Ai mei, amandoi copiii au "urat" olitele ...si au fost incantati de ...toaleta !!!!
Dragi mamici, am nevoie de un sfat pentru ca, pe la 10 luni, am inceput sa o pun pe Stefana pe olita, in special dimineata si ii placea foarte mult, chiar mai facea si cate un pisu... asta pana cand a avut o perioada cand a fost constipata si crezand ca fac bine... am facut rau pentru ca a prins frica, nici nu vrea sa o vada. Folosisem o olita simpla, rosie, dar am schimbat-o, i-am luat una tip fotoliu, insa tot isi da seama despre ce e vb. desi n-am asezat-o niciodata dezbracata, ci am asezat-o ca pe un scaunel.
Ce ar mai fi de facut? Ar fi usor pentru ca ea spune cand face, dar...
Ai mei, amandoi copiii au "urat" olitele ...si au fost incantati de ...toaleta !!!!
Ceea ce iti spun este din proprie experienta....Andreea mea nu a vrut sa stea pe olitza pana la varsta de doi ani...nu am avut ce-i face....a trebuit sa-i pun pempers pana la acea varsta......acum are 2 ani si 5 luni si se duce singura si cauta olitza pentru a-si face nevoile........
Trebuie sa ai rabdare pentru ca se va obisnui si fetitza ta cat de curand....nu trebuie sa o fortzezi sa faca ceva daca ea nu vrea....va uri acel lucru....bafta !!
Sincer pe Andreea mea am pus-o la olita pe la 6 luni,a mers pe la 4 luni de-abusilea si la 8 si jum a mers in picioare,pe atunci cerea olita dar dupa o perioada, mai ales atunci cand a mai crescut,o refuza categoric,dar incetul cu incetul s-a obisnuit si pe masura ce a crescut a descoperit toaleta,era incantata!
Eu am rezolvat foarte usor ... l-am asezat direct pe WC(i-am luat colacel special pt bb) pt ca era terorizat de olita si deja facuse doi ani si el fuge de olita...dar de cand l-am pus pe WC a acceptat ca pipi doar pipi deocamdata se face la WC asa ca oamenii mari.... cred ca vrea sa faca asa ca noi pt ca olita o foloseste pe post de motoreta
Si noi avem un an ai 8 luni si abia acum am incercat sa-l pun pe olita pentru ca in dau la cresa din toamna dar nu vrea nici in ruptul capului sa stea fuge prin casa in fundul gol,am reusit o data dar cu povesti iar a doua oara nu am reusit nici cum ,ce ma sfatuit sa fac cu el?
La un an am incercat si eu sa o pun pe Cami pe olita si nu am avut probleme cu ea,ii dadeam tot felul de jucarii care sai atraga atentia si eu langa ea,ne jucam amandoua ca sa-i atrag atentia si asa uita ca este pe olita.. si stateam pama facea.. trebuie sa avem ff multa rabdare cu ei.. Mie pediatru mi-a spus caci in jur de doi ani sa incerc sa o pun pe olita mai repede nu caci copii nu sant pregatiti inca pana la acea varsta, dar eu am incercat si nu avem probleme.... intradevar nu cere la olita, dar cand vad eu ca vrea sa faca o pun si nu am probleme,cand nu observ face in pamperspupiciiiiiiiiii
Baiatul meu are 2 ani si 6 luni si incerc sa il invat sa faca la WC ...daca vrea...nu il fortez dar recunosc ca eu cate o data i-am spus ca este extraordinar de rusine cand face pe el....La olita nu vrea NICICUM dar la WC ar vrea dar nu tot timpul adica ar trebui sa ghicesc cand vrea sa faca pipi caci cacuta nu a facut niciodata la WC cred ca-i este frica...dar mai nou vrea sa stea in picioare si sa tina putica pt a face pipi ca tatal....si ii mai fac pe plac
El nu vorbeste inca si nu stiu cand vrea sa faca ...dar il tot pune Flori pe WC si eu cat sunt pe acasadar tot pe el face daca nu il urmaresti 5 minute ....parca este un facut ca tocmai in cele 5 min de neatentie face pe el...
Ionella eu zic sa nu-l fortezi mai ales ca il vei duce la cresa, acolo se va invata mai ales ca o sa vada ca si copiii folosesc olita.
Al meu are 2 ani si 2 luni si de multe ori ma refuza cand il pun sa faca ceva nou sau sa manance ceva ce nu a mai mancat, dar la cresa face ce fac toti si vreau sa zic ca acolo a invatat sa dea samburele de la cirese afara, iar acasa nici macar nu le-a gustat.
Eu cu fetita mea am inceput la 2 ani si 7 luni sä facem la olitä si WC simultan(chiar si noaptea).
Cum? cu recompensä... la pipi dacä fäcea, ii dädeam 2-3 ursuleti Haribo, iar la cäcäcel primea mai multi, bineinteles cu laudele de rigoare"uau! bravoooo! uraaaa! etc."
A functionat si acum face singurä si apoi vine sä imi spunä cä a fäcut. Citeodatä mai primeste,si acum, cite un ursulet drept räsplatä cä a fost cuminte si a fäcut la olitä.
Daca la un copil functioneaza din prima WC-ul, parerea mea este sa il lasati sa il foloseasca. Cu atat mai bine, nu o sa mai aveti probleme sa il dezvatati de olita.
Eu nu-s "pro" recompenselor, pentru ca astfel majoritatea copiilor invata ca din caz ca fac ceva frumos, bun, mami sau tati trebuie sa ii dea o recompensa. Nu. Copilul trebuie invatat din start ca acele lucruri care le face sunt pentru el, necesare lui, nu pentru recompense si pentru mami sau tati. De exemplu la olita, ii explici ca acolo trebuie sa faca, si atat. De nu merge cu frumuselul, il pedepsesti, drastic nicidecum(ma refer la violenta), ci o pedeapsa de scurta durata din care sa invete ceva.
A mea inca nu face la olita(dar curand vom incepe si noi). Stiu unele mamici care puneau copii pe olita si ca sa le distraga atentie le dadea o jucarie. Ei statea pe olita si isi faceau nevoile, si se jucau in acelasi timp cu jucaria respectiva. O sa incerc si eu aceasta metoda, daca nu merge cu frumuselul la inceput, dar speram sa fie ok totul.