PDA

View Full Version : Drepturi viitoare mamici

ValeaJiului
18 mar 2011, 18:04
Fetelor,

care dintre voi stiti care sunt drepturile de care beneficiem in calitate de viitoare mamici ?

Inteleg ca motiunea la Codul Muncii a fost respinsa. In aceste conditii, mai exista temei legal in virtutea caruia sa putem solicita
compensarea de catre intreprindere a diferentei dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care am dreptul, pe o perioada de 6 saptamani, conform Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2011-2014, Art. 66.

Art. 66.

In cazul in care salariata se afla in concediu de maternitate, unitatea va compensa, pe o anumita perioada, diferenta dintre salariul de baza individual avut si indemnizatia legala la care are dreptul.
Perioada pe durata careia se acorda compensarea va fi stabilita prin contractele colective de munca la nivel de unitate, dar nu mai putin de 6 saptamani.
Diferentele de salarii vor fi acordate din fondul de salarii.
?

Dar,
aprobarea platii unui salariu mediu pe unitate, pentru nastere copil, conform Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2011-2014, Art. 51, lit c).

Art. 51:
In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate.
?

Cat priveste trusoul nou-nascutului si alocatia nou-nascutului inteleg ca acestea sunt istorie de anul trecut.

Sarcini usoare, nasteri usoare si bebelusi sanatosi!

Moni-k
22 mar 2011, 07:40
Am citit si eu CCM dar nu stiu in ce masura este obligatorie aplicarea lui si la SRL-uri.
Eu am intrebat la personal si mi s-a raspuns ca e numa pt "firmele de stat".

ValeaJiului
22 mar 2011, 19:25
Am citit si eu CCM dar nu stiu in ce masura este obligatorie aplicarea lui si la SRL-uri.

Moni-k,
inainte se aplica pentru toata lumea ( CCM), nu conta ca lucrezi la stat sau la privat. Acum nu stiu daca se mai aplica pentru vreo categorie cu toate modificarile din ultima vreme.
Am intrebat un contabil si mi-a spus ca au picat acele doua facilitati pentru viitoarele mamici pe motiv ca NU AR MAI EXISTA Contract Colectiv de Munca la nivel national.
Am mai solicitat parerea unui alt contabil, dar inca nu mi-a dat un raspuns clar, definitiv.
Daca aflu ceva clar si te intereseaza tinem legatura si iti spun ce am aflat.

Pa, pa

Moni-k
28 mar 2011, 13:39
Aici la firma la care lucrez avem CCM la nivel de societate pe care vreau sa-ti zic ca l-am studiat pe toate partile si cele mentionate din CCM national nu apar si nici nu stiu ca vreo colega care sa fi nascut si sa fi luat vre-un leu de la firma nici diferenta la salar nici un salar mediu pe unitate la nastere.
La prima sarcina in 2005 tot asa eu n-am primit nimica, desi lucram "la stat", dar sotul meu a primit "prima pt copil" un salar mediu pe unitate pt ca eu am dus o hartie cum ca eu n-am beneficiat de asa ceva.

felyy
27 apr 2011, 09:35
Buna,an o nelamurire...poate ati putea sa ma ajutati careva..

Sunt la master, la zi...daca o sa am un bebe pot beneficia de indemnizatie de crestere a colpilului...eu din cate stiu daca esti la facultate se poate dar la master nu stiu nimic :(

Moni-k
27 apr 2011, 09:53
Coform OUG 111/2010 Art2, alin 5 lit m beneficiza de indemnizatie persoanele care in ultimele 12 luni care reprezinta stagiul de cotizare (inaintea nasterii) "frecventeaza, fara intrerupere, cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar sau, dupa caz, universitar si postuniversitar la nivelul studiilor universitare de masterat, organizat potrivit legii, in tara sau intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, intr-un domeniu recunoscut de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, cu exceptia situatiei de intrerupere a cursurilor din motive medicale"

cryss4
27 apr 2011, 21:36
eu stiam ca si persoanele care studiaza in liceu la zii pot beneficia de indemnizatie..

Moni-k
28 apr 2011, 06:52
pai cred ca liceul intra la preuniversitar

mihaelacapra2005
31 aug 2011, 12:28
buna ziua,
eu lucrez la un IFN si vroiam sa stiu daca este valabil art 66 si pentru mine...
astept raspunsuri!
va multumesc,
Mihaela

camyR
20 oct 2011, 00:09

cam asa e. Firmele private pot avea contract colectiv de munca pe unitate si atunci nu mai este musai de respectat cel national. Oricum CCM national este un minim obligatoriu si ar fi de bun simt sa il respecte si SRL-urile, ceea ce nu se prea intampla.

camyR
20 oct 2011, 00:12
Aici la firma la care lucrez avem CCM la nivel de societate pe care vreau sa-ti zic ca l-am studiat pe toate partile si cele mentionate din CCM national nu apar si nici nu stiu ca vreo colega care sa fi nascut si sa fi luat vre-un leu de la firma nici diferenta la salar nici un salar mediu pe unitate la nastere.
La prima sarcina in 2005 tot asa eu n-am primit nimica, desi lucram "la stat", dar sotul meu a primit "prima pt copil" un salar mediu pe unitate pt ca eu am dus o hartie cum ca eu n-am beneficiat de asa ceva.

la fel, nici eu nu am primit nik de la firma, am tot carait dar nu am primit un raspuns clar.

Runa
17 nov 2011, 01:22
Va rog frumos lamuriti-ma si pe mine: sunt persoana cu handicap accentuat si nu am niciun alt venit in afara de indemnizatia de handicap, revizuibila anual, n-am lucrat niciodata pt ca am avut probleme inca din copilarie, am 34 ani si s-a intamplat sa raman insarcinata, sunt in 6 luni, sotul e tot cu probleme de sanatate si nu lucreaza...spuneti-mi va rog cum e in cazul meu? primesc si indemnizatie sau numai alocatie? ce alte facilitati pot avea? astept raspuns , multumesc anticipat!

Cabinete si Clinici Stomatologice din Romania