Sindromul ovarului polichistic este o boala ce poate determina infertilitatea. Fiind o boala complexa, a carei cauze nu sunt precis identificate. In situatiile care implica infertilitate, organismul femeilor cu sindromul ovarului polichistic, produce insulina in exces, care in schimb stimuleaza ovarele sa produca mai multi hormoni masculini – androgeni. Acest fenomen are cateva consecinte printre care: aparitia pilozitatii excesive, cresterea in greutate, probleme cu ovulatia si infertilitate. Si totusi multe femei cu sindromul ovarului polichistic pot avea cicluri regulate si sa ramana insarcinate.

In mod frecvent, femeile cu sindromul ovarului polichistic au probleme cu ciclul menstrual si cu ovulatia (sau mai bine spus, cu absenta ovulatiei, sau cel putin o neregularizare a acesteia).

In cazul acestei afectiuni, ovarele nu mai produc hormoni suficienti si astfel ovulul nu mai ajunge la maturitate. In cazul existentei sindromul ovarului polichistic, ovulele in curs de dezvoltare pot ramane sub forma unor chisturi. In acest caz, ovulatia nu mai are loc, iar hormonii implicati in reproducere sufera dezechilibre, in special progesteronul. Fara un echilibru normal al progesteronului, ciclul menstrual devine neregulat sau chiar poate aparea amenorea. Asa cum am mai spus, ovarele produc mai multi hormoni masculini denumiti androgeni.

Cauza dezechilibrului hormonal care apare in sindromul ovarului polichistic nu este pe deplin inteleasa, dar par sa fie implicati factori genetici. Fiicele si surorile femeilor cu acest sindrom au 50% risc de a dezvolta boala.

Simptomele in sindromul ovarului polichistic

Simptome precoce

ovar polichisticSimptomele precoce ale sindromului ovarului polichistic includ:

- sangerari vaginale anormale. Acest simptom apare la aproape 30% din femeile cu sindrom al ovarului polichistic - cresterea parului in exces (hirsutism) pe fata, piept, spate, abdomen, degete. Mai mult de 70% din femeile cu acest sindrom relateaza aceasta crestere a parului.

- mai putin de 5 cicluri menstruale intr-un an, mai mult de 35 de zile intre cicluri sau absenta menstruatiei. Absenta ovulatiei in fiecare luna apare la aproximativ 50% din femeile cu aceste sindrom.

- probleme ale tenului, cum ar fi acneea, tenul gras, matreata, pete negricioase pe piele (acantosis nigricans) pe gat, axilar sau in pliurile cutanate sau pliuri de piele in zona gatului si axilar

- depresie sau modificari ale dispozitiei. Multe femei au probleme emotionale legate de multele simptome ale sindromului cum ar fi excesul de par, obezitatea si infertilitatea

Simptome tardive

Simptomele care se pot dezvolta gradual includ:

- infertilitate (datorita lipsei ovulatiei nu pot concepe copii)

- durere in partea inferioara a abdomenului si in pelvis (durere pelvina cronica)

- crestere ponderala sau obezitate in partea superioara a corpului (mai mult tesut adipos pe abdomen decat pe solduri). Aceasta este cunoscuta ca obezitate de tip android si este legata de cresterea nivelelor de hormoni masculini

- simptome de rezistenta la insulina, ce pot avea ca efect o crestere a riscul de dezvoltare a diabetului la femeile cu sindromul ovarului polichistic. Aproximativ 30% din femeile cu acest sindrom au functionare precara a glucozei, iar intre 7% si 10% au diabet zaharat de tip 2. Unele simptome sunt legate de rezistenta la insulina cum ar pliuri ale pielii si pete negricioase pe piele (acantosis nigricans) si cresterea in greutate in partea superioara a corpului

- tensiune arteriala crescuta (hipertensiune arteriala)

- caderea parului de tip masculin si subtierea firului de par (alopecie).

Cicluri menstruale mai regulate pot apare la femeia care se apropie de menopauza. Motivul pentru acest lucru nu este cunoscut. Totusi, istoricul de sindrom al ovarului polichistic poate creste pe termen lung riscul pentru hipertensiune arteriala, boli cardiace, diabet sau cancer endometrial.

Sindromul ovarelor polichistice reprezinta o cauza comuna pentru anovulatie si infertilitate. Cand se suspecteaza existenta PCOS, trebuie efectuate o serie de analize. In caz de identificare a PCOS sau a anovulatiei, se pot utiliza medicamentele pentru stimularea ovariana, sub stricta urmarire a medicului.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole