PDA

View Full Version : Totul despre epiziotomie

nectaria
29 mar 2011, 13:13
Epiziotomia este o taietura chirurgicala facuta chiar inainte de delivrenta in zona musculara dintre vagin si anus (zona numita perineu) pentru a largi deschiderea vaginala. Obstetricienii folosesc epiziotomia de rutina pentru a grabi delivrenta si pentru a preveni rupturile vaginale, in special la prima nastere.

Multi experti considera ca o incizie curata cum este cea de epiziotomie va vindeca mult mai usor decat o ruptura spontana. Dar o multime de studii mari facute in ultimii 20 de ani au infirmat aceasta teorie si cei mai multi experti considera ca aceasta procedura nu ar trebui facuta de rutina.

Cercetatorii au aratat ca femeile care sufera rupturi spontane recupereaza in acelasi timp sau chiar mai repede si adesea cu mai putine complicatii decat plagile de epiziotomie. Femeile carora li se face epiziotomie au riscul de a pierde mai mult sange in timpul delivrentei, de a avea dureri mai mari in timpul recuperarii, si trebuie sa astepte mai mult timp inainte de a face sex fara probleme.
Mai mult, femeile care fac epiziotomie sunt mai predispuse de a face rupturi severe ale sfincterului anal sau chiar ale peretelui rectal (cunoscute ca laceratii de gradul 3, respectiv, gradul 4) fata de femeile care nasc fara sa fie taiate. Aceste rupturi severe au ca rezultat mai multa durere in zona perineala dupa nastere (http://www.copilul.ro/nastere/dupa-nastere/Durerea_perineala_din_postpartum-a2018.html), si necesita o perioada semnificativ mai lunga de recuperare si este mai probabil sa afecteze puterea de contractie a musculaturii pelvine. Plagile ce rup sfincterul anal cresc riscul de incontinenta anala — probleme in controlul emisiei de materii fecale si gaze.

nectaria
29 mar 2011, 13:14
De ce este nevoie de epiziotomie?

In putine cazuri, epiziotomia poate fi necesara pentru binele tau sau al copilului tau:

Daca ritmul cardiac al bebelusului tau arata ca acesta nu tolereaza ultimele minute de travaliu si este necesar sa se nasca cat mai repede posibil.

Daca copilul tau este foarte mare si doctorul tau are nevoie de spatiu in plus pentru a putea manevra copilul pentru ca acesta sa se nasca.

Daca doctorul tau are nevoie de spatiu in plus pentru a putea folosi forcepsul pentru a ajuta la nasterea copilului tau.

Daca tesuturile tale incep sa sangereze sau par gata sa se rupa in bucati multiple pe masura ce capul copilului tau incepe sa preseze ca sa iasa. In acest caz, ideea de baza este ca daca se taie intr-un singur loc iti poate permite sa eviti ruperea in mai multe locuri. Se spune totusi ca cateva mici rupturi superficiale sunt de preferat unei epiziotomii, deci depinde de ce hotaraste doctorul tau.

nectaria
29 mar 2011, 13:14
Cum pot sa fiu sigura ca nu voi face o epiziotomie inutila?

Vorbeste din timp cu doctorul tau despre sentimentele tale in legatura cu aceasta procedura. Intreba-l cum si in ce conditii va face o astfel de interventie si cum te poate ajuta sa eviti aceasta taietura. De asemenea, intreba despre alti colegi, in caz ca vei ajunge sa nasti asistata de altcineva. Studiile arata ca moasele, ca grup, fac mult mai putine epiziotomii decat obstetricienii.
S-ar putea sa optezi pentru masajul perineal incepand cu circa 6 saptamani inainte de nastere. Putine studii arata ca masajul perineal poate scadea riscul de ruptura sau nevoia de epiziotomie.

Cum se face epiziotomia?

Daca medicul tau decide sa faca o epiziotomie, iti va face o injectie cu un anestezic local si va folosi foarfece chirurgicale pentru a face o mica taietura in perineul tau. Uneori, daca perineul tau este deja amortit si subtiat de presiunea exercitata de capul copilului, doctorul va fi capabil sa iti faca epiziotomia fara sa foloseasca medicatie antalgica. Aceasta se numeste uneori epiziotomie sub presiune. Altfel, vei primi o noua doza de anestezie locala pentru a fi sigur ca esti complet amortita inainte ca medicul tau sa coasa taietura.

nectaria
29 mar 2011, 13:16
Mamicile are au nascut si stiu despre ce e vorba ne pot ajuta si pe noi cu cateva informatii...:thankyou:

maryana
29 mar 2011, 14:56
si eu sunt curioasa de aceasta procedura!!!
mamici care au trecut deja prin asta!! va rugam sa ne informati si pe noi!

