View Full Version : Acid folic inainte de sarcina
Inca nu sunt mamica, dar ma pregatesc ptr asta. Am auzit ca ar fi bine inainte de a ramane gravida sa iei acid folic ca daca nu creierul copilasului nu se va dezvolta bine. Eu mananc destul de sanatos si am un regim de viatza bogat in fructe MAI E NEVOIE SA MAI IAU ACID FOLIC? imi e teama sa nu iau in greutate, voi fetelor ati luat?
Raditza
07 nov 2008, 09:43
Nici una dintre cele trei sarcini ale mele nu au fost programate, asa ca nu am luat acid folic. Acum sunt insarcinata in luna a 4-a, dar nu am luat, pentru ca am citit ca nu exista op parere unitara printre medici cu privire la administrarea acidului folic in sarcina.
Este fals ca daca nu iei acid folic nu i se dezvolta bine creierul. Deficitul de acid folic in sarcina a fost asociat cu o afectiune grava numita spina bifida.
Eu ti-as sugera sa mananci sanatos, echilibrat, sa ai grija si de conditia fizica, sa faci miscare si un pic de rugaciune. Cand vei avea minunea in burtica vei vedea ca cele mai multe lucruri se intampla fara ca tu sa stii, sa simti sau sa poti influenta in vreun fel.
Am o prietena care sufera de o boala foarte rara a oaselor. A suferit doua interventii chirurgicale cu anestezie in timpul sarcinii, a luat si antibiotice, fetita ei s-a nascut insa perfect sanatoasa. Vazand prin ce a trecut si cum Dumnezeu i-a purtat de grija copilului ei nenascut am capatat si eu o liniste acum de nu imi vine sa cred dupa cat de panicoasa am fost la cea de a doua sarcina.
Iti doresc sa ne intalnim cat de curand la burtici si sa iti dea Dumnezeu un copil sanatos!
Eu te sfatuiesc sa nu prea iei nici un fel de medicament in timpul sarcinii pentru ca nu ai de unde sa stii ce repercursiouni pot avea asupra copilului.Si nu ma refer la acidul folic pt.ca acesta nu ii poate face rau.Dar ar fi mai bnine sa faci un set complet de analize si daca tu esti bine atunci nu lua medicamente.Mie medicul care mi-a urmarit sarcinile nu mi-a recomandat la a doua sarcina nici macar prenatale pentru ca a zis ca eu sunt bine si tot ce pot face pentru mine acele pastile e sa ma ingrase mai mult decat as vrea eu.Si asa am luat foarte multe kg.de care inca nu am scapat chiar dupa 7 luni.Vezi cum stai cu calciul,cu anemia samd si vorbeste cu medicul.E important sa ai un medic cu care sa poti discuta orice si pe care sa-l poti deranja oricand.
Ginutza
07 nov 2008, 09:44
Eu am luat din luna a 5 a vitamine Materna, pana am nascut si dupa cateva saptamani. Tot din luna a 5a am luat Tardyferon Fol, fier si acid folic.
Acidul folic este foarte important in timpul sarcinii. Am avut o prietena care, din lipsa de acid folic (http://www.sarcina-nasterea.ro/despre-sarcina/acidul-folic-este-esential-pentru-sarcina.html), in sarcina , a nascut copilul la 8 luni, cu spina bifida, nu a trait.
Sfatul meu: Ia materna, cam din luna a 5a, pana in aceasta luna copilul are resursele necesare pentru a se dezvolta, din corpul tau. Ia si fier (http://www.sarcina-nasterea.ro/dieta/cresterea-cantitarii-de-fier-in-dieta-zilnica-a-unei-gravide.html) si acid folic. Sunt foarte importante. O sarcina iti solicita mult organismul. Da, am auzit ca e bine sa iei acid folic si inainte de a ramane insarcinata, daca iti programezi sarcina, poti sa iei. Eu nu am luat.
Cat despre medicamente in timpul sarcinii, nu sunt de acord, consulta tot timpul medicul. De ex eu am fost tare racita cand am fost in luna a 6a, nici nu puteam vorbi. M-am tratat cu sucuri naturale, lamaie, ceaiuri. Nic iun medicament, si era ger afara.
Si nu iti fie frica de greutate, daca iei vitamine. Eu am luat 6 luni si am pus 14 kg in sarcina, am mancat normal.
Viviana
07 nov 2008, 09:45
Bun...bun...dar ce ne facem cand nu ne programam sarcina si,deci nu luam acid folic inainte de a ramane insarcinate,am inteles ca asa e recomandat....,deci nu se mai poate lua in timpul sarcinii.Sunt insarcinata in luna a sasea.
