In mod normal pana la 28 de saptamani, doar 25 % dintre bebelusi nu sunt inca intorsi. Pana la nastere vor ramane 3 % in prezentatie pelvina.

Eu luam dulcolax inainte de sarcina, dar numai in caz de urgenta, daca nu ieseam 3-4 zile. Acum nu mai iau nimic, chiar daca am probleme, incerc sa rezolv prin alimentatie. Dar nu e tot timpul asa usor.

In mod normal pana la 28 de saptamani, doar 25 % dintre bebelusi nu sunt inca intorsi. Pana la nastere vor ramane 3 % in prezentatie pelvina.

Buna tuturor Noi suntem bine, acum studiez importanta suzetei, caut sa ma interesez care sunt cele mai bune produse cosmetice pentru bebe ... am timp inca cateva saptamani.
Am inceput si cu bagajul, chiar daca pentru bebe nu am inca decat extrem de putine hainute, trebuie sa iau pantalonasi, salopetele, bluzite ... multe inca ... ce am cumparat pana acum sunt doar cele ce le-am gasit in diverse ocazii la reducere. Inca nu am spalat decat sacii de dormit si 2 salopete groase, dar nu le-am calcat inca. De haine nu ma voi ocupa inca pentru bebe, pt ca daca cumva e sa nasc prematur oricum bebe nu este imbracat in primele zile, poate chiar primele saptamani, are nevoie atunci doar de scutecele (alea le cumparam saptamana viitoare) si servetele umede. Cam dupa 34-35 de saptamani voi spala si calca hainitele lui bebe cand am sa incep sa ii pregatesc si lui bagajul.
Ma lupt cu contractiile sunt zile in care am chiar multe, dar stau mai mult in pat, nu am iesit deloc din casa de 1 saptamana, nu risc sa alunec, iar frigul poate declansa in plus contractii. Burtica mi-e tot mai mare, bebe si el.
Am vazut ca vorbeati de valurile care le face bebe. Gabriela, desi era mai micuta ca si bebe mic facea mult mai mari valuri si mult mai repede, deja la 23 de saptamani se vedea f bine, dar si bebele asta e activ si face valuri de pe la 25-26 saptamani, acum loveste tot mai mult, cu piciorusul sub sanul drept si "imi ofera" niste lovituri in splina. Oricum am prietene care au zis ca niciodata nu au avut parte de "valuri"
Normal este ca bebelusul sa se intoarca intre saptamanile 28-32 dar bine-nteles sunt si exceptii ... unii se intorc chiar inainte de nastere, altii mult mai repede. Oricum intre saptamanile 28-32 bebe se poate intoarce de mai multe ori.
Va doresc tuturor o zi frumoasa.
Neata burtici!!!!
Azi surprinzator m-am trezit devreme. O fi gandul ca e ultima zi de lucru efectiv - maine doar impart indatoriri in stanga si-n dreapta
Haideti sa va povestesc de ieri la Lamaze, cursul3. Am vorbit de nastere si de stadiile ei: travaliul, expulzia si expulzia placentei.
Travaliul are si el 3 faze. Primul este travaliul latent cand durerile sunt slabe ca intensitate si contractiile destul de rare si care tine destul de mult. Ni s-a explicat ca in timpul asta putem avea un comportament normal, cu dureri ca la menstruatie. Apoi urmeaza travaliul moderat, cand dilatatia creste de la 3 la 7 cm si cand incep contractiile mai puternice si regulate, si de obicei acesta esta momentul cand ne ducem la spital. Eh, si culmea culmilor(ca noua ne desenase un munte pentru travaliu) este perioada de tranzitie cand trecem de la 7 la 10cm dilatatie si avem cele mai mari dureri. De obicei asta e momentul cand nu mai putem vorbi, nu stim daca o ducem la capat, acceptam orice numai sa se termine. Cica perioada medie este cam de 2h pentru tranzitie.
Taticii au fost pusi sa calculeze perioada de durere efectiva pe baza timpilor maximi din tebele si a duratei maxime de durere. Ei au ajund la 2.5h de durere efectiva pentru un travaliu de 14h.
Am mai discutat si faptul ca o nastere nu este obligatoriu sa respecte regulile. Sunt femei care nasc in 3 zile de la intrarea in travaliu, sunt femei care nasc in 2h si sa nu ne asteptam ca vom fi noi cele care intaresc regula din manuale. Dar e bine sa cunoastem standardul ca sa putem fi pregatite.
Am vorbit de expulzia copilului cand deja nu ne mai putem opri din impins si despre expulzia placentei, care de obicei nu se intampla ci este trasa afara de catre medic. Iar apoi ne verifica uterul sa nu fi ramas resturi de placenta. Deja in acest moment suntem in extaz, daca nu ne-au dat copilasul sa il tinem cel putin l-am vazut.
Per marginea momentelor am discutat si de interventile care au loc de la ajungerea la maternitate si pana la plecarea in salon. Am vorbit de clisma, de oxitocina, de epidurala, de cezariana, de epiziotomie, de manevra cu cotul a moasei, de oxitocina dupa nastere(pentru contractarea uterului) si inca o data s-a intarit doritna de a ajunge cat mai tarziu la maternitate.
Am avut si doua mamici in vizita, dar pentru asta scriu un post nou.
