O statistica relativ recenta a relevat faptul ca circa 10% din cuplurile aflate in intervalul de varsta optim pentru reproducere vor avea probleme de fertilitate. Circa 30% din cazuri sunt cauzate de probleme de feritilitate ale barbatului si cam tot atatea se datoreaza si problemelor de infertilitate ale femeii. In ceea ce priveste restul de 40%, cauzele sunt diverse, unele putand fi explicate in timp ce altele nu.

Daca aveti regulat relatii sexuale neprotejate in perioada fertila, de mai mult de un an (sau sase luni daca aveti peste 35 de ani) si nu ati reusit inca sa concepeti, atunci este cazul sa mergeti la medic. Daca inca nu ati reusit inca sa concepeti nu este o cauza pierduta si este bine sa stii ca circa 90 % din cuplurile cu probleme de fertilitate ajung sa conceapa un copil pana la urma.

Citeste in continuare si poti afla cele mai comune cauze ale infertilitatii, tratamentele dar si care este proportia cuplurilor care raman insarcinate in urma tratamentelor de fertilitate.

Probleme de fertilitate specific barbatilor

Blocajele

Un procent destul de mic de barbati au blocaje in ductul ejaculator care impiedica spermatozoizii sa ajunga in sperma. Blocaje de acest gen pot aparea in urma unor rani, infectii, defecte congenitale sau o vasectomie mai veche.

  • simptomele sunt inexistente
  • solutiile sunt multiple: operatie chirugicala pentru indepartarea blocajului sau indepartare a vasectomiei.
  • procentul de reusite: in functie de problema si de tipul de operatie folosit, procentul de reusita variaza. Circa 50 pana la 90% din barbati au mai mult spermatozoizi in sperma, intre 20 si 65% din cupluri pot concepe fie prin intermediul contactului sexual normal fie prin intermediul fertilizarii in vitro sau a injectiei intracitoplasmice cu spermatozoizi.

Varicolele

Varicolele sunt vene marite, asemanatoare varicelor de la picioare dar se gasesc in interiorul scrotului, acestea cresc temperatura in interiorul testicolelor afectand productia de spermatozoizi.

  • simptomele sunt inexistente
  • posibile solutii: operatie chirurgicala pentru repararea varicolelor.
  • procentul de reusite: circa 43% dintre barbati reusesc sa isi fertilizeze partenera la cel mult un an de la operatie si pana la 69% dintre ei reusesc acest lucru in primii doi ani.

Cantitate neregulata de spermatozoizi

probleme de infertilitate barbatiDaca barbatul are putini ori daca nu are spermatozoizi, daca spermatozoizii lui au o mobilitate insuficienta sau au o forma ciudata atunci este posibil ca sperma barbatului sa nu poate fertiliza ovulul partenerei sale.

  • simptomele sunt inexistente
  • posibile solutii: medicamente de fertilitate, inseminare artificiala cu sperma de la donator sau cu a barbatului daca aceasta este viabila sau chiar injectii cu sperma intracitoplasmatic.
  • procent de reusita: in cazul medicamentelor de fertilitate folosite pentru cresterea numarului de spermatozoizi combinate cu inseminarea artificiala , rata de succes se situeaza intre 8 si 17% per ciclu de tratament iar pentru injectiile intracitoplasmatice rata de succes ajunge la 30%.

Alergia la sperma

In asemenea situatii, corpul barbatului poate dezvolta anticorpi care sa ii omoare spermatozoizii, de multe ori aceasta afectiune apare in urma unei vasectomii sau o torsiune testiculara (unde testiculele se intorc in scrot), dupa o infectie sau dupa o trauma.

  • simptomele sunt inexistente
  • posibile solutii sunt: inseminarea artificiala, tehnologiile reproductive asistate (TRA), injectiile intracitoplasmatice (ICSI). Uneori medicamentele pe baza de steroizi sunt folosite pentru a distruge anticorpii ce distrug spermatozoizii (insa aceasta medicatie nu este recomandata de prea multi doctori datorita efectelor secundare).
  • procente de reusita: in cazul medicamentelor de fertilitate folosite pentru cresterea numarului de spermatozoizi combinate cu inseminarea artificiala , rata de succes se situeaza intre 8 si 17% per ciclu de tratament iar pentru injectiile intracitoplasmatice rata de succes ajunge la 30%.

Probleme de fertilitate inexplicabile

Daca medicul pune un asemenea diagnostic si nu poate da un diagnostic al problemei de infertilitate, multi cercetatori sustin ca aceasta stare apare in urma expunerii la toxinele din mediul ambiant, fara, insa, a exista o legatura directa stabilita intre fertilitate si toxine. Mai sunt si altii, destul de numerosi care ofera si explicatii spirituale ale infertilitatii, iar daca cuplul va urma indicatiile spirituale este posibil sa apara o sarcina.

  • posibile simptome: inexistente
  • solutii posibile: medicamente de fertilitate combinate cu inseminare artificiala sau cu folosirea tehnologiilor de reproducere asistata ( cum ar fi de exemplu fertilizarea in vitro.
  • procente de reusita: in cazul medicamentelor de fertilitate folosite pentru cresterea numarului de spermatozoizi combinate cu inseminarea artificiala, rata de succes se situeaza intre 8 si 17% per ciclu de tratament. De mentionat ca circa 20 pana la 40% din ciclurile de fertilizare in vitro, se soldeaza cu o sarcina.

Probleme de fertilitate combinate.

Se spune despre un cuplu care are probleme de fertilitate combinate atunci cand atat barbatul cat si femeia au o problema de fertilitate

  • Posibile simptome: acestea pot varia in functie de cauza problemei
  • Posibile solutii: exista tratamente pentru cele mai multe probleme insa acestea depind foarte mult de la caz la caz si de la persoana la persoana.
  • Procente de reusita: evident ca si acestea variaza strict in functie de natura problemei si de modul in care este tratata

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole