Pentru a se putea determina cauzele datorita carora un cuplu este infertil se pot face teste de fertilitate. Aceste teste determina daca problema ce determina infertilitatea se afla la nivelul sistemului reproducator masculin, al celui feminin sau al ambelor. Se pot face o varietate de teste, inclusiv examenul fizic, analiza lichidului seminal, teste de sange si proceduri speciale.

Cand ar trebui sa se faca testele de fertilitate?

Inainte de a face testele de infertilitate, trebuie incercate si alte metode de determinare a fertilitatii pentru a identifica perioada fertila optima in care o femeie poate sa ramana insarcinata. Fertilitatea maxima la femeie este in timpul ovulatiei si cu una sau doua zile inaintea ovulatiei. Unele cupluri isi dau seama ca pur si simplu au ratat zilele cele mai fertile (perioada fertila) in momentul incercarilor de a concepe. Femeile ar trebui sa tina evidenta ovulatiilor si ciclurilor menstruale pentru a putea sti perioada fertila. Aceasta evidenta va fi utila personalului medical in luarea deciziei de a face teste de infertilitate.

Decizia de a face teste de infertilitate ar trebui luata in considerare in cazul in care:

  • persoana respectiva observa existenta unei probleme fizice, cum ar fi absenta ejacularii sau a ovulatiei sau tulburari de menstruatie;
  • pacienta are in istoricul ei medical mai multe sarcini pierdute sau boala inflamatorie pelvina;
  • persoana respectiva in varsta de peste 30 de ani a esuat in incercarile de a concepe un copil, timp de minim 6 luni, fara folosirea metodelor de contraceptie;
  • persoana respectiva cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani a esut in incercarile de a concepe un copil timp de un an sau mai mult fara sa foloseasca metode de contraceptie.

Testele de infertilitate pot fi dureroase?

Unele dintre teste (cum ar fi analiza spermei, examenul fizic si testele de sange) nu produc durere. In schimb, exista unele proceduri (cum ar fi biopsia, laparoscopia si histerosalpingograma) ce pot provoca durere sau disconfort.

Testele de fertilitate sunt costisitoare?

Testele de infertilitate pot fi costisitoare si foarte de stresante. Necesitatea de a monitoriza comportamentul sexual in mod regulat si de a raporta rezultatele medicului (uneori chiar la cateva ore dupa un contact sexual) poate fi destul de stanjenitoare.
Inainte de efectuarea testelor de infertilitate, trebuie discutat descis cu partenerul de viata in legatura cu cat de multe teste planuieste sa-si faca persoana respectiva. Uneori nu poate fi identificata o cauza de infertilitate si de aceea este adesea util sa se stabileasca o limita a numarului de teste sau a perioadei de timp alocate testarilor.

Factori de risc in analizele de fertilitate

Riscurile la care va supuneti depind de natura testului respectiv. Teste uzuale, cum ar fi analiza spermei (spermograma), testele de sange si ecografia implica mai putine riscuri decat cele invazive, cum ar fi histeroscopia si laparoscopia.

Unde se pot face testele de infertilitate?

teste de fertilitateMulte teste de infertilitate, inclusiv examenul fizic, anamneza si testele de sange pot fi facute la cabinetul sau clinica doctorului de catre un obstetrician sau un endocrinolog specializat in probleme de fertilitate. Testele initiale pot fi efectuate de catre internist sau de catre doctorul de familie. La barbati testarea poate fi efectuata de catre medicul urolog. Unele teste se efectueaza in sala de operatie.

Care sunt beneficiile testelor de infertilitate?

Problema ce determina infertilitatea cuplului poate fi descoperita si tratata in timpul testarilor. De exemplu, o trompa uterina infundata poate fi deblocata in timpul efectuarii unei histerosalpingograme.
Uneori testele nu pot identifica o cauza de infertilitate si nu toate problemele de infertilitate pot fi tratate. Tratamentul infertilitatii la barbati inregistreaza mai putine reusite decat in cazul femeilor. Cu toate acestea, un cuplu poate totusi sa procreeze prin intermediul tehnologiei de reproducere asistata destinata tratamentului infertilitatii de cauza masculina si feminina.

Exista acum si variante de teste de fertilitate care se pot realiza in intimitatea casei dumneavoastra, fara sa fie nevoie sa va duceti la medic.
Pentru femei exista testul Biocheck pentru determinarea nivelurilor ridicate de FSH, pentru barbati este testul Ferticount pentru masurarea cantitatii de spermatozoizi din sperma sau exista teste si pentru femei si pentru barbati - Fertil Check Plus.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole