Aurora Georgescu (n. 1949) este o cunoscută autoare de cărți pentru copii. La Adenium a publicat, până în prezent, două volume: „Anotimpurile” și „Poezioare mici-mici”. „Anotimpurile” este o carte de poezii pentru copii, scrise de Aurora Georgescu și ilustrate de Șerban Andreescu, un volum adresat celor mici care pot astfel să cunoască frumusețea și specificul fiecărui anotimp: prin vers, culoare și prin joc. Veți descoperi, răsfoind paginile „Poezioarelor mici-mici”, candoarea, curiozitatea și umorul copilăriei, veți păși într-o lume a fanteziei în care orice este posibil și veți fi cuceriți, cu siguranță, de jocul limbajului folosit de autoare.

Aurora Georgescu: „Încerc să prezint totul prin prisma viziunii celor mici, pentru că, privită prin ochi de copii, lumea este minunată!

carte aurora georgescu anotimpurile

Cum v-aţi apropiat de domeniul literaturii pentru copii?

Răspunsul este scurt: iubesc copiii. Îmi place să comunic cu ei şi mă bucur atunci când pot să le împărtăşesc cât mai multe din ceea ce ştiu eu, în forma agreabilă pe care mi-o oferă literatura pentru copii.

La întrebarea aceasta v-aş răspunde vorbind o zi întreagă pentru că dragostea pentru literatură s-a născut în momentul în care am auzit primele poezioare. Această dragoste este, şi azi, la fel de puternică, doar că acum mă străduiesc să fac parte dintre autori.

Eu am avut marea şansă să mă nasc într-o familie de intelectuali, în a căror casă exista o bibliotecă impresionantă din care părinţii mei au ştiut să aleagă ce este potrivit pentru fiecare etapă a copilăriei, astfel încât să-mi sădească dragostea de carte. Dar cea care m-a purtat în lumea poveştilor ca nimeni altcineva, făcându-mă să simt farmecul şi să iubesc această specie literară într-atât încât să-mi doresc să scriu şi eu, a fost bunica. Doamne, ce cuvinte alese, ce metafore vii folosea, cât de frumos povestea! Mă lua în braţe, mă dezmierda şi-şi începea povestea, ca un descântec, purtându-mă într-o lume fantastică. Şi-acum, dacă închid ochii îi aud aievea glasul acela învăluitor care-mi aprindea imaginaţia într-atât încât îi percepeam poveştile ca şi cum aş fi vizionat un film. Aşa am învăţat să visez și să construiesc și eu poveşti, aşa s-a făcut de am rămas cu o parte din sufletul meu în lumea copilăriei, acolo unde imposibilul devine posibil şi unde inocenţa şi candoarea simplifică existenţa. Poate acesta este motivul pentru care mi-am dorit întotdeauna să fiu în preajma copiilor, să intru în jocul lor. Nu a fost decât un pas între povestioarele spuse în diverse ocazii şi strângerea lor în pagini de caiet. Numai că a trecut foarte mult timp până m-am lăsat convinsă să fac şi pasul spre o editură. În cele din urmă l-am făcut şi mă bucur.

carte aurora georgescu poezioare mici mici

Ce vă inspiră?

Nu există limite când este vorba de inspiraţie, aceasta depinzând doar de starea sufletească în care mă aflu. Eu trăiesc intens, atentă la tot ce se întâmplă în jurul meu şi orice îmi poate stârni o emoţie poate deveni tema unei scrieri. Ca o definire a modului meu de a compune pot spune că pe mine nu SUBIECTUL (acţiunea în sine), ci EMOȚIA stârnită de un anume fapt mă inspiră determinându-mă să scriu. Crezul meu este că literatura, asemeni vieţii, nu poate exista fără suflet. Scrierile mele pentru copii sunt consecinţa firească a felului meu de a fi, pentru că ei mă emoţionează cel mai mult prin candoarea şi inocenţa lor, prin micile lor năzdrăvănii, prin modul în care relaţionează cu animăluţele şi cu tot ce-i înconjoară. De fiecare dată încerc să prezint totul prin prisma viziunii lor, pentru că, privită prin ochi de copii, lumea este minunată!

Care este poezia la care ţineţi cel mai mult?

