Am tot auzit vorbinduse de preluare de celule stem.Poate cineva sa-mi dea mai multe detalii?![]()
Ultima editare de lovelife : 10 oct 2011 la 21:26
Cred ca te referi la prelevare de celule stem, nu? Este o procedura destul de recent aparuta in Romania, mai exact din 2004 si presupune recoltarea de celule stem din cordonul ombilical, la nasterea copilului. Cu ajutorul acestor celule exista posibilitatea salvarii vietii copilului de la care s-au recoltat sau a altor persane compatibile. De obicei celulele stem trateaza boli de sange precum cancerul, leucemiile, anemiile etc. dar sunt in studiu si tratamentele altor boli.
Din cate sustin marii cercetatori in domeniu, se pare ca acest tip de tratament va fi utilizat intens in urmatorii ani si va avea mare succes. Dar pana una alta...mai trebuie sa se stiudieze acest domeniu. Pana la ora actuala au fost tratate si vindecate diverse tipuri de boli, ceea ce dovedeste faptul ca celulele stem au o importanta majora, mai ales ca vorbim de boli care pana acum nu-si gaseau vindecarea totala.
Daca doresti sa apelezi la o astfel de metoda, trebuie sa te interesezi ce firme exista in romania. Eu iti pot sugera firma cu care am facut eu recoltarea. E o firma din Cluj care se numeste Cord Blood Center. Iti dau si linku: www.cordcenter.ro.
Dar mai exista si alte firme. La asta am apelat eu pt ca aveau preturi mult mai bune si servicii de care am fost multumita. Tu daca vrei poti opta pt altii, dar asta e alegerea ta.
In orice caz firmele recomanda sa ii contactezi cam prin luna a 7-a de sarcina, moment in care semnezi un contract si primesti un kit de recoltare (trusa medicala cu care va trebui sa te duci la spital in momentul in care se declanseaza nasterea). Mai multe informatii poti obtine de pe site-ul pe care ti l-am dat sau daca ii contactezi.
Eu zic ca e o chestie benefica si mie nu-mi pare rau ca am facut-o.
Sanatate multa!
PS: daca mai ai nelamuriri si te pot ajuta sa ma intrebi.
Părinţii aleg să stocheze sângele din cordonul ombilical al copiilor lor din mai multe motive. Un motiv poate fi o afecţiune in istoricul familiei ce ar putea fi tratată prin transplant de celule stem provenite din sangele coronului ombilcal sau din măduva osoasă. Un alt motiv poate fi riscul respingerii celulei donatoare, o afecţiune care ameninţă viaţa sau acela că şi părinţii împărtăşesc ideea noastră conform căreia corpul conţine deja capacitatea esenţială de se vindeca singur, considerand stocarea celulelor stem un lucru inteligent, date fiind progresele din domeniul ştiinţei şi medicinei.
Toţi ne dorim cele mai bune lucruri pentru copiii noştri, iar proprietăţile regenerative remarcabile ale celulelor stem pot in viitor să conteze in ceea ce priveste sănătatea copilului dumneavoastră, a celorlalţi copii ai dumneavoastră sau a întregii dumneavoastră familii. Recoltarea sângelui din cordonul ombilical este o ocazie unică si în acelaşi timp este cea mai bună decizie pe care o veţi putea lua vreodată.
StemCelexion depoziteaza celulele in Germania la Bonn si beneficiaza de certificare GMP.
Dragele noastre mamici, suntem alaturi de dvs. in aceasta grea insa minunata etapa din viata: sarcina si nasterea! Stim ca nu este usor si aveti multe pe cap de aceea va vom usura munca in ceea ce priveste recoltarea de celule stem.
Nu trebuie decat sa ne contactati pentru a va manifesta interesul in aceasta privinta iar de restul: acte, procedura, kit de recoltare, discutie cu medici, informarea familiei, raspunsuri la intrebari si lamurirea neclaritatilor - ne vom ocupa noi.
Nu e usor sa fii parinte insa este cel mai frumos lucru!
Banca Centrala de Celule Stem REGINA MARIA!
http://reginamaria.ro/celulestem
Eu le sfatuiesc pe toate gravidutele sa se gandeasca la aceasta optiune a recoltarii de celule stem deoarece este o metoda sigura si de viitor. In plus, medicina avanseaza in mod constant iar in caz de nevoie se pot folosi aceste celule pentru o arie larga de boli.... eu una am semnat contractul pentru recoltare cu cmu si pana acum totul este ok. Deci sunt pro recoltare de celule stem![]()
Celula stem (denumită şi celulă suşă) este definită ca o celulă care, prin diviziune, produce două celule ce au capacitatea de a rămâne în stadiul de celulă stem (păstrând astfel caracterul nediferenţiat) sau de a se diferenţia în urma unor diviziuni succesive. În acest fel, celula stem se poate divide fie simetric (caz în care rezultă fie două noi celule stem, fie două celule diferenţiate) (Imagine,stadiul 1), fie asimetric (rezultând o celulă stem şi o celulă diferenţiată) (Imagine,stadiul 2). Capacitatea celulei stem de a da naştere unei celule identice se numeşte auto-înnoire (self-renewal), iar cea de a da naştere unor alte tipuri de celule se numeşte diferenţiere.
Clasificare
Pot fi clasificate în funcţie de plasticitate sau cât de versatile pot fi în dezvoltarea lor, care mai târziu se vor dezvolta în celule stem totipotente, pluripotente şi unipotente.
Celulele totipotente sunt cele mai versatile. Când cei 23 cromozoni fertilizează oul dă naştere zigotului care este considerat celula totipotentă, având potenţialul de a genera toate celulele şi ţesuturile care vor da naştere la embrion. Celulele pluripotente sunt asemănătoare cu cele totipotente în sensul în care pot da naştere la toate categoriile de ţesuturi dar spre deosebire de acestea nu pot dezvolta un întreg organism, fiind responsabile doar de crearea organelor. În a patra zi, o parte din celule se diferenţiază şi alcătuiesc ceea ce mai târziu va deveni placenta şi stratul exterior.
Celulele stem se mai pot împărţi în două mari categorii: embrionare şi adulte. Celulele stem embrionare (ESC) pot da naştere oricărui alt tip de celulă/ţesut (pluripotenţialitate), şi pot fi obţinute din ţesut embrionar. Utilizarea lor este însă limitată din considerente etice. Expresia unor factori (transcription factors) ca Oct-4, Nanog şi Sox-2 este caracteristică acestor celule (1).
În contrast, celulele stem din ţesuturile adulte au o capacitate de diferenţiere mai limitată (mono-, bi- sau multipotenţialitate), şi anume pot da naştere doar unor celule caracteristice ţesutului din care provin. Este remarcabil că, într-un mediu de creştere optim, celulele stem din măduva osoasă şi cele din sângele cordonului ombilical au o capacitate de diferenţiere mult mai mare decât cele provenind din alte ţesuturi.
Studii recente sugerează că celulele stem ar putea fi responsabile pentru rezistenţa la terapiile convenţionale a unor tipuri de cancer (mamar, leucemii) (2). În urma unor modificări, celulele stem ar putea fi folosite pentru regenerare tisulară (miocard, ţesut hepatic, epidermă, etc.), condiţia preliminară fiind înţelegerea factorilor extrinseci ce controlează celulele stem, deoarece, în lipsa acestora, pluripotenţa lor poate rezulta în formarea unor tumori.
Cercetători
În 2007, Premiul Nobel pentru Medicină şi Fiziologie a fost acordat cercetătorilor Mario R. Capecchi, Sir Martin J. Evans, şi Oliver Smithies pentru "descoperirea principiilor de introducere a unor modificări genetice specifice prin utilizarea celulelor stem embrionare".
Super informatii!! Multumim ank.... asa cum a spus si ea "celulele stem din măduva osoasă şi cele din sângele cordonului ombilical au o capacitate de diferenţiere mult mai mare decât cele provenind din alte ţesuturi" - iar recoltarea de celule stem la nastere din sangele cordonului ombilicat este o metoda nedureroasa si neintruziva atat pentru mamica dar si pentru bebe. Mai multe informatii tehnice despre aceste lucruri am gasit pe site-ul celor de la stem health unirea, cu care am semnat contractul Ultimele noutati . voi ce parere acveti despre asta?

Am si eu trei intrebari:
1. Ce boli se pot trata cu ajutorul celulelor stem?
2. Cat costa interventiile medicale in cazul tratarii acestor boli?
3. In Romania se face transplant de ecelule stem?
1. Leucemiile acute: Leucemie Acuta Limfoblastica, Leucemie Acuta Mieloida
Leucemiile cronice: Leucemia Mieloida Cronica, Leucemia Limfatica Cronica
Sindroame mielodisplazice: Anemia Refractara, Anemia Refractara cu sideroblasti inelari, Anemia Refractara cu exces de blasti, Leucemie Cronica Mielomonicitara
Limfoame: Limfom Hodgkin, Limfom Non-Hodgkin
Anomalii ereditare ale globulelor rosii: Beta Talasemia Majora (anemia Cooley), Anemia Blackfan-Diamond, Siclemia
Anemii: Anemia Aplastica severa, Hemoglobinuria Paroxistica Nocturna
Anomalii plachetare ereditare: Trombocitopenia Congenitala, Trombastenia Glanzmann
Boli mieloproliferative: Metaplazia Mieloida cu mielofibroza, Policitemia vera, Trombocitemia esentiala
Boli congenitale ale sistemului imun:
- imunodeficiente combinate severe - SCID cu absenta limfocitelor T si B, SCID cu absenta limfocitelor T, cu limfocite B normale
- neutropenii
- alte boli congenitale -Ataxia Telangiectazia, Sindromul Limfocitar Barre, Sindromul DiGeorge, Sindromul Wiskott-Aldrich
Boli fagocitare: Sindromul Chediak-Higashi, Granulomatoza Cronica
Diverse tipuri de cancer ale maduvei osoase: Mielomul Multiplu, Leucemia cu plasmocite, Macroglobulinemia Waldenstrom
Alte tipuri de cancer (care nu isi au originea in sistemul sangvin: Neuroblastom, Retinoblastom
boli congenitale care afecteaza sistemul imun si alte organe: Mastocitoza sistemica, Porfiria eritropoietica
boli congenitale metabolice :
- mucopolizaharidoze
- leucodistrofii: Adrenoleucodistrofia / Adrenomieloneuropatia
2. stocarea celulelor stem cu care se poate interveni mai tarziu pentru a trata bolile costa (in cazul stem health unirea, cu care am facut eu recoltare - 3500ron pe 20 de ani). Mai departe, interventia propriu-zisa depinde de locul in care e facuta si de boala de care se sufera.
3. Da, se face si in Romania transplant de celule stem. S-au facut 100 pana acum. România a s?rb?torit cel de-al 100-lea transplant de celule stem - Cotidianul

Cu placere Chuka, multa bafta cu sarcina si sa ne spui cum a iesit totul. Tinem pumnii si daca faci recoltare de celule stem sa ne dai de veste cu cine ai semnat... pe aici sunte mamici de toate tipurile iar eu relativ curand am semnat cu cmu
multa sanatate![]()
Buna fetelor!
Sunt in luna a saptea si ieri mi-am luat si eu trusa de recoltare acasa. Va sfatuiesc sa cititi cu mare atentie contractele de pe piata pentru ca sunt companii care nu-ti ofera nici un fel de garantii ( gen CBC- pe care il tot vad pe aici, nu stiu cum de semneaza oamenii un astfel de contract ). Dupa parerea mea cele mai bune contracte le au cei de Centru medical unirea, Stem sure ( a nu se confunda cu stem safe- companie neautorizata) si Biogenis.
Eu mi-am dorit sa stochez in Romania din diferite motive: pot verifica existenta bancii, pot sa o vad si pot sa aflu foarte repede daca e ceva in neregula cu ea si deaceea am ramas sa aleg intre Unirea si Biogenis.
Puteti vizita laboratoarele si bancile dar trebuie sa va programati din timp, la Biogenis a fost mai greu pentru ca ei nu au program de vizita pentru clienti dar pana la urma managerul a acceptat si ne-a prezentat banca.
Intr-un final am ales sa colaboram cu Biogenis pentru ca planul tarifar era mai convenabil pentru noi. (nu achiti nimic pana nu primesti rezultatele finale - la o luna de la nastere, si apoi platesti an de an o taxa de stocare).
Un alt lucru important de mentionat, proba se stocheaza in 2 recipiente pentru folosirea probei de 2 ori si sangele se prelucreaza si apoi se criogeneaza. Asta se intampla la toate cele 3 firme mentionate mai sus.
Daca aveti posibilitatea mergeti la un avocat cu toate contractele firmelor cu care v-ati dori sa colaborati si el va va spune care sunt cele mai bune si eventual ce modificari ar trebui facute ca sa fiti acoperite.
Daca tot dati un ban macar sa-l dati in cunstinta de cauza.
Sper ca v-a fost de folos postul meu, daca mai doriti si alte info puteti sa-mi scrieti.
Multa sanatate!