PDA

View Full Version : Mancaruri de Craciun

corynica
26 nov 2010, 18:56
Cum bine stiti, se apropie o sarbatoare mare si anume Craciunul. Ce mancaruri aveti de gand sa faceti?
Asteptam retete cu mancaruri de Craciun.

corynica
26 nov 2010, 18:59
Noi vrem sa face friptura de porc, traditionala fiind. Sarmale cu varza sau vita-de-vie, racituri, toba, cozonac, poate si un tort. Mai astept aici retete, idei poate mai gasesc ceva mi nou sa fac.

corynica
26 nov 2010, 19:03
Categorie: Racituri
Specific: romanesc
Timp preparare: laborios
Nr. portii: 12
Calorii: 300 cal.
Evenimente: Revelion, Craciun
Status: testat

Pregatirile pentru sarbatoarea de Craciun incep inca din ziua de Ignat, atunci cand se pregatesc caltabosii, toba, sangeretele, fel de fel de carnati care se servesc ca aperitiv. Dar in seara de Craciun nu trebuie sa lipseasca celebrele racituri (piftie de porc). Retetele de racituri (piftie de porc) difera de la o zona la alta, de la o gospodarie la alta. Traditional, aceste racituri (piftie de porc) se prepara din picioare de porc, urechi de porc pentru a inchega preparatul, si mirodenii pentru gust. Pentru mai mult gust, oasele se scot din fiertura pentru racituri (piftie de porc) si se lasa doar carnea macra.

INGREDIENTE

1 rasol de porc
2 picioare de porc
zarzavat pentru supa
sare si piper boabe dupa gust
1 gogosar murat
usturoi

MOD DE PREPARARE

Picioarele de porc se parlesc pe foc viu, se rad cu lama cutitului, se freaca bine cu malai si se spala in mai multe ape. Rasolul de porc si urechile curatate bine se pun intr-un vas mare cu apa;

Se fierb la foc potrivit in vasul descoperit. La mijlocul timpului de fierbere se adauga zarzavatul de supa, curatat si spalat, taiat felii mari si o lingura de sare;

Cand carnea se desprinde de pe os, se scoate zarzavatul si se lasa deoparte. Carnea se curata de pe oase, se imparte in mod egal si se pune in farfurii;

Fiecare farfurie se garniseste cu felii de gogosar murat, apoi se acopera cu zeama in care a fiert carnea, amestecata cu mujdei de
usturoi strecurat;

Farfuriile se umplu cu zeama si se lasa la rece pentru ca gelatina sa se prinda.
Se incearca puterea de coagulare inainte de adauga zeama de carne, luand o lingura de zeama si lasand-o la frigider. Daca zeama se coaguleaza repede, nu mai are nevoie de nici un adaos. In caz contrar se fierb cateva foi de gelatina alimentara, se lasa sa se raceasca si se adauga in zeama de carne. Racitura sta la rece de pe o zi pe alta.

Tips:

In afara de gogosar se mai pot pune pentru ornat oua fierte, bucati de morcovi si frunzulite de patrunjel.

corynica
26 nov 2010, 19:03
Aceasta mi s-a parut interesanta si cred ca o voi face si eu:
FURSECURI SEMILUNA CU GEM
Categorie: Prajituri
Specific: romanesc
Timp preparare: mediu
Nr. portii: 6
Evenimente: Zile de nastere
Status: testat

Au un gust minunat si se pot servi oricand invitatilor la masa de Sfantul Andrei!

INGREDIENTE

350g faina
50g zahar alb
250g unt de masa
2 galbenusuri
4 linguri de apa
150g gem de capsuni
50 g ciocolata alba rasa
100g nuci tocate
sare

MOD DE PREPARARE

Intr-un vas se pune faina, untul, zaharul si sarea, se amesteca bine pana devine o coca care se sfarama usor..

Se adauga cele doua galbenusuri de ou, amestecand bine.

Se formeaza o foaie care se intinde uniform, apoi se lasa la rece 1 ora.

Aluatul obtinut se taie cu ajutorul unei guri de pahar, in cercuri.

Se amesteca gemul de capsuni cu ciocolata rasa si cu nucile si se pune cate o lingurita din amestec pe fiecare cerc de aluat, apoi se pliaza pana ia forma de semiluna si se lipesc marginile.

Se coc fursecurile la cuptor maxim 20 de minute, apoi se servesc.

corynica
26 nov 2010, 19:04
Gasiti aici mai multe retete pentru Craciun:
Traditie si inovatie in meniul de Craciun - Despre mancare - Articole - Gastronomie.ele.ro (http://gastronomie.ele.ro/Traditie_si_inovatie_in_meniul_de_Craciun_--a528.html)

nectaria
29 nov 2010, 15:12
ALBA CA ZAPADA

Cantităţile sunt pentru tava de 33 cm × 50 cm.

Foi
3 ouă
100 g zahăr pudră
6 linguri ulei
3 linguri lapte
1 linguriţă rasă praf de copt
1 vârf de cuţit sare
500 g făină
Cremă

500 ml lapte
2 linguri cu vârf făină
250 g margarină
275 g zahăr pudră
1 lămâie
MOD DE PREPARARE:
FOLILE:e cerne făina împreună cu praful de copt şi un praf de sare. Într-un castron se amestecă (cu mixerul) laptele, ouăle şi zahărul, apoi se adaugă şi uleiul. Se pune făina, pentru început 400 g, şi se framântă cu mâna. Dacă încă se lipeşte de mâini se tot adaugă făină până începe să se ia de pe mâini.Se împarte coca rezultată în trei părţi egale. Dacă aveţi tava mai mică (de exemplu 27 cm × 34 cm), ies patru foi. Se tapetează masa cu făină şi se întinde foaia cu făcăleţul. Se unge dosul tăvii (tava întoarsă invers, nu in interiorul tavii ci pe exterior se intind foile) cu unt, margarină sau ulei. Dacă aveţi pergament, cu atât mai bine: decupaţi o coală de mărimea unui „dos” de tavă şi o puteţi folosi pentru toate foile şi nu mai aveţi nevoie să ungeţi tava.Coaceţi foile una câte una în cuptorul preîncălzit la 350°F, foc mic. O foaie se coace cam în şapte minute; verificaţi-o din două in două minute pentru că se arde foarte uşor. Foaia e gata când devine aurie.
CREMA:Se amestecă într-o crăticioară de 1 litru făina cu laptele. Amestecaţi bine, să nu aibă cocoloaşe. Ca să fie mai uşor, puteţi să amestecaţi făina şi câteva linguri de lapte separat, într-o cană, până dispar cocoloaşele, şi apoi să vărsaţi amestecul în restul de lapte. Se pune apoi pe foc mic şi se amestecă continuu să nu se prindă. După ce a început să se îngroaşe se mai fierbe încă 5 minute. Caldă, crema are consistenţa laptelui bătut. Se lasă la răcit.Intr-un castron se freacă margarina cu zahărul. Se adaugă făina şi laptele, dar numai după ce s-au răcit bine (dacă puneţi amestecul de făina cald peste margarină se va tăia). Amestecaţi bine. Se dă lămâia pe răzătoarea pentru coajă, apoi se stoarce sucul; se adaugă la compoziţie şi se amestecă. E nevoie cam de jumătate din coajă şi de tot sucul; gustaţi şi ajustaţi după preferinţă. Se împarte în doua parţi egale (trei, daca aveţi patru foi).Pe un platou de mărimea foii se asează prima foaie, jumătate din cremă, foaie, celalaltă jumătate de cremă, foaie. Peste prăjitură se aseaza un tocător, iar pe tocător o greutate de 800 g–1 kg. Se lasă 12 ore (peste noapte) să se înmoaie foile ca să o puteţi tăia fără probleme.Se amestecă zahărul pudră cu zahărul vanilat şi se pudrează deasupra

anka
24 dec 2010, 13:10
Nectaria si eu fac de ani buni alba ca zapada!!E una dintre preferatele mele prajituri!!Si chear acuma de Craciun fac!

nectaria
31 dec 2010, 12:59
Nectaria si eu fac de ani buni alba ca zapada!!E una dintre preferatele mele prajituri!!Si chear acuma de Craciun fac!

Si mie imi place mult! In fiecare an de Craciun sau Anul Nou fac prajitura asta!!!

anka
03 ian 2011, 10:56
Da,,,si eu....dar nu doar de Craciun.......fac aprope in fiecare luna!!Ador prajitura asta!
Tu cu ce o umpli?

Cabinete si Clinici Stomatologice din Romania