Potrivit specialistilor citati de publicatia 'Die Welt', intre 10% si 20% dintre copiii legitimi nascuti nu sunt copiii biologici ai sotului sau partenerului unei femei. De obicei, mama copiilor stie cine este tatal biologic al acestora. In consecinta este surprinzator ca intre 20% si 30% din toate testele de paternitate efectuate sunt cerute de catre femei.

 

Interviu cu Dr. Frank Pfannenschmid, Director General DelphiTest GmbH Germania

Test de paternitate in laborator- Buna ziua Dle. Dr. Frank Pfannenschmid si multumim ca ati acceptat interviul nostru.
- Buna ziua.

- Genetica a dezvoltat in ultimii ani un nou produs: testul de paternitate.
- Este foarte adevarat si s-au extins foarte mult in intreaga lume.

- Ce ne puteti spune despre DelphiTest GmbH?
- Am inceput aceasta afacere in urma cu 7 ani. La inceput ne-am concentrat activitatea pe proiecte si servicii stiintifice in domeniul geneticii. In principal, clientii nostrii veneau din partea universitatilor, a departamentelor medicale si a companiilor farmaceutice din Germania. In anul 2001 am inceput sa oferim posibilitatea de a face teste de paternitate si persoanelor private. Asa a fost infiintata DelphiTest GmbH.

- A fost dificila perioada de inceput a afacerii?
- Sigur ca da. Germania este cunoscuta pentru fiscalitatea sa ridicata si este dificil sa finantezi perioada de inceput a afacerii. Trei mari probleme am intampinat la acea data: finantarea echipamentelor de laborator care sunt destul de scumpe, gasirea celor mai bine pregatiti angajati (toti angajatii nostrii sunt specializati in biologie moleculara la universitati din Germania) si, nu in ultimul rand, promovarea si gasirea de noi clienti in fiecare zi si consolidarea pozitiei noastre pe piata.

- Unde este DelphiTest astazi?
- Suntem una dintre companiile cele mai de succes din Germania care ofera teste de paternitate. Clientii nostrii sunt din intreaga lumea nu sunt numai din Germania.

- Ce ne puteti spune despre laboratorul dumneavoastra?
- Laboratorul nostru este situat in Regensburg, Germania. Multe teste de paternitate sunt oferite de catre firme care nu dispun de propriul laborator si nici de instruirea necesara sau de competenta. Din pacate, majoritatea clientilor acestora nu au cum sa afle care laborator se ocupa de testul lor. Exista multe oferte mai "ieftine" pe piata. Mare parte dintre aceste firme au echipamente invechite si utilizeaza metode vechi, perimate. In consecinta, rezultatele nu sunt de mare precizie si probabil ca nu ar trece de nici un control standard german de calitate. Laboratoarele germane sunt cele mai bune in ceea ce priveste controlul calitatii, pregatirea angajatilor si coeficientul de siguranta. Suntem membri ai "VALID e.V.", o institutie care adera la standarde stricte de calitate. Pentru a obtine calitatea de membru, fiecare laborator trebuie sa indeplineasca anumite cerinte extrem de stricte, fiind testat la intervale regulate. In Germania exista cel putin 100 de firme care vand teste genetice si de paternitate. Pana in prezent, numai opt laboratoare s-au alaturat si au fost acceptate de VALID. Firmele care nu dispun de propriile facilitati si care nu au calificarea necesara nu sunt eligibile pentru a deveni membre ale acestei institutii. Statutul de membru al VALID garanteaza inalta calitate si va ofera confort psihic. In special din cauza faptului ca firme intermediare si laboratoare fondate prin mijloace frauduloase au intrat pe piata, oferind analize de o calitate mai slaba.

- De ce apeleaza oamenii la aceste teste de paternitate?Test de paternitate
- Expertii in urma unor studii estimeaza ca intre 10% si 20% dintre copii legitimi nascuti nu sunt copiii biologici ai sotului ("Die Welt", 11. Oct 1999). De obicei mama stie cine este tatal biologic al copiilor sai. In consecinta este surprinzator ca intre 20% si 30% din toate testele efectuate sunt cerute de catre femei. Un test molecular biologic este de obicei singura metoda pentru ca mama si potentialul tata sa fie siguri de paternitate.

- Ne puteti descrie ce este testarea biologica moleculara?
- Testarea biologica moleculara moderna permite ca dumneavoastra sa fiti siguri de paternitate sau de faptul ca cineva cu siguranta nu este tatal copilului. Aceasta metoda nu numai ca este mult mai precisa, dar are si un raport cost-calitate mult mai bun decat metodele traditionale. Avem nevoie doar de cateva celule din corpul tatalui si al copilului pentru efectuarea testului de partenitate. Prelevarea unei mostre este o metoda simpla: se ia lichid din cavitatea bucala, o periuta de dinti sau un muc de tigara si se trimite prin posta la laboratorul nostru. In timpul testului molecular de paternitate se selecteaza regiuni specifice ale ADN-ului tatalui si al copilului si apoi se compara. Aceasta comparatie permite sa se atinga o probabilitate de cel putin 99.99%. Daca este necesar, se pot testa mai multe regiuni ale ADN-ului, in acest caz atingand un procent de precizie de 99,99999%.

- Cine mai apeleaza la aceasta testare biologica moleculara?
- Azi, testele de paternitate biologice moleculare sunt utilizate de o varietate de entitati. Tribunalele, politia, detectivii, avocatii si doctorii, serviciile de protectie a copilului, si alte institutii folosesc aceste teste. Din ce in ce mai multe persoane private utilizeaza aceste teste necostisitoare si rapide, in special pentru confortul lor psihic.

- Este respectata confidentialitatea informatiilor?
- Toate informatiile vor fi tratate cu confidentialitate maxima si nu sunt transmise unor terte parti. Mostrele dumneavoastra nu vor fi utilizate pentru alte teste. Toate analizele sunt realizate in laboratorul companiei noastre. In momentul primirii mostrelor, nici una dintre acestea nu paraseste incinta laboratorului nostru. Daca se doreste, se pot distruge toate datele dupa ce v-au fost furnizate rezultatele testului.

- Cum au fost primite de societatea germana aceste teste de paternitate?
- Ei bine, o mica parte a societatii noastre s-a aratat sceptica. Inca discutam despre efectuarea unui test de paternitate fara consimtamantul mamei. Sunt cateva argumente interesante ce vin de la politicieni, avocati si persoane private. Anumite persoane considera ca nu trebuie colectate informatii fara acordul tuturor persoanelor implicate, dar pe de alta parte este dreptul tatalui de a sti daca este tatal biologic al copilului sai sau orice copil ar trebui sa aiba dreptul de a-si cunoaste parintii biologici. Dar cea mai mare parte a societatii germane a reactionat pozitiv, toti cei implicati avand beneficii: tatal verifica realitatea si scapa de temeri si nesiguranta, mama verifica sau demonstreaza clar cine este adevaratul tata, in cazul in care a avut mai multi parteneri, iar copilul afla adevarul despre parintii sai. Oricum, cele mai multe teste sunt pozitive, iar sotul nu mai are nici o retinere in a-si concentra afectiunea asupra familiei sale. Sunt cazuri in care tatii refuzau sa mai faca un al doilea copil din cauza incertitudinii in care traiau privind paternitatea. Dupa aflarea rezultatului pozitiv al testului de paternitate, au fost bucurosi sa aiba mai multi copii.

- Cam cate teste de paternitate efectuati pe an?
- Efectuam in jur de 3000 de teste anual, dar clientii nostrii, dupa cum am mentionat anterior, sunt din Europa, Africa, America de Nord si de Sud etc.

- Ce parere aveti despre piata romaneasca a testelor de paternitate?
- In acest moment piata testelor de paternitate din Romania este destul de mica. Numai cateva companii ofera aceste servicii si cateva dintre ele chiar sunt foarte scumpe. Cred ca multi cetateni romani nu sunt suficient de informati despre evolutiile din domeniul genetic si despre posibilitatea destul de facila a efectuarii unor teste de paternitate pe baza ADN-ului. In plus, este dificil sa-i informezi despre ultimile cercetari si descoperiri din genetica. Acesta este un motiv in plus de va multumi si dumneavoastra pentru posibilitatea oferita de a informa publicul.

- Atunci, cum informati dumneavostra publicul in legatura cu testele de paternitate?
- Cel mai mult pe internet, cand cineva vrea sa afle mai multe informatii despre testele de paternitate, cauta pe internet. Pentru asta am creat pagina www.delphitest.org?

- Cum vedeti dumneavoastra evolutia pietei romanesti?
- Cred cu convingere in dezvoltarea pietei romanesti a testelor de paternitate in urmatorii ani. Romania este de fapt o tara dezvoltata si cu oameni bine educati. In special tinerii sunt deschisi la noile descoperiri stiintifice, sunt curiosi si doritori sa afle cat mai multe informatii si internetul, prin bibliotecile sale electronice, ofera aceasta posibilitate. Testele de paternitate pot fi vazute oriunde: la TV, ziare, internet etc. Multe celebritati (actori, staruri din muzica sau sport), apeleaza la aceste teste de paternitate. Presupun ca in urmatorii ani majoritatea romanilor vor sti ca testele de paternitate sunt posibile si precise.

- Cum poate un roman sa apeleze la serviciile dumneavoastra?
- Daca cineva din Romania doreste sa faca un test de paternitate trebuie sa ne trimita prin posta mostrele la laboratorul nostru din Regensburg, Germania. Cei interesati pot intra pe siteul nostru www.delphitest.org si pot obtine toate informatiile necesare.  

- Dle. Dr. Frank Pfannenschmid va multumim pentru amabilitatea de a ne acorda acest interviu.
- Si eu va multumesc si sper sa-mi oferiti ocazia de a va vorbi si despre alte proiecte stiintifice din domeniul geneticii dezvoltate de DelphiTest GmbH.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole