View Full Version : Invatarea limbilor straine de catre copii
Eu as vrea sa o dau pe fata mea de 4 ani la un profesor sa invete o limba straina, ce ziceit e bine acum sau sa mai astept, ma gandesc ca mai tarziu sa ii bag si a 2 limba straina, si cu care limba straina sa incep oare
Giannina
04 nov 2008, 14:17
Oare noi cum trebuie sa facem ca in casa asta e cam turnul Babel Eu tin neaparat, nici nu concep altfel, ca Daria sa vorbeasca romaneste. Kaze vrea si el in mandria lui de tatic sa-si invete odrasla limba lui materna. Peste toate astea vine engleza care trebuie musai invatata. O sa inebunesc bietul copil de cap
Eu incerc sa-i dezvolt Antoniei "gustul" pentru toate limbile straine de a noastra. Vorbesc cu ea in toate limbile. La televizor cand ne mai uitam si sta si ea cu noi, vede cel putin 3, asa ca pe astea garantat le va invata. La cresa/gradinita va invata engleza ca asta e culoarea locala. Mai incolo om vedea cu celelalte. Oricum aici sunt scoli cu predare in franceza, germana, italiana, spaniola, asa ca nu-mi fac probleme.
Nu vreau sa ma gandesc la momentele cand voi spune ceva in romaneste copiilor mei si ei imi vor raspunde in engleza...cred ca daca nu insistam sa vorbeasca romaneste cu noi, ei nu o vor face si daca-i lasam pe engleza sau alta limba locala nici nu vor vrea sa mai vorbeasca vreodata in romaneste decat daca-i ducem in tara si n-au incotro... este imposibil ca traind intr-o alta tara copilul sa nu-si insuseasca limba vorbita acolo si sa nu aiba tendinte sa o vorbeasca chiar daca noi, parintii, le vorbim romaneste...depinde de noi cum le impunem romana, de cat suntem de insistenti sa ne raspunda tot in romaneste si sa respecte regula ca in casa se vorbeste romaneste, iar afara/la scoala/gradinita, cu persoane si copii bastinasi, in engleza sau alta limba.
Lorelay
04 nov 2008, 14:19
Eu am inceput deja sa ii spun lui Andrei unele cuvinte si in engleza. Primul cu care am inceput a fost .... FISH .
De ce? Pai de cand am fost la intalnirea de la Predeal de unde nu se mai dezlipea de acvariu, si mi s-a parut ca o sa ii fie mai usor sa zica FISH. Si asa a si fost. A spus imediat "ish", iar acum cand mai mergem si vede pestisori, zice singurel "ish".
Apoi am inceput sa ii spun "please" si la el a iesit "piz", "dog" si a iesit "do", "look" si a iesit "uc", si cam atat deocamdata, dar in orice caz, pe cartile cu animalute pe care ne uitam zilnic, ii arat animalul, ii spun cum se zice in romana, in engleza si cum face animalutul. Apoi il pun sa caute animalul fie dupa nume(in romana sau engleza), fie dupa cum face el.
E un joc care ii place tare mult, iar acum a inceput sa zica si "catea", adica "cartea" si ma pune sa i-o arat si sa ii povestesc din ea.
As vrea sa vorbeasca bine engleza si toate cuvintele pe care le va invata sa le invete din start si in romana si in engleza. Nu stiu daca e bine sau rau, dar acum cand sunt mici sunt ca sugativele.
Eu stiu ca vorbeam cu bunicul meu in germana si la 3 ani nu aveam nicio problema in a vorbi cursiv germana. Dupa ce a murit el, nu am mai vrut sa vorbesc deloc o perioada, apoi am facut meditatii, din clasa a 3-a pana in clasa a 8-a si vorbeam foarte bine germana.
Acum mai stiu numai ceva gramatica, dar vocabularul s-a redus mult pentru ca nu am mai vorbit de mult.
Ceea ce faci este foarte bine pentru copilul tau. Este foarte important pe viitor copilului, sa stie si o a doua limba.
pantoficustil
18 oct 2011, 14:43
E bine sa stie si limbi straine, dar cel mai important este romana, nu conteaza unde esti atat timp cat esti roman , sa vorbeasca romaneste....si restul le invata el...
Cu cat mai repede cu atat mai bine . La varste fragede copii au o capacitate fenomenala de a invata si asimila lucruri noi .
sunt de acord cu asa ceva pentru ca oriunde ai merge in Europa iti trebuie o limba straina ...si mai ales engleza ...si poti primi mai usor bursa de studiu la alte licee sau facultati si lista poate continua ASA CA DIN TOT SUFLETUL DA , sa se studieze limbile straine pt ca ajuta enorm de mult , si mai ales ENGLEZA ...
Alina1987
09 apr 2012, 09:16
Parerea mea e ca poate sa inceapa sa invete o limba straina, dar nu inainte de a stii cat de cat limba materna. Daca consideri ca e pregatita, e bine sa incepi cu engleza dar treptat, fara presiuni si fara graba pentru a nu stresa inutil copilul.
lillaflickanspappa
23 apr 2012, 19:07
Din cîte am aflat, e cel mai bine să înveți copilul limba ta maternă. Nu te chinui să înveți copilul limba locului în care te afli, copilul va învăța singur și CORECT mai tîrziu, de la copii, de la grădiniță. Eu nu îmi fac probleme că trebuie să învăț copilul românește pentru că sîntem români, ci pentru că învățarea unei limbi stimulează dezvoltarea și îi dă posibilitatea ulterior să învețe mai ușor o a doua limbă; și apoi nu vreau să învețe o limbă mediu vorbită de tata și să rămînă la acest stadiu. Creierul lu ăștia mici are o capacitate fantastică de absorbție, pot lejer învăța cîteva limbi în paralel. Am norocul ca soția să fie ”localnică” și în plus să vorbească încă o limbă la nivel avansat.
Da, am remarcat la copii de români că inițial le amestecă, dar ulterior fac distincție între mai multe limbi. Engleză? Greșit! Chineza e mai vorbită și după toate aparențele China se extinde; deja părinții americani încurajează copiii să învețe mandarina, gindindu-se la oportunitățile de afaceri din 2020...
Oricum, lăsați copiii să învețe de la profesioniști. Engleza învață singuri de pe youtube :)