Multe cupluri care au trecut printr-o nastere, se intreaba, cand pot fi reluate relaţiile sexuale? La aceasta intrebare poti primi diferite raspunsuri. Probabil cel mai des vei auzi: "Atunci cind ambii sunteti pregatiti pentru asta!". Insa, pregatirea pentru reinceprea vietii sexuale depinde de mai multi factori.

Uterul si vaginul femeii "au lucrat" intens pentru ca copilul sa apara pe lume in toata splendoarea lui! La unele femei vaginul si canalul cervical nu au fost afectate in timpul nasterii, la altele - intr-o masura mai mare sau mai mica, organele genitale au putut suferi unele rupturi sau chiar au fost taiate, dupa care a fost necesar sa fie suturate si chiar cusute.

Nu e nevoie sa ai prea multe cunostinte ca sa intelegi ca este nevoie de un timp pentru ca intregul sistem reproductiv al femeii sa revina la starea de dinainte de sarcina, sa se stabilizeze. De obicei, aceasta se intimpla dupa aproximativ 2-6 saptamani de la nastere, insa, chiar daca rupturile de la nivelul vaginului s-au vindecat, femeia poate simti dureri inca o perioada de timp.

Pentru a reveni la normal, incercati sa faceti diverse exercitii pentru muschulatura vaginului - aceste exercitii contribuie la imbunatatirea circulatiei singelui la nivelul vaginului. Astfel de execitii invatati si la Cursul de gimnastica intima.

sexul dupa nastere

Procedati in felul urmator: incordati vaginul, uretra si anusul similar situatiei cind ca tineti de mult timp sa urinati, si nu mergeti la toaleta. Ramineti incordata citeva secunde, dupa care relaxati muschii. Puteti exersa de cite ori credeti ca e bine. La inceput, aceasta gimnastica va produce dureri din cauza rupturilor pe care le-ati suferit, iata de ce singura regulati cit de des si cit de tare va incordati. Acest exercitiu este explicat mai bine la exercitiile kegel.

Pe locul suturilor din zona vaginala pot aparea cicatrici, similare cu cele care apar dupa vindecarea ranilor. Urmariti procesul de vindecare a ranii cu ajutorul unei oglinzi si, atunci cind veti observa ca s-a inchis, puteti incepe sa tratati vaginul si cicatricea, masindu-le cu degetele cu folosirea unei creme speciale sau ulei pentru masaj (exista uleiuri care au ca efect accelarea vindecarii ranii!). Partenerul ar putea sa va ajute, si sar putea chiar sa va placa, si sa fie un un excelent joc si masaj erotic!

Din cauza modificarilor hormonale datorate sarcinii si nasterii vaginul ar putea fi uscat si astfel penetrarea din timpul actului sexual ar putea provoca durere femeii. Pentru a evita aceste situatii, ati putea folosi suplimentar un lubrifiant pe care il puteti cumparati din farmacie sau dintr-un sex-shop (sunt foarte multe sex-shopuri si pe internet). O alta metoda usor de folosit si permanent la indemina este saliva, dar nu este la fel de eficienta ca un lubrefiant special. ATENTIE  nu folositi creme si uleiuri improvizate, neadecvate sau expirate, deoarce acestea pot provoca iritatii, infectii sau alte probleme.

Uterul isi reia forma si in acest timp elimina singe si fragmente de tesut, numite scurgeri postnatale sau lohii. Deoarece canalul cervical este inca putin deschis pentru a permite scurgerea lohiilor, iar membrana protectoare inca nu s-a restabilit - orice infectie poate foarte usor patrunde in uter. Iata de ce nu se recomanda reluarea activitatii sexuale pina cand nu se vor elimina toate resturile sarcinii si nu vor deveni ca mai inainte, iar ranile se vor inchide.

Daca barbatul a asistat la nastere si impresiile au fost puternice, chiar socante (daca a vazut cum se naste copilul, iar apoi, cum se face examinarea si suturarea vaginului), el ar putea avea anumite emotii negative atunci cind se gindeste la sex. Se considera ca perioada dupa nastere, in care la barbat scade interesul pentru sex, este utila si necesara pentru restabilirea organismului femeii. De obicei, aceasta trece cu timpul! Si de asta nu este recomandat oricarui barbat sa asiste la nastere, si acesta trebuie sa se gandeasca bine inainte daca doreste sa asiste la nastere, si este recomandat in caz de hotaraste sa asiste la nastere, sa stea langa capul mamei si sa nu priveasca cum iese copilul prin vagin.

