View Full Version : Viata dupa cezariana
MITULINA
31 aug 2011, 16:36
Cum te simti dupa o cezariana?
CUM AI SUPORTAT DUREREA?
CUM SE VINDECA CICATRICEA?
cand a aparut lactatia?
...si orice alte informatii ce pot fi de folos viitoarelor mamici
Buna,eu am nascut prin cezariana acum 3 luni si 3 sapt. Din a 2-a zi dupa operatie m-am dat jos din pat. Foarte important pt vindecare este sa mergi cat mai mult ,nu sa stai in pat. A durut,nu pot sa zic ca nu,dar nu faoarte tare. A fost o durere ca o febra musculara putin mai intensa. Deja in a 5-a zi mergeam f bine,dreapta,ma urcam si dadeam jos din pat cu usurinta. Operatia(taietura) nu m-a durut decat la vreo 2 luni f putin ,ca niste intepaturi. Intamplator era vreme urata,ploi.. nu stiu daca a fost o coincidenta sau nu. Cicatricea s-a vindecat f bine. Dupa 2 saptamani nu mai aveam cojita pe taietura. Acum la aproape 4 luni e o dungulita subtire rozalie de 10 cm,care spre capete deja nu se mai observa. Lactatia mi-a aparut la 4 zile,dupa mult ceai de chimen si anason(cam 2 l pe zi) si Galactogil. Dar la 5 ore dupa nastere mi-a adus-o pe fetita la alaptat si deja aveam colostru. Per total a fost ok,mai putin frumoasa e partea cu burta ramasa dupa nastere si faptul ca nu poti sa faci efort(abdomene) timp de 6 luni.
Iti doresc nastere usoara si un baietel sanatos!
MITULINA
31 aug 2011, 17:39
Buna,eu am nascut prin cezariana acum 3 luni si 3 sapt. Din a 2-a zi dupa operatie m-am dat jos din pat. Foarte important pt vindecare este sa mergi cat mai mult ,nu sa stai in pat. A durut,nu pot sa zic ca nu,dar nu faoarte tare. A fost o durere ca o febra musculara putin mai intensa. Deja in a 5-a zi mergeam f bine,dreapta,ma urcam si dadeam jos din pat cu usurinta. Operatia(taietura) nu m-a durut decat la vreo 2 luni f putin ,ca niste intepaturi. Intamplator era vreme urata,ploi.. nu stiu daca a fost o coincidenta sau nu. Cicatricea s-a vindecat f bine. Dupa 2 saptamani nu mai aveam cojita pe taietura. Acum la aproape 4 luni e o dungulita subtire rozalie de 10 cm,care spre capete deja nu se mai observa. Lactatia mi-a aparut la 4 zile,dupa mult ceai de chimen si anason(cam 2 l pe zi) si Galactogil. Dar la 5 ore dupa nastere mi-a adus-o pe fetita la alaptat si deja aveam colostru. Per total a fost ok,mai putin frumoasa e partea cu burta ramasa dupa nastere si faptul ca nu poti sa faci efort(abdomene) timp de 6 luni.
Iti doresc nastere usoara si un baietel sanatos!
multumesc
sa-ti traiasca fetita! este f frumoasa si numele la fel.
interesanta postarea ta...de ex de Galactogil n-auzisem pana acum
multumesc
sa-ti traiasca fetita! este f frumoasa si numele la fel.
interesanta postarea ta...de ex de Galactogil n-auzisem pana acum
Multumesc! nici eu nu auzisem pana in spital cand am nascut. Deja eram disperata ,era a 2-a zi si eu nu aveam lapte,copilul plangea de foame,asistentele erau contra formulei de lapte,ma disperau sa pun fetita la san cat mai des ca tre sa vina laptele. Eram f obosita si stresata ca nu o puteam potolii din plans,poate si de la stres mi-a venit laptele mai greu. Abia ii dadeau cate 5 lingurite de lapte o data ziua o data seara,si asta cu spaga:( Iti dai seama ca nu-i ajungeau ,era tot timpul flamanda si urla ca din gura de sarpe,atunci mi-a zis o asistenta sa incerc si Galactogil. Putin cate putin a venit laptele,dar niciodata nu am avut indeajuns. De la 2 sapt am bagat supliment si la 2 luni eram deja pe LP exclusiv. Asta e,creste si cu LP ,dar mi-as fi dorit s-o alaptez mai mult. Poate a fost si vina mea ca nu am insistat suficient atunci cand a refuzat sanul,am preferat sa-i bag biberonul fara sa insist. Din greseli se invata;)
Recuperarea dupa cezariana difera de la o persoana la alta.
Unele femei se recupereaza miraculos de repede, altele mult mai greu.
La prima nastere am avut cezariana.
Si chiar pot spune ca am avut o recuperarea super rapida. M-am dat jos din pat la 6 ore de la operatie, a doua zi am facut dus, pe bebe l-am tinut in brate din prima zi.
Era crunt sa ma ridic din pat, dar a trecut. Prima zi am primit morfina si asta a facut durerea sa fie suportabila.
La o saptamana de la operatie (a doua zi dupa externare) eram in oras cu bebe sa rezolv treburi administrative.
Taietura s-a vindecat frumos, acum e o dunga alba de 10 cm, care la prima vedere pare a fi o cuta.
Laptele a venit a doua zi (eu am trecut si prin travaliu)
Dar desi mi-am revenit foarte repede eu n-am mai vrut cezariana la a doua nastere.
nectaria
01 sep 2011, 19:43
Eu am nascut cu cezariana si in cazul meu a fost foarte bine. Luni dimineata am nascut, luni dupa masa l-a adus sa-l alaptez si marti dimineata la ora 7 ma plimbam cu puiul meu in brate.In timpul operatiei am fost constienta, nu m-a adormit si l-am vazut pe bebe, mi l-a adus sa-l pup!!!! M-a durut putin operatia dar nu foarte tare, nici calmante nu am mai cerut marti... Prima saptamana a fost mai greu. Lactatia a venit cam a 3 zi... dar din pacate nu am avut suficient lapte sa alapte numai la san... am mentinut laptele datorita galaforului. Taietura s-a vindecat frumos, eu nici nu am fost pansata mult (prima zi) si nu am avut nici fire, mi-a facut operatie sudata...
Cred ca dapinde de fiecare organism in parte! La mine a fost fooarte usor si bine!
Nastere usoara iti doresc!
Alina11
02 sep 2011, 03:15
Eu am nascut cu cezariana si in cazul meu a fost foarte bine. Luni dimineata am nascut, luni dupa masa l-a adus sa-l alaptez si marti dimineata la ora 7 ma plimbam cu puiul meu in brate.In timpul operatiei am fost constienta, nu m-a adormit si l-am vazut pe bebe, mi l-a adus sa-l pup!!!! M-a durut putin operatia dar nu foarte tare, nici calmante nu am mai cerut marti... Prima saptamana a fost mai greu. Lactatia a venit cam a 3 zi... dar din pacate nu am avut suficient lapte sa alapte numai la san... am mentinut laptele datorita galaforului. Taietura s-a vindecat frumos, eu nici nu am fost pansata mult (prima zi) si nu am avut nici fire, mi-a facut operatie sudata...
Cred ca dapinde de fiecare organism in parte! La mine a fost fooarte usor si bine!
Operatie sudata... n-am mai auzit de asa ceva... Stii cumva care sunt avantajele/dezavantajele fata de o taietura normala? Si mai am o intrebare pt fetele care s-au dat jos din pat mai tarziu: ati avut sonda urinara sau cum ati rezolvat problema asta? Parca de partea astea imi e mai groaza decat de nasterea in sine...
Sonda urinara o vei avea oricum,
acum depinde de tine cat de repede te vei mobiliza sa poti renunta la ea.
Dar cum a scris Irina, cu cat te mobilizezi mai repede, cu atat mai repede iti revii.
Aaaa, eu n-am avut fire, am avut capse metalice.
Alina11
02 sep 2011, 10:21
Sonda urinara o vei avea oricum,
acum depinde de tine cat de repede te vei mobiliza sa poti renunta la ea.
Dar cum a scris Irina, cu cat te mobilizezi mai repede, cu atat mai repede iti revii.
Daca imi pune sonda o sa ma mobilizez instant. Cum o simt o sa vreau sa ma dau jos din pat... Motivatia mai mare pt mine nu cred ca exista plus ca o sa vreau sa imi vad bebelul :D
Cea mai mare motivatie e bebe,
sa vezi cum sari din pat cand plange, uiti de durere imediat.
Alina11
02 sep 2011, 10:34
Cea mai mare motivatie e bebe,
sa vezi cum sari din pat cand plange, uiti de durere imediat.
Da numai ca primele 24 de ore nu va fi cu mine :(
Alina11
02 sep 2011, 10:49
De cremele cu silicon pt vindecarea cicatricii stiti ceva?
Da numai ca primele 24 de ore nu va fi cu mine :(
Alina, daca nu va fi cu tine, roaga asistentele sa ti-l aduca la alaptat si cere sa nu-i dea biberon.
Toti beeblusii care au primit in maternitate biberon nu am papat san mai mult de 2-3 luni, dar si atunci cu completare.
Alina11
02 sep 2011, 11:54
Alina, daca nu va fi cu tine, roaga asistentele sa ti-l aduca la alaptat si cere sa nu-i dea biberon.
Toti beeblusii care au primit in maternitate biberon nu am papat san mai mult de 2-3 luni, dar si atunci cu completare.
In Tg-Mures unde sunt eu si sa vrei nu te lasa sa ii dai cu biberon numai cu seringa asa ca macar din punctul asta de vedere stau linistita. Nu stiu insa cat de des ti-l aduce la alaptat dar daca dau o ciocolata ceva sper sa mi-l aduca cat de des...
La cezariana nr 1 m-am ridicat din pat a doua zi, dar imi aduc aminte de niste senzatii tari de parca imi plecau toate organele la plimbare nu as descrie ca o durere ci mai mult ca o stare de disconfort care a durat 2-3 zile. Laptele a venit din prima zi (dar trecusem prin travaliu inainte de cezariana)
Cezariana 2 in prima zi nici vorba de ridicat abia spre seara mi-a trecut efectul anestezicului si am inceput sa-mi simt picioarele a doua zi am reusit sa stau in fund si sa ma ridic langa pat, dar am vazut stele verzi si am renuntat. A 3-a zi dimineata a venit asistenta si mi-a scos sonda si m-am gandit ca acu am imbarligat-o, dar n-a fost asa m-am ridicat destul de usor si am plecat la plimbare. Spatele m-a durut cam o saptamana dar in fiecare zi tot mai putin. Cat despre lapte a treia zi o asistenta ma certa ca de ce nu o pun pe fata la san ... ca altfel nici nu o sa vina laptele ... initial am crezut ca vorbeste prostii dar fata mea sugea de mama focului si incet incet a venit si laptele (am intervenit eu si cu pompa si am suportat dureri cumplite dar a meriitat)
nectaria
02 sep 2011, 15:18
Operatie sudata... n-am mai auzit de asa ceva... Stii cumva care sunt avantajele/dezavantajele fata de o taietura normala? Si mai am o intrebare pt fetele care s-au dat jos din pat mai tarziu: ati avut sonda urinara sau cum ati rezolvat problema asta? Parca de partea astea imi e mai groaza decat de nasterea in sine...
Avantaje ar fi ca nu mai ai fire de tras afara, nu trebuie sa stai pansata, nu faci cojita pe operatie si te ridici repede din pat!!! Sonda urinara am avut dar nu am simtit cand a pus-o... eram deja anesteziata!
EU AM NASCUT LA PRIVAT... nu stiu daca la spitalele de stat se practica o astfel de operatie
UITE IN CE CONSTA:
Cum se deruleaza operatia ?
Chirurgul taie foarte jos in zona pubiana in mod orizontal. Aponevroza (membrana albicioasa constituita din fire conjunctive) se deschide vertical si lateral. Nu se deschide peritonul (membrana care apasa abdomenul) si se accede la uter apasand vezica urinara.
Este plasat anestezicul local foarte usor astfel incat mama sa isi poata simti bebelusul in timpul nasterii. Dupa ce bebelusul a fost scos, uterul este recusut.
Noutate: chirugul nu mai coase pielea cu puncte de sutura ci cu un lipici special, tocmai pentru a reduce durerea.
Beneficii pentru mama:
Durerea din timpul si dupa operatie este foarte mica. Recuperarea se face foarte repede: femeia nu mai are nevoie de sonda urinara (imediat ce anestezia nu-si mai face efectul, aceasta poate sa se ridice si sa mearga la toaleta), poate manca la cateva ore de la nastere, poate sa faca un dus oricand vrea (datorita inlocuirii atelor cu acel lipici special) si iese din maternitate ca dupa o nastere normala.
Nu in ultimul rand, oboseala si durerile post-operatorii sunt limitate, fapt ce ii permite mamei sa se ocupe de bebelussi sa il alapteze - asta pentru ca metoda permite o producere normala si neintarziata a laptelui.
Din pacate, aceasta tehnica este foarte delicata, drept pentru care este foarte rar raspandita. Insa, cu rapiditatea cu care evolueaza lucrurile in lumea medicinei, probabil in cativa ani, vom avea cu totii acces la nasteri mai usoare si mai placute!
nectaria
02 sep 2011, 15:20
De cremele cu silicon pt vindecarea cicatricii stiti ceva?
Mie mi-a dat ginecologul coontractubex... efoarte buna!
Alina11
02 sep 2011, 15:24
Avantaje ar fi ca nu mai ai fire de tras afara, nu trebuie sa stai pansata, nu faci cojita pe operatie si te ridici repede din pat!!! Sonda urinara am avut dar nu am simtit cand a pus-o... eram deja anesteziata!
EU AM NASCUT LA PRIVAT... nu stiu daca la spitalele de stat se practica o astfel de operatie
Daca reusesc sa trec de 36 de saptamani si eu tot la privat o sa nasc dar din pacate mai repede nu ma primeste. O sa intreb daca tipul cusaturii e o optiune sa nu...
nectaria
02 sep 2011, 15:25
Daca reusesc sa trec de 36 de saptamani si eu tot la privat o sa nasc dar din pacate mai repede nu ma primeste. O sa intreb daca tipul cusaturii e o optiune sa nu...
tI-AM TRIMIS un mesaj privat
Alina11
02 sep 2011, 15:37
tI-AM TRIMIS un mesaj privat
Am primit, multumesc mult de informatii au fost foarte utile.
diana_stan
02 sep 2011, 18:17
Seara buna, mamicilor! Am si eu o intrebare catre voi: ati purtat centura postnatala dupa cezariana? Dupa doua luni si aproape jumatate, pe mine inca ma jeneaza centura respectiva (chiar ma doare in lateral operatia) si totusi as vrea tare mult sa o port la botez pentru a ma subtia un pic, dar nu stiu daca rezist sa o tin o zi intreaga si daca este indicat...
sii eu am nascut prin cezariana , a fost ok , dar nu mi-a placut deloc ... poate sunt eu mai sensibila la dureri , dar imi lua 5 minute sa ma dau jos din pat ...trageam aer in piept treptat , ca altfel ma durea de faceam pe mn ... sonda nu am avut ...a uitat dr sa o puna , iar apoi am refuzat-o ... la cateva ore de la operatie imi ridicam picioarele , apoi ma dadeam de pe o parte pe alta ..asta ptr ca recuperarea sa fie mai rapida ...oricum nu-mi mai trebuie ...
diana , eu am purtat burtiera dupa vreo luna , ca nici eu nu o suportam , insa acum e ok ... intreaba si tu dr de ce ai dureri , poate nu e buna centura ...
Alina11
16 oct 2011, 14:50
A venit vremea si am nascut si eu prin cezariana si pot spune ca m-am recuperat f bine si super repede. Pana la urma n-am nascut la privat ci la stat. Mi-au facut rahianestezie iar cusatura cred ca e ceva in genul cum a avut si nectaria pentru ca nu am ate de scos. Nu stiu daca e acelasi lucru pt ca medicul nu a folosit termenul de operatie lipita sau sudata, mi-a spus doar ca nu voi avea ate si ca trebuie sa tin operatia pansata timp de 2 saptamani. Am fost operata duminica dimineata, dupa 9 ore de travaliu, luni dimineata mi-au scos sonda si m-am dat jos din pat, luni la amiaz am fost mutata de la terapie intensiva in salon si de marti dimineata bebelina a fost mutata cu mine in salon. Mi-au pus copilul la san la 10 min dupa ce am iesit din operatie dupa care mi l-au adus din 3 in 3 ore la alaptat. Duminica si luni i-au dat si completare dar cu seringa si de marti, de cand mi l-au lasat a mancat numai de la san. N-am avut nici un fel de probleme sau complicatii.
Alina11
16 oct 2011, 14:52
A! Nu am purtat burtiera, nici nu aveam la ce pt ca imediat dupa operatie burtica imi era aproape plata... E drept ca in momentul nasterii aveam 4,5 kg in plus fata de dinainte de sarcina si am nascut un copil de 3.350 gr si 55 cm. Acum, la o saptamana de la nastere am cu 2 kg mai putin decat cand am ramas insarcinata.
A! Nu am purtat burtiera, nici nu aveam la ce pt ca imediat dupa operatie burtica imi era aproape plata... E drept ca in momentul nasterii aveam 4,5 kg in plus fata de dinainte de sarcina si am nascut un copil de 3.350 gr si 55 cm. Acum, la o saptamana de la nastere am cu 2 kg mai putin decat cand am ramas insarcinata.
ce noroc pe tine alina ... te invidiez :D eu mai am 15 kg de dat jos ... plus ca imediat dupa cezariana nu am putut purta burtiera ptr ca nu suportam nici macar chilotul peste operatie ...
Burtiera nu ajuta la retragerea burtii. Este mai mult pentru confortul mamei. Unele femei se simt mai bine cu ea.
Uterul se retrage singur cam in 6 saptamani de la nastere, iar restul ce ramane - sunculita, piele in plus- nu se duce cu nicio burtiera din lume.
Eu n-am purtat burtiera nici dupa cezariana, nici acum la adoua nastere.
A ramas un pic de sunculita, care trebuie lucrata, ca singura nu vrea sa se duca :D
mirabela_nae
22 oct 2011, 15:39
Alina daca nu ai avut fire de scos inseamna k te-au cusut cu fire care se topesc...
Si eu am nascut prin cezariana,miercuri la ora 12:15...am avut sonda dar nu am simtit knd mi-au pus-o pt k eram deja anesteziata...am stat la terapie intensiva pana a2a zi dimineata knd m-au mutat in salon.tot atunci mi-au scos si sonda dar nu m-a durut,m-a pus sa trag aer in piept si atunci au tras-o...dupa 20 d minute de knd m-au mutat in salon mi l-au adus p bebe...de cand mi l-au adus pana am iesit din spital a stat cu mn in salon si l-am alaptat numai la san...pana in prezent nu i-am dat lapte praf...cat despre durere...m-am ridikt a2a zi din pat si am mers putin.m-a durut , am facut calmante,dar aqm nici nu imi mai amintesc...operatia arata bine,nici nu o mai simt...
aria_cluj
06 mai 2012, 11:08
ai nascut la sanovil?
aria_cluj
06 mai 2012, 11:09
si eu am inteles ca e mai confortabil cu burtiera mai ales dupa cezariana
Burtiera nu ajuta la retragerea burtii. Este mai mult pentru confortul mamei. Unele femei se simt mai bine cu ea.
Uterul se retrage singur cam in 6 saptamani de la nastere, iar restul ce ramane - sunculita, piele in plus- nu se duce cu nicio burtiera din lume.
Eu n-am purtat burtiera nici dupa cezariana, nici acum la adoua nastere.
A ramas un pic de sunculita, care trebuie lucrata, ca singura nu vrea sa se duca :D
Asta depinde de fiecare femeie in parte.
Daca prinzi o vara torida, nu prea ai chef sa mai tii ceva in plus pe tine, care te face sa transpiri si mai mult :D
Viata dupa cezariana...mi se pare cam mult spus :) suna un pic a tragic,chia daca se impune, dar nu va suparati pe mine....eu am nascut prin cezariana pe bebik al meu, a fost ok, m-am recuperat bine, normal ca au fost si dureri. Acum la 5 luni de la operatie ma simt la fel ca inainte, burtiera nu am purtat, daca stiam ca e buna pt confort poate imi luam, cu burta nu am ramas deloc deloc. Nici nu recomand nici nu dezaprob cezariana, e chiar o problema de optiune personala, fiecare femeie se cunoaste pe ea cel mai bine, oricate sfaturi binevoitoare ar primi. Eu asa am vrut, asa am nascut, ideea de nastere naturala m-a ingrozit dintotdeauna, asa ca am facut cezariana direct, fara sa experimentez contractii sau travaliu.
aria_cluj
06 mai 2012, 13:14
la cate saptamani ai facut cezariana?in ce oras?
la clinica privata sau la spital de stat?
Viata dupa cezariana...mi se pare cam mult spus :) suna un pic a tragic,chia daca se impune, dar nu va suparati pe mine....eu am nascut prin cezariana pe bebik al meu, a fost ok, m-am recuperat bine, normal ca au fost si dureri. Acum la 5 luni de la operatie ma simt la fel ca inainte, burtiera nu am purtat, daca stiam ca e buna pt confort poate imi luam, cu burta nu am ramas deloc deloc. Nici nu recomand nici nu dezaprob cezariana, e chiar o problema de optiune personala, fiecare femeie se cunoaste pe ea cel mai bine, oricate sfaturi binevoitoare ar primi. Eu asa am vrut, asa am nascut, ideea de nastere naturala m-a ingrozit dintotdeauna, asa ca am facut cezariana direct, fara sa experimentez contractii sau travaliu.
Eu am nascut prin cezariana si nu este chiar asa de tragita treaba.E adevarat ca prima saptamana este mai grea,mai ales a doua zii,cand trebuie sa te ridici singura,dar doar suntem mamici si trebuie sa fim puternice! Eu m-am recuperat ft repede,am purtat si burtiera,dar cum spune Lalira fara exercitii degeaba o porti..
aria_cluj
07 mai 2012, 12:43
eu as vrea sa o port,pentru a nu simti asa de tare disconfortul operatiei
Eu am nascut prin cezariana si nu este chiar asa de tragita treaba.E adevarat ca prima saptamana este mai grea,mai ales a doua zii,cand trebuie sa te ridici singura,dar doar suntem mamici si trebuie sa fim puternice! Eu m-am recuperat ft repede,am purtat si burtiera,dar cum spune Lalira fara exercitii degeaba o porti..
eu as vrea sa o port,pentru a nu simti asa de tare disconfortul operatiei
Eu am purtat-o dupa ce am ajuns acasa si mi-am luat o marime mai mare fiindca o marime normala m-ar fi deranjat ft tare
aria_cluj
07 mai 2012, 13:10
eu deja am xxl ,ce marime mai mare este decat asta?
Eu am purtat-o dupa ce am ajuns acasa si mi-am luat o marime mai mare fiindca o marime normala m-ar fi deranjat ft tare
eu inca mai am dureri......mai ales cand se strica vremea, mancarimi, usturimi si intepaturi la nivelul operatiei....... Am inteles ca astea au sa se simta mult timp :(
deea8511
08 mai 2012, 13:39
Buna mamicilor si viitoare mamici. Si mie mi se pare mult spus viata dupa cezariana.....viata dupa cezariana e una normala ca cea pe care o aveam si inainte. Pe mine m -au operat la 4 dimineata si seara la pra 19 imi tineam baietelul in brate asa ca...eu zic ca depinde foarte mult de fiecare persoana in parte cat de repede se recupereaza.
Mi-a fost greu cand m-am ridicat din pat prima data dar am avut ambitie si dupa o saptamana m-am simtit foarte bine. Nu am dureri decat la schimbarea vremii asa cum spune si AlynaB insa sunt suportabile si nu le am tot timpul. Iar in ceea ce priveste burtica aici da de acord cu voi fara sport...nu trece:)).
Deea sunt deacord cu tine, depinde de fiecare organism , de fiecare persoana in parte.Stiu multe mamici care dupa cateva zile s-au simtit super bine, la mine la 2 sapt s-a desprins operatia.....alte batai de cap :(
deea8511
08 mai 2012, 16:15
Da vezi....conteaza mult organismul fiecarei persoane...eu nu am avut treaba multumesc lui Dumnezeu!!! Sanatate tuturor!!!