View Full Version : Cum e cafeaua decofeinizata
Cine stie ce e cafeaua decofeinizata? E cafea sau sunt cereale prajite ?Daca e cafea cum scoate cofeina din ea si chiar nu ramane deloc? Eu de cand am dat-o pe de cafea beau cam multa si ma intreba oare ce beau, cafea sau zeama de cereale?
Eu chiar acum ma delectez cu un... Orzo....a dica un ness fara cofeina, facut din orz.... are gust foarte bun, identic cu cel al nesului, doar ca nu are intocmai aceeasi tarie. Atat.
Am facut si eu un pic de cercetare. Nu m-am gandit niciodata sa caut cum se decofeinizeaza cafeaua. Am gasit ca sunt cateva metode ( cu apa, cu monoxid carbon , cu clorura de metilen si inca una care am uitat-o) si nici una nu dauneaza sanatatii. Cofeina se scoate 97%. M-am uitat pe cutia mea si scrie ca e decofeinizata cu metoda clorurii de metilen. Deci ce am gasit e ca decofeinizata e intr-adevar cafea si nu zeama de cereale
<b>Continutul de cofeina al diferitelor bauturi si alimente</b>
- cafea la ibric (o ceasca): 60 - 120 mg
- espresso dublu (50g): 45 - 100 mg
- cafea instant (o ceasca): 70 mg
- cafea decofeinizata (o ceasca): 1 - 5 mg
- ceai (o ceasca): 40 mg
- ceai verde (o ceasca): 40 mg
- cola (350g): 38 - 45 mg
- ciocolata calda (o ceasca): 4 mg
- ciocolata neagra (25g): 20 mg
- ciocolata cu lapte (25g): 6 mg.
Valorile sunt aproximative, in special cele referitoare la varietatile de cafea.
Despre cofeina
Tuturor ne place sa bem in fiecare zi cate o ceasca de cafea sau de ceai, dar se pare ca acestea nu ne plac pe noi tot atat de mult. Daca bem mai mult de o ceasca pe zi, riscam sa fim nervosi, anxiosi, ne doare capul sau suntem deshidratati, iar, uneori, un consum ridicat de cofeina ne poate face sa fim prost dispusi si sa clacam.
Orice medic nutritionist va va atentiona cu privire la consumul de cofeina si nu numai pentru faptul ca aceasta impiedica absorbtia mineralelor de catre organism, cum ar fi fierul, ci si pentru ca astfel se accelereaza ritmul in care calciul este pierdut de catre articulatii si sistemul osos.
Si pentru ca nu vrem sa luam numai partile rele ale cafeinei, vom aminti si beneficiile pe care aceasta le aduce organismului nostru. Intr-adevar, cafeaua si ceaiul isi au si ele rolul lor. Poate cel mai important este faptul ca antioxidantii continuti de acestea ne apara de bolile de inima, amana semnele imbatranirii si ne ajuta sa ne refacem mai repede in urma racelilor sau infectiilor.
Chiar si produsele decofeinizate sunt bogate in continutul de antioxidanti, dar incercati sa cumparati acele produse care au fost decofeinizate prin metoda apei (daca eticheta nu ofera nici un indiciu in acest sens, probabil produsul a fost expus unei metode chimice nesanatoase). In timp ce anumite persoane spun ca o ceasca de cafea sau de ceai bauta dimineata ii ajuta sa-si inceapa ziua cu o stare buna si chiar le inlatura problemele legate de constipatie, altele spun ca aceasta le agraveaza iritatiile sistemului digestiv. Unele studii au sugerat chiar faptul ca acest continut de cofeina din cafea sau din ceai poate suprima simptomele bolii Alzheimer.
O ceasca de cafea espresso este un bun compromis pentru oricine. Si asta pentru ca nu contine atat de multa cofeina precum cafeaua la filtru sau la ibric. Ne fereste de starile de nervozitate si totusi ne stimuleaza si ne imbunatateste puterea de concentrare. Cafeaua espresso are un continut scazut de cofeina deoarece aburul trece atat de repede prin praful de cafea, incat cofeina nu are timp sa se depoziteze in ceasca. Cafeaua instant (care este fabricata din infuzii uscate de cafea care au fost solidificate) contine, de asemenea, mult mai putina cofeina decat cea obisnuita, dar si aceasta isi are si ea partea ei proasta, din cauza gustului inferior al acesteia.
Eu sunt o bautoare mare de cafea (adica, nu ft mare...), beau cam 2 pe zi, cateodata 3.. dar la mine o cafea inseamna o cana de 250ml. Cand am ramas insarcinata si mi s-a spus ca max trebuie sa beau o cafea pe zi, si aia.. mai mult colorata... m-am speriat, ma gandeam cum o sa rezist fara cafea.. Dar am reusit, 9 luni doar cu 1 cafea pe zi, au fost zile si fara cafea... Acum, am revenit la obiceiul meu... ca sunt si mai obosita decat inainte sa raman insarcinata..
Buna fetelor!
Am fost o bautoare infocata de cafea timp de cred cel putin 10 ani. Beam si 3,4 cesti de cafea pe zi, acum insa de cind sunt insarcinata am incercat sa nu mai beau si am cam reusit. 2 zile m-a cam durut strajnic capul cred din cauza ca am tensiunea mica si cafeaua ma ajuta sa o am mai aproape de normal. Totusi daca nu ai voie medicamente pe mine 2-3 guri de cafea ma ajuta sa-mi treaca durerea de cap. Vreau sa va intreb care cafea este mai periculoasa cea fiarta in ibric sau cea asa cum o fac eu turnind apa fiarta peste cafeaua din ceasca? Stie cineva? Eu auzisem ca e mai bine cum o prepar eu dar nu sunt sigur
Am ajuns sa beau si trei cesti pe zi pana mi-au "sarit" sageti din inima, extrem de dureroase, de parca acum asteptam atacul de cord. Asa ca am redus doza zilnica, vrand-nevrand
Cristiana
02 dec 2008, 10:17
Eu eram o mare bautoare de cafea inainte de a ramine gravida e acum cind vad cafea mi se face efectiv scirba imi place mirosul ei dar nu sa beau. Doar capucino il mai tolerez. (am 10 sapt deja)