Importanta lecturii in educatia copilului
S-a constatat ca un copil care are inca de mic o carte de povesti in mana va fi...
Daca ti-a intarziat menstruatia, probabil banuiesti ca ai putea fi insarcinata, si doresti sa fii sigura, prima oara ar trebuie sa consulti lista cu simtome de sarcina si sa observi care din aceste simptome se regasesc si in cazul tau. Daca ai constatat prezenta a cel putin 3 simptome de sarcina este momentul in care poti apela la un test de sarcina, pentru a confirma sau infirma o posibila sarcina.
Un test de sarcina poate fi achizitionat foarte simplu din farmacie, de la medicul ginecolog, sau cabinetul de planificare familiala, si are un pret destul de mic, foarte accesibil. Un test de sarcina este foarte usor de folosit si de interpretat si vei gasi toate instructiunile necesare in prospectul din cutie.
Exista doua tipuri majore de teste de sarcina:
- test de sarcina care analizeaza urina;
- test de sarcina care analizeaza o mostra de sange.
Toate testele de sarcina biochimice functioneaza pe principiul detectarii unor substante hormonale specifice sarcinii in sange sau in urina, aceasta substanta fiinf prezenta doar atunci cand femeia este gravida. Aceasta substanta, gonadotropina corionica umana, se numeste colocvial hormonul sarcinii. In urina sau sange, a prezentei unei proteine (HCG - human chorionic gonadotropin) produsa de placenta sau precursorii sai. HCG poate fi detectata in serul matern din momentul implantarii ovulului. Concentratia de HCG creste in primele 8 - 10 saptamani de sarcina. HCG se poate detecta incepand cu aproximativ 7-8 zile de la fecundare in singe si dupa aproximativ 14 zile in urina.
Indiferent de tipul de test de sarcina pe care il folositi, in momentul cand il cumparati, verificati cu atentie sa fie in termenul de valabilitate, in caz contrar este foarte posibil sa aveti rezultate eronate.
Cele mai multe tipuri de teste de sarcina folosesc ca material de analizat, urina. Pentru unele dintre aceste teste de sarcina, trebuie sa colectezi urina intr-un recipient special si apoi sa introduci inauntru suportul cu indicatori, pentru alte teste de sarcina trebuie sa pui cu o pipeta cateva picaturi de urina pe suportul cu indicatori. Timpul de asteptare dintre momentul cand se aplica urina pe indicatori pana la aflarea rezultatului este diferita in functie de tipul test de sarcina si este de aproximativ 5-10 minute. Fiecare test de sarcina poate indica diferit un rezultat pozitiv sau negativ. Multe din testele de sarcina folosesc sistemul cu doua liniute - una martor de control si una care sa specifice existenta hormonului in urina (implicit existenta sarcinii). Dar pot exista si in alte variante: ferestre pentru citirea rezultatului, semnul +, semnul unui bebe, etc. Pentru a avea un rezultat corect este important sa citesti cu atentie prospectul care contine instructiunile de folosire si modul de interpretare a rezultatelor testului de sarcina.
Testul de sarcina care foloseste urina are o precizie foarte mare de aproximativ 98 - 99 %, asta daca testul este folosit corespunzator. Testul il poti face in liniste acasa ori la un cabinet de ginecologie sau planificare familiala.
In cazul testului de sarcina cu urina, precizia cea mai ridicata este daca testul este efectual la cel putin 14 zile de la contactul sexual care ar fi putut sa te lase insarcinata, pentru a evita astfel reactiile fals negative, acest lucru fiind aproape sigur specificat si pe instructiunile de folosire. Testul de sarcina trebuie efectuat dupa cel putin 14 zile de la contactul sexual pentru ca in tot acest timp, daca exista o sarcina in dezvoltare, nivelul proteinei HCG din urina nu este suficient de mare pentru a putea fi detectat cu succes de acest test de sarcina. Altfel, daca nivelul este scazut, s-ar putea ca testul de sarcina sa nu detecteze prezenta HCG si asta poate determina un rezultat fals negativ - sarcina exista dar testul este negativ.
Indiferent de rezultatul dat dat de testele de sarcina, este indicat ca acest test de sarcina sa fie repetat dupa 2-3 zile, iar in caz ca rezultatul de la ambele teste de sarcina coincid si sunt negative, este sigur peste 99% ca nu sunteti insarcinata, iar daca testele de sarcina sunt pozitive este cazul sa consultati un medic ginecolog si sa faceti planuri pentru copil. Daca testele nu sunt concludente (unul pozitiv si unul negativ sau colorarea liniutii nu este foarte clara) e cazul sa consultati un medic ginecolog.
Testele de sarcina care folosesc sange trebuie facute intr-o unitate medicala unde sa existe aparatura necesara. Acest test de sarcina masoara cantitatea hormoni specifici sarcinii (HCG), aflati in sange. Acesta test de sarcina este extrem de precis depasind 99.9% precizie, si poate depista o sarcina mult mai devreme decat testele care foloseste urina, detectand sarcina dupa minim 6-8 zile de la contactul sexual "vinovat". Testele de sarcina care folosesc sangele sunt sensibil mai scumpe decat cele care folosesc urina.
Pentru o siguranta si mai mare poti apela la o ecografie, care poate detecta vizual ovulul fecundat, si chiar poate vedea daca acesta se dezvolta normal in uter sau este o sarcina extrauterina.