Lalira
29 mar 2011, 15:25
Si eu stiu ca rupturile naturale se vindeca mai repede si fara complicatii decat taietura de epiziotomie.

sandy_bell001
29 mar 2011, 15:32
eu am nascut cu epiziotonomie. Nu am simtit deloc cand m-a taiat, nu m-a usturat, nu am simtit disconfort. La 4 saptamani nu am mai simtit atele, erau deja topite.
Oricum am avut mare grija, nu am stat pe fund 5 saptamani si m-am spalat de fecare data cand mergeam la toaleta si imi puneam baneocin pulbere, igiena e foarte importanta.
Stiu ca unii doctori sunt de parere ca e mai bine sa te rupi decat sa te taie, dar la noi asa e, si eu eram pregatita pshihic pentru asa ceva. Toate mamicile pe care le cunosc si care au nascut natural pentru prima data, toate au fost taiate.
La mine a afost o experienta placuta, adica nu au fost probleme.

sandy_bell001
29 mar 2011, 15:49
eu am nascut cu epiziotonomie si m-am recuperat foarte repede. Nu am simtit cand m-a taiat nici cand m-a cusut. Dupa aia nu m-a jenat, nu m-a usturat sau durut cu toate ca eu aveam impresia ca o sa ma usture cand voi urina.
Am avut mare gria la igiena, nu am stat pe fund 5 saptamani, m-am spalat de fiecare data cand mergeam la toaleta si apoi imi punea Baneocin pulbere.
Nu am facut nici baie in cada si nici contact sexual nu am avut pana ce nu a zis doctorita ca e tottul ok.
Atele nu le-am mai simtit de la 4 saptamani, s-au topit.
Stiu ca unii doctori recomanda ruptura, dar la noi sunt de parere ca o taietura organizata e mai buna. Eu oricum eram pregatita psihic pentru asta, toate mamicile pe care le cunosc ca au nascut natural la prima nastere, toate au fost taiate.
Curaj fetelor, nu moare nimeni din asa ceva, putintica grija dupa aia, 5-6 saptamani si trece. Bafta.

sandy_bell001
29 mar 2011, 17:40
ma scuzati fetelor ca am postat de 2 ori, si sunt putin diferite comenturile, dar nu ma lasa sa postez, imi zicea sa verifice moderatorii mesajul si apoi il vor pulica si am mai incercat o data.
sorry.

nectaria
29 mar 2011, 18:55
ma scuzati fetelor ca am postat de 2 ori, si sunt putin diferite comenturile, dar nu ma lasa sa postez, imi zicea sa verifice moderatorii mesajul si apoi il vor pulica si am mai incercat o data.
sorry.
Oricum sunt putin diferite! Ma gandeam daca sa aprob numai 1 dar am zis sa le pun pe amandoua!!!!

Multumim pt info!!!:pup:

bubu.buburuza
29 mar 2011, 21:59
Eu am avut ruptura si dupa doua saptamani am avut atele topite. Bine dar eu am nascut in ambulanta,probabil daca eram la timp ajunsa la spital mi se facea si mie! Eu am putut dupa 4 zile sa stau in sezut fara probleme, m-am vindecat extrem de repede,erau alte tipe in salon carora li se facuse epiziotomie si aveau dureri mari , dar nah acum depinde de fiecare persoana! Sanatate multa

nectaria
30 mar 2011, 19:01
Eu am avut ruptura si dupa doua saptamani am avut atele topite. Bine dar eu am nascut in ambulanta,probabil daca eram la timp ajunsa la spital mi se facea si mie! Eu am putut dupa 4 zile sa stau in sezut fara probleme, m-am vindecat extrem de repede,erau alte tipe in salon carora li se facuse epiziotomie si aveau dureri mari , dar nah acum depinde de fiecare persoana! Sanatate multa
wow in ambulanta!!!! Sa fie sanatos bebe si mamica lui!!!

Lalira
31 mar 2011, 10:49
Maria, asa-i ca iti da incredere sa citesti asemenea postari ? http://mama.md/public/style_emoticons/default/spiteful.gif

nectaria
31 mar 2011, 11:35
Maria, asa-i ca iti da incredere sa citesti asemenea postari ? http://mama.md/public/style_emoticons/default/spiteful.gif
Daaaa... mai prind si eu curaj! :D

Lalira
03 apr 2011, 22:56
Mi-am amintit ceva.
Mamicile care au avut epiziotomie sau care s-au rupt si au fost cusute jos, dar si cele care nu au avut interventii din astea,
ca sa poata sta "in fund" primele saptamani pot folosi un colac de inot pentru copii.
Avantajul e maaare, are in mijloc o gaura si pe taietura/rana nu apasa nimic si puteti sta si in alta pozitie decat culcate.

mse
04 apr 2011, 06:52
si mie mi-au facut o mica taietura la prima nastere. nici eu nu am simtit nici cand au taiat si nici cand a cusut. am stat cateva zile pe o parte,dar nu au fost probleme.
cicatricea s-a vindecat frumos si nu se simte sau vede. nu a influentat nicicum rap sexuale ulterioare.

sunt curioasa daca acum,la a doua nastere, imi vor face alta (ma gandesc sa nu cedeze cea existenta)

Cabinete si Clinici Stomatologice din Romania