Pentru multe cupluri sexul dupa nastere este o "activitate" secundara. Interesul pentru sex apare pentru diferite cupluri la diferite intervale de timp. Pentru unii interdictia medicului " fara sex 6 saptamini de la sarcina!" reprezinta o vorba fara valoare, spusa doar ca sa fie spusa si care nu trebuie neaparat respectata (totusi cele 6 saptamani sunt importante), altii nu pot incepe decit dupa multe luni de zile. In aceasta situatie nu exista un grafic strict dupa care puteti sa va orientati. Trebuie sa hotariti singuri cind veti fi pregatiti pentru a relua relatiile sexuale.

Femeia ar putea fi atit de mult preocupata de noul sau rol de mama, incit sexul trece pe un plan mai indepartat in lista ei de interese, copilul ocupand primul loc. Aveti rabdare si lasati putin timp pentru a va obisnui cu rolurile fiecaruia din voi, si dorinta sexuala si sexul va reveni curand in viata voastra!

O situatie tipica: s-ar parea ca deja se poate, insa exista ceva ce va impiedica. Este vorba de o discrepanta intre pregatirea fizica si psihica care, uneori, este mare. Femeia are nevoie de timp: ii este frica de dureri sau poate fi atit de obosita incit la moment dorinta ei cea mai mare este sa fie putina liniste si sa se odihneasca.

Citeva sfaturi utile pentru barbati

  1. permiteti-i femeii sa se miste, oferiti-i spatiu pentru a "respira in liniste";
  2. acordati-i cat mai multa atentie si suport afectiv;
  3. nu o fortati, nu faceti nici un fel de presiuni asupra ei.

Pentru a intelege ce simte femeia, care sint sentimentele ei acum, imaginativa ca va aflati in locul ei:

  1. femeia abia incepe sa-si revina dupa un efort puternic depus timp de citeva ore in timpul travaliului;
  2. toata energia ei fizica si psihica si timpul de care dispune sunt dedicate ingrijirii copilului;
  3. organismul mamei care alapteaza la san este supus unor schimbari permanente si pentru inceput alaptarea la san este o activitate neobisnuita, atit pentru mama, cit si pentru micut;
  4. in timpul travalilui si a nasterii cele mai intime parti ale corpului femeii au fost dezgolite si supuse unor examinari in prezenta mai multor persoane timp de citeva ore (in sala de nastere pot fi si barbati). Femeia are o senzatie la nivel de inconstient: corpul nu-i mai apartine, nu a mai ramas nimic din pudoare, iata de ce ea are nevoie de timp pentru a "se simti bine in intimitatea ei feminina".

Daca simtiti ca nu aveti destule forte, nici dorinta pentru o apropiere fizica, nu ramine decit sa va bucurati de afectiunea spirituala si de comunicarea cu noua fiinta micuta care s-a nascut.

Cind considerati ca sinteti gata pentru o apropiere fizica, incercati sa urmati sfaturile de mai jos:

  1. gasiti timp liber unul pentru altul!
  2. incepeti incet si cu gingasie, folositi metode "afectuoase si tandre";
  3. vorbiti despre dorinta amandurora de apropiere fizica;
  4. incepeti cu un mic preludiu verbal;
  5. seara mergeti in pat mai devreme sau folositi timpul cat copilul doarme (insa, retineti: micutul se poate trezi oricind intr-un moment nepotrivit!);
  6. rugati dadaca sa mearga la plimbare cu copilul, iar intre timp bucurati-va unul de altul (lasati treburile casnice pentru mai tirziu);
  7. exista o sumedenie de mijloace pentru a va exprima emotiile si sentimentele de gingasie. Puteti incerca orice stiti ca ii face placere partenerului!
  8. va ginditi deja la urmatorul copil? Daca nu vreti chiar acum, nu uitati de faptul ca trebuie sa va protejati de o sarcina nedorita (folositi metodele de contraceptie) chiar daca femeia alapteaza copilul la san.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole