Cum clasificam sterilitatea?

Poate fi primara : si in acest caz femeia nu a ramas nici macar o data insarcinata, sau secundara daca, timp de 2 ani de la ultima sarcina, femeia nu mai ramane din nou gravida. Fie ca este vorba de o infertilitate primara sau secundara, numai un consult detaliat poate sa stabileasca cu certitudine cauzele.

Sterilitate sau infertilitate?

Exista numerosi medici care prefera termenul de infertilitate in loc de sterilitate. Specialistii americani de exemplu considera ca sterilitatea este incapacitatea unui barbat de a fecunda si a unei femei de a ramane gravida, ceea ce este iremediabil, neputandu-se corecta, iar infertilitatea este incapacitatea femeii de a ramane insarcinata intr-un interval de 1-2 ani dar priveste si avorturile repetate si/sau nasterea unor copii morti sau neviabili, fiind insa tratabila. Exista si situatiile in care, planificandu-se contactul sexual in perioadele fertile, si nu atunci cand exista dorinta, apar anumite tulburari: la femei frigiditatea, iar la barbati tulburari de dinamica sexuala. In aceste situatii cea mai importanta este comunicarea dintre cei doi, si manifestarile de afectiune si tandrete.

Cauze care pot determina sterilitatea

1. Sterilitatea prin anovulatie la femei, respectiv sterilitatea " secretorie " la barbati, adica lipsa spermatozoizilor.

2. Obstructia tubara la femei si imposibilitatea accesului spermatozoizilor pana in trompe pentru a se intalni cu ovulul.

3.Zigotul nu se formeaza sau este purtator al unei anomalii grave.

4. Endometrul este absent sau impropriu pentru nidare.

Impactul psihologic

Cea mai afectata este femeia care, prin incapacitatea de a ramane insarcinata, isi simte amenintata feminitatea, increderea in ea si implinirea atat pe plan afectiv cat si profesional. Pentru ea sterilitatea este un adevarat handicap si este profund afectata de ideea ca nu isi poate indeplini menirea, aceea de a da nastere unor urmasi. In cazul barbatilor incapacitatea de a deveni parinte este mai degraba perceputa ca o criza de personalitate. Indiferent de caz insa, ambii parteneri privesc problema sterilitatii ca pe ceva jenant, evitand sa discute despre asta cu familia sau cei apropiati, de cele mai multe ori ajungandu-se pana la izolarea fata de cei din jur.

Fiecare problema are solutia ei

Exista diverse tehnici medicale ce se pot folosi pentru a depasi dificultatea de a avea copii. Inainte de a cere insa un astfel de ajutor trebuie sa existe doi ani de incercari repetate fara nici o reusita. Apoi, daca problema persista, cuplul poate consulta un medic care va face o evoluare dupa numeroase discutii si dupa examenul clinic. Aceasta evaluare va permite stabilirea cauzelor sterilitatii si gasirea solutiei potrivite pentru cei doi.

Probleme ale ovulatiei sau ale trompelor. La femei, problemele de ovulatie sunt pe primul loc in lista cauzelor sterilitatii: peste 30% din cazuri. Obstructia trompelor dupa o sarcina extrauterina sau in urma unei infectii este des intalnita. Totusi, cea din urma cauza de sterilitate s-a mai diminuat in ultimii ani: folosirea prezervativului a redus numarul infectiilor sexuale care favorizeaza infectia trompelor. La femei sterilitatea poate avea si alte cauze: o endometrioza, o boala datorata prezentei tesutului uterin in afara uterului, o anomalie a colului uterin, modificari ale mucusului cervical ce impiedica trecerea spermatozoizilor sau formarea anticorpilor contra acestora.

 

Jucarii pentru copii isteti

10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...
Cum învățăm să numărăm prin joacă?
De la o vârstă fragedă copiii încep să memoreze cuvintele pe care le aud la părinți, astfel pot face cunoștință cu mediul înconjurător. Dacă fructele, culorile și legumele pot fi învățate prin observarea directă, cifrele devin o problemă din cauza succesiuni obligatorii. Este minunat cât de repede copiii rețin cuvintele ce numesc cifre, însă e mult mai greu să înțeleagă semnificația, rolul și organizarea logică a acestora. Unul dintre cele mai ef...
Mai mult...

Mai multe articole