concluziile nu sunt bine sustinute de statistici concludente, studiul a durat 19 ani, si au fost implicati peste 200 de baieti si barbati cu varstele intre 12-31 de ani. Cercetatorii din Oregon au monitorizat felul in care comportamentul antisocial si stilul de viata al subiectilor monitorizati s-a modificat pe parcursul anilor.
„Acest studiu arata ca paternitatea poate fi o experienta care transforma chiar si un barbat care obisnuieste sa adopte comportamente foarte riscante”, a declarat David Kerr, coordonatorul studiului.
Studiul, publicat initial in Journal of Marriage and Family, mai remarca si faptul ca barbatii care au devenit tatici in jurul varstei de 30 de ani sunt mult mai tentati sa renunte la activitatile riscante din stilul lor de viata, in comparatie cu barbatii care au devenit parinti la o varsta mai tanara, probabil are legatura si cu maturizarea psihologica a acestora, si intelegerea mai profunda a implicatiilor vietii de parinte.
Un alt studiu a analizat comportamentul barbatilor fumatori ce au devenit parinti, studiul a fost realizat in 2005 de University of Warwick.
Acest studiu a analizat un grup de 286 de barbati fumatori, ce aveau copii cu varste inte 8-14 saptamani, acest studiu a aratat faptul ca venirea pe lume a bebelusilor nu a fost asociata cu renuntarea totala la fumat pentru cei mai multi dintre tatici, dar acestia au renuntat insa sa mai fumeze in interiorul locuintei sau in apropierea bebelusilor.
Mai putin de 20% dintre tatici au incercat sa renunte complet la fumat si doar 4% dintre acestia au reusit sa se lase de fumat, dupa nasterea bebelusilor lor. Tot odata, 78% dintre proaspetii tatici au incercat, iar 60% chiar au si au reusit, sa renunte la a mai fuma in locuinta si in preajma bebelusilor.
Vestea trista este ca mai sunt si tatici care nu au facut eforturi de a renunta la fumat pentru binele copilului, acesti barbati ar trebui evitati din punctul meu de vedere, deoarece un barbat care nu este capabil sa faca un sacrificiu asa de mic pentru copilul sau, nu cred ca ar fi capabil sa faca sarcificii mai mari atunci cand va fi nevoie.