Acidul folic se gaseste in foarte putine legume si fructe (kiwi,brocoli)...iar organismul nostru nu asimileaza cantitatea necesara! Este indicat inainte de sarcina si in timpul sarcini pt a evita posibile malformatii ale fatului....Pute-ti lua oricand!dar sa nu exagerati....nici eu nu am luat inainte de sarcina dar iau acum...ginecologul meu mi-a recomandat o pastila pe zi pana la sf sarcinii si pe perioada alaptarii....
Inca nu sunt mamica, dar ma pregatesc ptr asta. Am auzit ca ar fi bine inainte de a ramane gravida sa iei acid folic ca daca nu creierul copilasului nu se va dezvolta bine. Eu mananc destul de sanatos si am un regim de viatza bogat in fructe MAI E NEVOIE SA MAI IAU ACID FOLIC? imi e teama sa nu iau in greutate, voi fetelor ati luat?
Eu am luat acid folic, dar in greutate nu s-a schimbat nimic!!!
Nici insarcinata nu am ramas!!!
danabadau
20 mai 2009, 23:36
Eu nu am reusit sa raman insarcinata timp de un an si cand imi pierdusem orice speranta cineva m-a sfatuit sa iau acid folic. Dupa cateva saptamani am ramas insarcinata. Pe parcursul sarcinii am aflat si importanta acidului folic inainte si in timpul sarcinii. Mentionez ca eu nu m-am ingrasat in perioada in care am luat acid folic, dar oricum daca iti doresti un copil trebuie sa stii ca te vei si ingrasa putin. Multa sanatate!
Unregistered
25 mai 2009, 19:17
Eu nu am reusit sa raman insarcinata timp de un an si cand imi pierdusem orice speranta cineva m-a sfatuit sa iau acid folic. Dupa cateva saptamani am ramas insarcinata. Pe parcursul sarcinii am aflat si importanta acidului folic inainte si in timpul sarcinii. Mentionez ca eu nu m-am ingrasat in perioada in care am luat acid folic, dar oricum daca iti doresti un copil trebuie sa stii ca te vei si ingrasa putin. Multa sanatate!
Multumesc pentru incurajarea ce se citeste printre randuri! Multa sanatate si pentru tine!
Si sa-ti traiasca si copilasul! Fetita sa baietel?
danabadau
27 mai 2009, 20:01
Cu placere! Este baietel.
Te pup.
Eu am luat niste multi vitamine de la Calivita special pentru gravide care contin si acid folic si multe alte vitamine despre care se spune ca sunt foarte necesare in sarcina, se numesc New Life multivitamine le gasiti sa le cumparati pe net aici New Life Multivitamin pentru gravide (http://www.cali.ro/35-new-life-multivitamin-pentru-gravide-si-mame-ce-alapteaza.html)
anca_oty
30 sep 2009, 11:47
sa va spun dragele mele o chestie dspre acidul folic
sunt de 2 ani in irlanda,sunt maritata si incercam si noi sa avem un copil.aici 2 femei din 3 sunt insarcinate si acidul foloc se vand in magazine si scrie clar peflacon ca trebuieluat cu 3luni inainte cand planificati o sarcina si 3 luni dupa ca ati ramas insarcinata si ajuta la fertilitate
acidul folic este doar un supliment alimentar care nu ingrasa si nu se intamplanimic daca uiti sa-l iei o zi.asa ca nu este nevoie de aprobarea medicului sa-l iei ca este doar o vitamina
Unregistered
02 oct 2009, 12:30
buna , eu sunt inca destul de tanara am 22 de ani dar imi doresc foarte mult un copil insa pe atat de mult ca imi doresc pe aat de mult ma sperie ideea celor 9 luni si sa nu mai
vb de nastere , ma tot gandesc cum ati recut peste asta voi mamicile.......de vreo 6 luni incerc sa raman gravida am facut analize si eu si sotul , iar doctorul a zis sa avem rabdare ca totul e in ordine, ma gandesc daca totul e in ordine atunci de ce nu reusesc sa raman gravida .... imi poate da careva sfaturi .....
:)buna chiar ai ramas gravida dupa ce ai loat acid folic,te rog sa.mi dai mai multe detali,ca vreau sa raman :)si eu gravida ca de 4 ani tot incerc si nimic:(te rog
Este cunoscut faptul ca acidul folic reduce starile depresive si pentru acestea se administreaza pe o perioada de 6 saptamani, iar premergator sarcinii si in primele 3 - 6 luni de sarcina este foarte indicat pentru o buna dezvoltare a tubului neuronal la fat.
mirabela
12 ian 2010, 21:09
cate pastile de acid folic trebuie sa iau. chiar imi doresc un copil de 4 ani nu mai stiu ce sa mai iau sa raman gravida.
lovelife
12 ian 2010, 22:41
Depinde de care tip de acid folic vrei sa iei, depinde de producator, de dozajul unei pilule, depinde de multe.