Mamica1 este insarcinata cu al doile copil si ne-a povestit nasterea la maternitate. Ea nu s-a declarat in dureri mari pana in momentul in care i s-a rupt apa. Era deja in sala de nasteri, dilatata 4-5cm si a vrut sa se ridice... si poc! A udat podeaua. Nu isi aduce aminte daca i-au pos oxitocina, dar stie ca la un momentdat i-au pus o perfuzie. Manevra cu cotul nu a fost necesara caci a nascut relativ usor. Aici a icneput o discutie despre manevra cu cotul care ar fi putin cam traumatizanta pentru bebe si uterul nostru. Eu stiu de la mama ca pe ea a ajutat-o mult(eu eram in pozitie pelviana la nastere, mama a stat in travaliu 20h). Mamica1 ne-a mai zis ca i-au facut epiziotomie dar n ua simtit nimic, nici la taiere si nici la coasere, si ca sia- reventi destul de repede de la ea, dar ca asta depinde de organism, caci stie mamici care s-au chinuit 2 saptamani cu durerea de la cusatura.
Mamica2 a nascut 2 copilasi frumosi, ambii prin cezariana. La prima nastere i s-a provocat nasterea la 38 de saptamani - pleca doctorul in concediu si nu a vrut sa nasca cu altcineva. Nu s-a plecat pe ideea de cezariana, dar chiar am discutat ca de obicei la o nastere provocata rar se ajunge sa se nasca normal.
Ne-a facut o comparatie intre prima cezariana si a doua. La prima cezariana nu a prins rahia asa ca au adormit-o si si-a vazut copilasul abea a doua zi. La a doua, cu rahie, a zis ca s-a simtit ca si cand a nascut pentru prima oara si a fost foarte impresionata sa isi poata vedea copilul, ba chiar sa il atinga cu obrajorul(mainile erau legate).
Apoi ne-a comparat putin experienta primul copilas acasa cu cel de-al doilea.
Pentru primul copilas s-a pregatit cu camera separata si a respectat ideea, ca si cosmetice alesese gama de la Bubchen(de care s-a declarat multumita), si ne-a mai povestit ca fetita nu a vrut sa suga pana la 3 luni, pana atunci a trebuit sa se mulga. A zis ca a inceput cu o pompa manuala si apoi a preferat sa se mulga singura.
L-a al doile copilas lucrurile s-au schimbat, bebelusul si fetita au dormit cu ei, alaptatul a fost mai usor iar gama dep roduse cosmetice s-a redus la ceai de musatel(care il pune in cadita) si crema de galbenele pentru iritatiile de la Pampers.
Ne-a mai adus cateva obiectele pe care ea ne recomanda sa le avem in casa: o pompita manuala pentru nas(avea si furtunas pe care putem trage si noi daca nu face fata), scutec de finet, biberon Avent(ne-a aratat ca are gura larga si vor fi utile si pai tarziu pentru pireut) si un marsupiu pentru bebe. Marsupiul a zis ca l-a gasit util pentru ca avand doi copilasi a trebuit sa se agite mult si prin casa si asa avea bebele cu ea tot timpul. Ne-a recomandat daca ne decidem sa luam unul sa nu tina bebele vertical(foteaza coloana bebelusului), ci in pozitie de sezut. Cel pe care il avea ea tinea bebele cu fata catre ea si piciorusele se incolaceau in jurul taliei.
Am mai discutat de detergent. La prima sarcian folosise Dermalin iar la cea de a doua a folosit detergenti bio si nuci pentru spalat.
Evident ca dupa atatea discutii am ciripit si noi ca vrabiutele pana la culcare socotind noi idei si alegand din experienta de ieri ce se aplica nevoilor nastre si parerilor noastre.
Ca de obicei sper sa va fie de folos.
A! Completare. Cred ca totusi cel mai mare beneficiu al cursului ramane sotul meu. Ieri dupa curs m-a intrebat daca poate veni cu mine la urmatorul control sa vorbim cu doctorita despre nastere si mai mai ca mi-a parut dornci sa fie si el prezent acolo. Si ca sai ntelegeti de ce socul, sotul meu nu a vrut niciodata sa vina cu mine la control, de nastere nici nu mai discutam, el a zis mereu ca el o sa vada copilul cand vin cu el acasa ca se vor cunoaste live.
Am uitat sa va zic ca am vazut on imregistrare cu o nastere din Bucuresti, de la Regina Maria, o nastere frumoasa, cu o mamica care nu a tipat prea mult, care desi se vedea ca e in durere a fost de un calm impresionant. Ca sa intelegeti, taticul era in patele mamei cand filma, deci nu au ramas cei prezenti socati de nimic. Dupa ce au masurat si au curatat copilasul, care a plans pana l-au infasat, i l-au dat mamicii in brate si au lasat-o chiar sa il alapteze.
Banuiesc ca de aici se trage putin si schimbarea de atitudine![]()

Buna dimineata,
Copilul meu e ceas elvetian cu doua temporizari....ora 2 noaptea sau ora 4,30....de vreo sapt jumatate acesta e programul cand ii dam cate un picior lui mami....am inteles ca asa va fi vreo cateva luni programul lui si upa nastere.
Il simt mult mai intens, uneori ma sperie...
O zi buna!

Multumim, Alex. Sunt informatii f interesante si cursul pare sa fie mai educativ decat al nostru.
Noi am facut ieri numai exercitii de relaxare, cu muzica si fara.
I-au invatat pe tatici cum sa ne maseze si cum sa ne ajute cand suntem in travaliu.
Ne-a mai explicat despre cum se pozitioneaza bebele spre iesire si cum pot sa ajute cei din afara (sotul, moasa) spre o directionare mai buna.
Apoi ne.-au zis ca in toate salile de nastere sunt mingi din acelea mari si ne-au aratat o gramada de exercitii pe care le putem face pe minge.
Dar e bine, cursul tau ma si educa...asa ca astept cu nerabdare sa aduci vesti sapt care vine