PDA

View Full Version : Concedii de maternitate si concedii de crestere copilIsabelle
16 mai 2013, 08:57
Buna tuturor,

Sper ca postez unde trebuie...M-ar interesa care sunt pasii pentru cele doua concedii...cel de 126 de zile de maternitate si cel de crestere copil (de pana la 1 an).
Cine a trecut recent prin hartogareli, ar putea posta aici aceste informatii foarte utile?
Ce acte trebuie, de unde trebuie luate, cand trebuie procurate, unde se depun si cand se depun?

Ar fi util pentru toata lumea.

Mersi frumos!

Iulia Sandu
16 mai 2013, 10:00
Buna,

Pentru concediul de maternitate iti medicul de familie hartie pe care trebuie s-o dai la locul de munca (ai grija cum iti calculezi zilele ca sa ai dupa ce ai nascut 42 de zile).
Peentru concediul de crestere copil trebuie sa intocmesti un dosar care se depune in 60 de zile de la incheierea concediului de maternitate
Ai nevoie de urmatoarele: adeverinta de la locul de munca cum ca ai lucrat in ultimele 12 luni, precum si un fel de fisa fiscala, copii dupa concediile medicale pe care ti le da medicul de familie, copie dupa cererea de concediu crestere copil pe care o faci catre angajator si copie dupa decizia de suspendare a contractului de munca pe perioada respectiva.
Parca atat era....cel mai bine in privinta concediului de crestere copil sa te duci la primarie ca iti dau o listuta cu tot ce au nevoie la dosar

Darc
16 mai 2013, 10:05
Isabelle... dinverse intrebari si situatii gasesti in discutiile din Forumul Legislatie:

Legislatie (http://www.mamicamea.ro/forum/legislatie/)

Ca sa iti raspund punctual pentru intrebarile tale:
concediul de maternitate (126 de zile) ti se elibereaza de catre medicul de familie si trebuie dus la firma la care lucrezi. Obligatoriu 42 de zile din cele 126 trebuie sa fie dupa data nasterii. Concediul se da lunar si se depune cat mai repede la firma, care e obligata sa il primeasca si sa ti-l achite.
Cand se termina cele 126 de zile intri in CCC (concediu crestere copil) ce poate fi de 1 sau 2 ani. Indiferent de perioada aleasa, atentie se alege o data, la depunerea dosarului, dupa care nu te mai poti razgandi, dosarul e la fel: ti se face suspendare CIM de la servici, ti se da o adeverinta completata cu ultimele 12 venituri si impreuna cu alte documente (copii CI, certificat casatorie, nastere, cerere tip, etc) ce difera de la un judet la altul se depune la Directia de asistenta sociala din cadrul fiecarei Primarii. Termenul ar fi de 60 de zile de cand ti se suspenda contractul de la servici.

Asta e pe scurt si general, pentru ca dosarul pentru CCC cum am spus difera de la un judet la altul si informatii clare si precise le poti obtine doar dupa o discutie directa cu cei de acolo.

Isabelle
16 mai 2013, 10:35
Multumesc pentru raspunsuri, cat si pentru link :)
As mai avea o mica nelamurire: pentru concediul de crestere copil pana la 1 an, daca in ultimele 12 luni am lucrat la 2 angajatori...trebuie sa cer adeverinte de la ambii banuiesc nu?
Perioada lucrata a fost fara intreruperi.

Darc
16 mai 2013, 10:39
Da, soliciti adeverinta standard de la ambii angajatori, fiecare urmand sa completeze doar partea in care ai fost angajata la ei.

Atentie, in acest an si tatal poate opta pt minim o luna (in lege apare ca e obligat)

alinap84
05 iun 2013, 09:58
Da, soliciti adeverinta standard de la ambii angajatori, fiecare urmand sa completeze doar partea in care ai fost angajata la ei.

Atentie, in acest an si tatal poate opta pt minim o luna (in lege apare ca e obligat)

Nu e obligat; doar ca mamica nu mai poate sa stea acasa pana copilul implineste 12 luni, ci numai pana face 11 luni. Dupa aceea celalalt parinte POATE sa isi ia concediu o luna. Dar daca mama a stat 11 luni, nu mai poate sa o stea si pe a 12-a, cu o singura exceptie: daca nu e casatorita si daca tatal nu isi recunoaste copilul. Ideea e ca de cand s-a dat legea asta, eu nu cunosc niciun cuplu care sa vrea sa isi ia concediu pentru acea ultima luna - toti au zis ca sa completezi tot dosarul ala pt o singura luna li se pare prea greu... Stiu un singur cuplu la care tatal intentioneaza sa faca asta, iar mama o sa isi ia o luna fara plata, sa stea amandoi cu copilasul.

Apropo, daca vrea, mama poate sa isi ia concediu de crestere copil de 1 an - de fapt sunt 11 luni - si apoi sa isi mai ia un an fara plata - asta in caz ca vrea sa stea cu bebe 2 ani si are salariul ft mare. E mai avantajos asa din punct de vedere financiar.

Darc
05 iun 2013, 10:05
Alina... eu am zis ca "poate opta"... desi de la DAC cand m-am dus sa depun dosar sa inchid cele 11 luni mi s-a cerut dosarul tatalui si am zis ca tata nu solicita luna aia si au ramas tare surprinsi spunandu-mi ca nu se poate. le-am cerut sa se intereseze si au recunoscut ca e ok daca nu isi ia tati. Asta se intampla in ianuarie 2013, pana acum cred ca sunt mai clare lucrurile.

alinap84
05 iun 2013, 10:51
Alina... eu am zis ca "poate opta"... desi de la DAC cand m-am dus sa depun dosar sa inchid cele 11 luni mi s-a cerut dosarul tatalui si am zis ca tata nu solicita luna aia si au ramas tare surprinsi spunandu-mi ca nu se poate. le-am cerut sa se intereseze si au recunoscut ca e ok daca nu isi ia tati. Asta se intampla in ianuarie 2013, pana acum cred ca sunt mai clare lucrurile.

Eu zic ca s-au lamurit intre timp, mai ales ca textul legii suna destul de clar:

"a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia."

Isabelle
10 iun 2013, 16:24
Revin cu o intrebare la care nu am gasit raspuns pe forum: pentru concediul de maternitate de 126 zile, trebuie sa am minim 6 luni lucrate in firma care mi-l plateste? Ce se intampla daca eu incep acest concediu inainte de a implini 6 luni in actuala firma? Cum se plateste concediul in acest caz?

Multumesc anticipat!

Darc
10 iun 2013, 19:18
Daca nu aveti minim 6 luni de zile lucrate la prezentul angajator, aduceti adeverinta cu veniturile realizate la angajatorul precedent pentru a vi se reintregi baza de calcul.
Daca nu ati mai lucrat, s-ar putea sa nu puteti primi acest concediu, si in nici un caz nu veti primi indemnizatia de crestere copil, pentru care trebuie minim 12 luni lucrate.

Isabelle
11 iun 2013, 11:35
Buna, mamici,

Ce se intampla in cazul in care mai am zile de concediu de odihna pentru anul in curs? Se pierd daca voi intra in concediul de maternitate? Se pot plati de catre angajator?
Se pot lua legate de concediul de maternitate?
Cum e cel mai indicat?

Multumesc!

Isabelle
11 iun 2013, 11:47
Inca o intrebare: ziua nasterii unde este considerata...in concediul prenatal sau in concediul postnatal (cele 42 de zile minim includ si ziua nasterii sau nu?)

Darc
11 iun 2013, 18:17
poti discuta cu angajatorul despre zilele neefectuate: fie le faci inainte de a intra in concediul de maternitate, fie ti le plateste inainte de a intra in concediul de maternitte, fie raman pentru cand vei reveni la munca. Avantajos... nu stiu, depinde de fiecare. Personal, am luat banii pe Co inainte de medical, fara sa il efectuez.

Data nasterii este cuprinsa in concediu medical.De la data nasterii se calculeaza cele 42 de zile, deci, nu, cele 42 de zile nu include si data nasterii. Data nasterii este cea care imparte de fapt concediu de maternitate in pre si post natal.
Medicii deobicei vor spune ca acorda 63 de zile prenatal si 63 de zile postnatal in funcite de DPN-ul probabil al nasterii, dar cum data nasterii este de multe ori o necunoscuta (chiar si la cezariana nu esti 100% sigur de data nasterii) este bine a se lasa mai mult de 42 de zile dupa DPN pentru a nu care cumva sa se piarda dreptul la indemnizatie.

Isabelle
25 iun 2013, 09:48
Buna,

Mersi frumos pentru raspunsuri.
Referitor la concediul de odihna, as dori sa stiu daca stie cineva litera de lege care imi da dreptul de a mi se plati concediul de odihna aferent, inainte de a intra in conc. de maternitate.
Mai precis, as vrea sa fiu informata cu privire la concediul de odihna, inainte de a ma baza de buna-credinta a angajatorului ca mi-l va plati/sau ca mi-l va reporta pentru anul urmator, etc.

Multumesc anticipat,

O zi usoara!

Darc
26 iun 2013, 15:11
Concediul de odihna se compenseaza cu plata lui doar la incetarea CIM. asta este singura cale legala de a ti se plati CO fara a-l efectua propriu zis.
De obicei se cade la mica intelegere cu angajatorul, daca are nevoie de tine la munca pana in ultima clipa, sa iti plateasca CO si tu sa vii pana cand poti. Daca stii ca angajatorul nu va vrea sa iti plateasca CO inainte de maternitate, sugerez sa iti iei toate zilele de CO pe care le mai ai si de abia dupa aceea sa soliciti medicalul cu cod 08, cel pre si post natal. (126 de zile).

Isabelle
01 iul 2013, 11:03
De luat restul de CO inainte de concediul de maternitate e cam complicat si dificil din cauza activitatii pe care o desfasor.

As dori sa stiu daca urmatoarele 2 variante sunt legale:
1. sa iau restul de CO in continuarea conc. postnatal
2. sa se reporteze pt 2014 zilele de CO ramase pe 2013

In cazul in care sunt legale, in ce conditii as putea alege una din cele doua variante?

Multumesc!