Histerosalpingografia. Este o metoda radiologica prin care se poate observa tractul genital in urma injectarii unei substante de contrast hidrosolubile si cu vascozitate crescuta. Astfel se poate evidential aspectul si permeabilitatea cavitatii uterine, a trompelor si a colului uterin.

Biopsia de endometru. Este utila in diagnosticul disfunctiei estroprogestative si se face in a doua jumatate a ciclului menstrual. Prin aceasta metoda se pot descoperi si alte cauze ale infertilitatii: tumori, malformatii uterine, etc.

Spermograma. Este metoda de baza prin care se stabileste implicarea barbatului in problema sterilitatii. Se analizeaza urmatoarele:

1. Volumul spermatic ( in mod normal este de 2-5 ml ) si concentratia de spermatozoizi/ml ( in mod normal este de 60-200 mil/ml ). Daca valorile sunt mai scazute, atunci este vorba de o oligospermie care poate fi :

- moderata : 40-60 mil/ml

- medie: 20-40 mil/ml

- grava: sub 20 mil/ml

- azoospermie: daca spermatozoizii sunt absenti

2. Spermocitograma – este metoda prin care se studiaza forma spermatozoizilor. Aceasta poate fi:

- normala: spermatozoizi au un aspect normal;

- teratospermie: mai putin de 80% dintre spermatozoizi au un aspect normal;

- teratospermie severa: mai putin de 60% dintre spermatozoizi au un aspect normal;

Testul postcoital. Acest test arata cantitatea si vitalitatea spermatozoizilor in glera cervicala a femeii. Un rezultat negativ arata fie o tulburare in spermatogeneza sau excretia spermatozoizilor, fie un deficit al glerei cervicale.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4