La medic ai fost? ce diagnostic ai primit?
Fetelor eu mi-am dorit mult un bebe si am luat acid folic timp de trei luni, zilele trekute am aflat ca sunt insarcinata si sunt foarte fericita si continu sa mai iau acid folic. In primul rind el e bun pentru fertilitate si e bine sa-l iai. Eu n-am adaugat nici un gram in plus in aceste 3 luni cit am luat acid folic. El nu face rau absolut delok, e doar o vitamina . Consultati-va medicii !!!
Carmen05
23 sep 2010, 23:27
Acidul folic este o necesitate la gravide. Asa cum a mentionat Anca-Oty acidul folic trebuie luat neaparat in sarcina ptr a prevenii malformatii ale fatului. Eu nu locuiesc in Romania dar acidul folic e o obisnuinta. Il poti gasi si la supermarket. Medicii recomanda un aport zilnic de 400 micrograme. Eu i-au si 800 si tot nu am probleme.Eu am intrebat mai multi medici si mi-au recomandat sa il i-au inainte de a obtine o sarcina plus ca nu exista riscul sa iti supradozezi organismul de la acidul folic. Acidul folic se gaseste in Spanac, salata verde, fasole verde, oua, deci....si o masa sanatoasa ajunge
De ce medicii recomanda acest medicament. In urma unui studiu, cupluri ce aveau copii cu Spina Bifida si cu alte probleme medicale care rezulta din pricina carentei de acid folic s-a descoperit ca sunt femei ( nu exclud si barbati) care sunt deficitari in asimilarea acidului folic intr-o forma sau alta, asta datorita unei anomali cromozomiale in gena MTFHR. Cea mai comuna mutatie e MTFHR 677 si A1298C. Multi dintre noi pot sa aiba aceasta mutatie dar nu sunt constient, de aceea medicii recomanda sa se ia un acid folic ptr a preveni eventuale probleme. Ceea ce stiu sigur cei care au testat pozitiv ptr una dintre mutatii MTFHR nu prezinta riscuri daca urmeaza o cura de Acid folic.
Carmen05
23 sep 2010, 23:32
Buna aici gresiti. Nu exista un anume brand mai special unul decat altu...
Se poate lua acidul folic, aproape toti medicii il recomanda.
vicky1223
24 sep 2010, 17:48
Mie doctora, mi-a prescris acid folic ,cate o pastiluta de 2 ori pe zi, si sa le administrez pana in saptamana a 12. Din pacate am avut o sarcina complicata, si nu am reusit sa iau acid folic, decat 2-3 zile.Deasemenea mi-a prescris si un complex de vitamine prenatal, costa in jur de 400 ron, si nici pe alea nu le-am putut administra. Acum le iau, pentru ca fac bine sistemului nervos, si impotriva caderii parului, exfolierii unghiilor. In concluzie, luati-va doza zilnica de acid folic inainte de sarcina, si in timpul ei.O zi buna sa aveti
Carmen05
24 sep 2010, 19:33
Depinde de care tip de acid folic vrei sa iei, depinde de producator, de dozajul unei pilule, depinde de multe.
La medic ai fost? ce diagnostic ai primit?
Eu am fost la o gramada de medici. Am ajus si la o clinica universitara. Noi nu suntem in Romania. Dar toti mi-au recomandat acid folic si nu mi-au spus ca un anume producator sa fie mai bun decat altul. Am intrebat si mi-au spus ca sunt bune toate, pana si cele din marketuiri.Eu am testat pozitiv o mutatie la gena MTHFR. Am vorbit cu un consilier genetic si mi-a recomandat Acid folic 800 mcg. o doza mai mare cu 400mcg decat ar fi normal ptr o persoana care nu are aceasta mutatie. Ceea e e bine e ca e o mutatie blanda si dupa cate mi-a explicat geneticianul cu care am vorbit foarte multa lume o are si nu stiu acest lucru ptr ca nu au avut probleme la sarcina dar totusi trebuie prevenit. Ceea ce nu asimilam prin nurtritie e bine ajutat pe cale medicamentoasa.
Eu nu stiu sa fie mai multe tipuri de acid folic. Tu sa sti sa fie mai multe? Tu cu ce probleme te confrunti? te rog sa imi spui, poate ajuta. Toate cele bune Carmin
corynica
26 nov 2010, 21:07
Eu iau acid folic si duphaston.
andreea-sarcinamea
27 nov 2010, 21:33
eu cand am hotarat sa raman insarcinata am fost la un control si mi-a spus sa incep sa iau acid folic. am luat 4 luni pana am ramas insarcinata cate o pastiluta a cate 500mg pe zi si pana in saptamana 16. Cred ca mi-a prescris mai mult sa ma ajute sa pastrez sarcina impreuna cu utrogestan, magneB6, scobutil si vitamine. Este mult mai important sa iei inainte de a ramane insarcinata, in special in primele saptamani, dar oricum sunt cazuri cand nu stii ca ramai insarcinata si asta e. imediat ce afli iei. e mai bine decat deloc.
eu am luat acid folic inainte de a ramane gravida..ca ma pregateam sa fac un bebe..dar ma luat si tot timpul sarcinii...se zice ca ajuta la formarea organelor bebelusului si prevenirea malformatiilor.
Anca Daniela
29 dec 2010, 21:09
Servus!
Si eu imi doresc copii si chiar azi am cumparat Acid Folic, 1 mg, 45 capsule (fara sa intreb pe nimeni nimic - am inteles ca acidul folic nu poate decat sa faca bine pentru o viitoare sarcina). Intrebarea mea este: oare aceste capsule ar trebui asociate si cu alte B-uri?
Componenta capsulelor mele este: acid folic (1 mg) si excipienti: celuloza microcristalina, amidon de porumb, talc.
Multumesc,
Anca
sweetcristiq
31 ian 2011, 23:40
si mie medicul mi-a spus ca este super obligatoriu acidul folic inainte de nastere. si aici, in canada, ei zic ca este chiar recomandat nu doar cu 3 luni inainte de sarcina, ci chiar mai multe luni daca nu te alimentezi corect sau ai ceva anomalii...
doar ca lucru ciudat...eu trebuie sa iau cate 5mg pe zi...si citind ce ati scris mai sus, doza recomandata pt voi, ma pune pe ganduri....doza pt mine oare nu este cam mare???
daca ati mai avut asa situatie, va rog sa ma ajutati cu un sfat din experienta voastra!
merci!!!
BBpiticutz
01 feb 2011, 08:28
si mie medicul mi-a spus ca este super obligatoriu acidul folic inainte de nastere. si aici, in canada, ei zic ca este chiar recomandat nu doar cu 3 luni inainte de sarcina, ci chiar mai multe luni daca nu te alimentezi corect sau ai ceva anomalii...
doar ca lucru ciudat...eu trebuie sa iau cate 5mg pe zi...si citind ce ati scris mai sus, doza recomandata pt voi, ma pune pe ganduri....doza pt mine oare nu este cam mare???
daca ati mai avut asa situatie, va rog sa ma ajutati cu un sfat din experienta voastra!
merci!!!
nu e mare doza de 5mg, e doza standard care sa recomanda si cea ma intalnita formula de pe piata (cel putin in Romania), ia linistita, rau nu are ce sa-ti faca
BAFTA cu BB!
adela05
21 mar 2011, 09:23
Buna fetelor! Si eu sunt in perioada de pregatire pentru un bebe. Medicul m-a sfatuit sa iau acid folic 1mg/zi cu 3 luni inainte de conceptie. Se pare ca este extrem de folositor.
Eu am renuntat la anticonceptionale (yasmine pe care le-am luat 4 ani) la inceputul lunii octombrie 2010, de la sfarsitul lunii ianuarie iau cate o pastiluta de acid folic pe zi, iar de luna viitoare, am de gand sa incerc sa raman insarcinata :spermatozoid:. Sa vedem ce iese! Am facut o gramada de analize si totul pare a fi ok.
Va tin la curent!!
Pupici:)
sandy_bell001
21 mar 2011, 12:20
Buna fetelor! Si eu sunt in perioada de pregatire pentru un bebe. Medicul m-a sfatuit sa iau acid folic 1mg/zi cu 3 luni inainte de conceptie. Se pare ca este extrem de folositor.
Eu am renuntat la anticonceptionale (yasmine pe care le-am luat 4 ani) la inceputul lunii octombrie 2010, de la sfarsitul lunii ianuarie iau cate o pastiluta de acid folic pe zi, iar de luna viitoare, am de gand sa incerc sa raman insarcinata :spermatozoid:. Sa vedem ce iese! Am facut o gramada de analize si totul pare a fi ok.
Va tin la curent!!
Pupici:)
bafta si spor la treaba!:spermatozoid::patfierbinte:
Te asteptam cu vesti bune.
ramonica55
05 dec 2011, 15:51
Eu iau acid folic de doua luni, prescris de medicul ginecolog, nu am luat in greutate si nici insarcinata nu am ramas..inca. Doi medici mi-au spus ca e important sa-l iau daca planific o sarcina. Al treilea, acesta fiind medicul de familie, a zis ca nu ma ajuta la absolut nimic . Eu am decis sa ascult medicul ginecolog. Oricum este o vitamina care nu are cum sa-ti faca rau, e foarte important pentru bebe in cazul in care ramai insarcinata. Eu te sfatuiesc totusi sa iei pentru ca din mancare se asimileaza mai greu.