Nasterea prematura are loc in momentul in care copilul este adus pe lume inainte de termen (saptamana 37 de gestatie), sau atunci cand acesta nu a atins inca nivelul optim de dezvoltare la care poate respira independent si poate fi hranit de la sanul mamei. 

Nasterea prematura este declansata, de obicei, de anumiti factori ce grabesc instalarea travaliului, de cele mai multe ori cauzele fiind social-economice sau medicale. Exista insa un procentaj de 30% al nasterilor premature, pentru care nu se gasesc explicatii. Iata cateva dintre cauzele ce pot determina o nastere prematura:

Cauzele medicale – infectiile bacteriene sau virale, excesul de lichid amniotic, placenta anormal inserata sau separarea prematura a placentei de uter, sarcina multipla, fat insuficient dezvoltat, anomalii ale uterului sau ale colului uterin, avorturi repetate sau nasteri induse, incompatibilitatea RH-ului mamei cu cel al copilului, operatii sau traumatisme la nivelul abdomenului, hemoragii, hipertensiunea arteriala si diabetul, preeclampsia (afectiuni ale fatului ce tin de functiile renale, hepatice, flux sanguin anormal)

Cauzele social–economice – Nasterea prematura apare, in general, la femeile cu un statut social mai scazut, la femeile singure, mai tinere de 28 de ani sau mai mari de 40 de ani, la femeile care consuma alcool, droguri sau fumeaza, sau la cele care depun efort fizic intens.

nasterea prematuraInstalarea travaliului inainte de termen se manifesta la inceput prin contractii pe care vei avea tendinta de a le considera normale. In cazul in care contractile sunt din ce in ce mai frecvente si mai intense, este recomandabil sa stai in pozitie orizontala si sa te relaxezi. In cazul in care aceste simptome persista, suna medicul sau prezinta-te la cel mai apropiat spital. Asadar, cele mai importante semne care obliga la luarea unor masuri sunt urmatoarele: crampe asemanatoare cu cele menstruale, presiune sau durere la nivelul pelvisului, crampe intestinale sau diaree, secretie vaginala abundenta si apoasa, stare de indispozitie, sangerari vaginale sau secretii de culoare roz, umflarea picioarelor, mainilor sau fetei.

Complicatiile nasterii premature sunt date de faptul ca bebelusului nu i s-au dezvoltat complet unele organe pentru a se putea hrani sau pentru a putea respira singur: aparatul respirator nu poate fuctiona singur din cauza lipsei surfactantului ce determina expansiunea plamanilor; ficatul este imatur, ducand la coloratia galbena a pielii si ochilor; aparatul digestiv nu este pregatit, deoarece copilul nu are inca reflexele suptului si inghititului; sistemul imunitar slabit care predispune micutul sa dezvolte mai usor infectii; bebelusul nu isi poate regla inca temperatura corporala).

Cum se poate preveni nasterea prematura?

Beti cat mai multe lichide pentru a preveni desidratarea, adoptati un regim alimentar sanatos, renuntati la consumul de tutun, alcool si cafea, odihniti-va cat mai mult si evitati ridicarea de greutati.

apa pentru bebelusi DornaȘtiai că 1 din 10 copii din România se naște prematur? Bebelușii născuți prematur au nevoie de atentie speciala chiar din prima oră de viață, lucru care presupune cadre medicale specializate şi echipamente de înaltă performanţă
De aceea, în 2013 Dorna a lansat, alături de Salvați Copiii, campania Grijă pentru Copii, iar impreuna au contribuit la dotarea a 15 maternități din România cu echipamente medicale specializate pentru îngrijirea nou-născuților prematur.
În 2014, Dorna a extinspromisiunea de susținere a bebelușilor născuți prematur și către mămici si a creat Fereastra Speranței în Maternitatea Polizu din București. Un simplu geam care desparte camera de așteptare de salonul nou-născuților a devenit purtătorul mesajelor de încurajare trimise de mii de români mamelor îngrijorate, pentru a le aminti că există speranță.

Impreuna dam speranta copiilor nascuti prematur!

Trimite un mesaj de incurajare pentru mamicile care isi vecheaza bebelusii nascuti prematur in maternitatea Polizu din Bucuresti, accesand site-ul www.grijapentrucopii.ro!

 

Mai multe articole