Dezvoltarea fatului in pantecul mamei are loc in decursul a 40 de saptamani de la concepere, iar o nastere este considerata prematura daca aceasta are loc intre saptamanile 22 si 37. Atunci cand un copil se naste prematur, ne referim la faptul ca acesta nu cantareste mai mult de 2500 g.Exista insa si alti parametrii ce stabilesc maturitatea fatului: talia, perimetrul cranian, caracterul tegumentelor si oaselor craniene, prezenta punctelor de osificare, sistemul nervos etc. 

Cauzele care pot duce la instalarea travaliului prematur si implicit la nasterea prematura sunt:

Cauzele economico-sociale: fumatul, alcoolul, drogurile, efortul fizic, stresul, alimentatia deficitara, stresul si accidentele la nivelul abdomenului.

Cauzele medicale: talie scunda, uter mic, predispozitie genetica la nastere prematura, varsta prea frageda sau prea inaintata a mamei, apropierea dintre doua nasteri succesive, traumatismele psihice, bolile, infectiile si bacteriile din organismul mamicii.

Cum se prezinta bebelusul prematur?

nou nascutul prematurBebelusul prematur prezinta o cutie craniana mai mare in raport cu restul capului, fata este mica, triunghiulara, cu gurita mai mare comparativ cu ceilalti bebelusi si cu barbia ascutita. De asemenea, pavilioanele urechii sunt inca nedezvoltate si nereliefate, gatul este subtire, toracele ingust si abdomenul umflat.

Hranirea copilului nascut prematur

In cele mai multe cazuri, micutul nu este inca pregatit sa suga de la sanul mamei, dar laptele matern in aceasta perioada este cel mai important pentru dezvoltarea sistemului imunitar si a organelor, datorita continutului optim de nutrimente pe care il are in compozitie. In cazul in care bebelusul nu se poate hrani singur, mama se va mulge zinic, urmand ca laptele matern sa fie administrat cu ajutorul furtunelor sau biberoanelor.

Deoarece copiii prematuri au un sistem digestiv mai sensibil, este nevoe ca mama sa-l ridice in sus la fiecare 15 minute, pentru a diminua riscul de regurcitare si pentru a-l ajuta sa elimine aerul inghitit.

Reglarea temperaturii

Incaperea in care bebelusul se odihneste trebuie sa aiba o temperatura constanta si va trebui sa aveti grija ca aceasta sa nu scada pe timpul noptii sub 18 grade. Evitati insa si supraincalzirea si verificati in permanenta temperatura corporala a celui mic, precum si cea a camerei.

Prevenirea carentelor de vitamine si fier

Potrivit declaratiei dr. Kamal Almassri, medic specialist pediatru, un copil prematur are nevoie de 60 mg de vitamina C, vitamina D2 sau D3 si vitamina A. Aceste vitamine se obtin in functie de sezon si de varsta bebelusului, la inceput diversificarea alimentatiei se face doar sub forma de sucuri de fructe proaspete. Usor-usor bebelusul va lua in greutate, iar in jurul varstei de 2-3 ani va ajunge la un nivel de dezvoltare identic cu cel al unui copil nascut la termen.

apa pentru nou nascuti prematur de la DornaȘtiai că 1 din 10 copii din România se naște prematur? Bebelușii născuți prematur au nevoie de atentie speciala chiar din prima oră de viață, lucru care presupune cadre medicale specializate şi echipamente de înaltă performanţă

De aceea, în 2013 Dorna a lansat, alături de Salvați Copiii, campania Grijă pentru Copii, iar impreuna au contribuit la dotarea a 15 maternități din România cu echipamente medicale specializate pentru îngrijirea nou-născuților prematur.

În 2014, Dorna a extinspromisiunea de susținere a bebelușilor născuți prematur și către mămici si a creat Fereastra Speranței în Maternitatea Polizu din București. Un simplu geam care desparte camera de așteptare de salonul nou-născuților a devenit purtătorul mesajelor de încurajare trimise de mii de români mamelor îngrijorate, pentru a le aminti că există speranță.

Impreuna dam speranta copiilor nascuti prematur!

Trimite un mesaj de incurajare pentru mamicile care isi vecheaza bebelusii nascuti prematur in maternitatea Polizu din Bucuresti, accesand site-ul www.grijapentrucopii.ro!

 

Mai multe articole