Fiecare poezie, fiecare scriere este un strop din sufletul meu şi mi-e tare greu să aleg. Îmi vin în minte două dintre poeziile mele: „Un micuţ căţel isteţ” şi „Întâlnire cu Moş Crăciun”. În prima, mesajul transmis într-un mod amuzant este că isteţimea este superioară forţei fizice. În cea de-a doua este mitul Moş Crăciun privit prin ochi de copil. Sunt două poezii diferite ca stil dar amândouă scot în evidenţă frumuseţea sufletului de copil.

Ce carte pentru copii v-aţi fi dorit să o fi scris dumneavoastră?

Greu de răspuns, dar îmi place întrebarea. Sunt foarte multe, dar mă opresc totuşi la o carte din literatura română: „Fram, ursul polar”, scrisă de Cezar Petrescu. Este o carte deosebită ce atinge multe planuri. Copil fiind şi citind cartea, l-am iubit pe ursul Fram încă de la primele pagini. Ceea ce m-a marcat au fost sentimentele puternice care mă animau în timpul lecturii: dorinţa de a fi bun, iubirea, ataşamentul, compasiunea. Cartea este şi deosebit de instructivă. Sunt strecurate o mulţime de informaţii despre viaţa din lumea zăpezilor veşnice, despre fenomene din natură specifice acestei lumi, cunoştinţe care, fiind prezentate în interiorul unei acţiuni palpitante, sunt reținute cu uşurinţă de oricine. Dormeam cu cartea aceasta sub pernă! Cum să nu-mi fi dorit să o scriu eu?

Vă rugăm să ne vorbiţi un pic despre următoarea carte care va apărea la Editura Adenium.

Următoarea carte se adresează tuturor copiilor între 1 şi... staţi să mă gândesc... da... 1 şi 120 de ani! Personajul principal este mult îndrăgitul Moş Crăciun, aşteptat deopotrivă de copii şi adulţi. Fie că sunt convinşi de existenţa lui, fie că îl privesc ca pe un simbol al sărbătorilor, toţi, absolut toţi îl aşteaptă. Mi-am propus să ofer spre lectură poveşti şi poezii cu Moş Crăciun încercând să-l surprind în cât mai multe ipostaze, să-l aduc mai repede în case.

Cartea este ilustrată şi colorată de la prima la ultima pagină, pe fiecare mm de hârtie de către cunoscutul ilustrator Şerban Andreescu, cel cu care formez o echipă. Mi-a mai ilustrat două cărţi care s-au bucurat de succes şi sunt convinsă că şi această carte va fi apreciată. Prin stilul în care reuşeşte să dea contur personajelor pe care le desenează ca şi cum le-ar extrage în mod miraculos din text, accentuază ideea gândită de mine, completând perfect conţinutul literar.

Îmi închei răspunsul la această întrebare strigând cât mă ţine gura:

LUMEEEE, ATENŢIE! Dacă doriţi să faceţi un cadou frumos de Crăciun celor dragi, căutaţi cartea IARNA CU MOŞ CRĂCIUN, scrisă de Aurora Georgescu şi ilustrată de Șerban Andreescu.

 

Sarcina si Nasterea

simptome de sarcina barbati

Si barbatii pot avea simptome de sarcina

Unele cupluri au observat urmatorul fenomen, si anume cand femeia ramana insarcinata, si barbatul simte o parte din simptomele sarcinii, lucru care pare imposibil din punct de vedere medical ...
Citeste mai mult ...
durere mai putina cezariana

Cezariana cu mai putina durere

In ultima perioada, tehnicile de cezariana au evoluat destul mult, avand in vedere ca din…
igiena in sarcina

Igiena sarcinii

Igiena sarcinii este de fapt una dintre masurile profilactice importante pentru protectia…
teste nastere prematura

Testele pot prezice ce mamici vor naste prematur

Se pare ca testarea pentru existenta anumitor proteine in lichidele amniotice si…
saptamana 35 de sarcina

35 - A 35-a saptamana de sarcina

Acum ati ajuns aproape de sfarsitul sarcinii si dupa a 35-a saptamana medicul care va are…

Copii si bebelusi

reguli in educatia copiilor

Reguli in educatia copiilor mei

Pentru a intelege copilul mai corect, trebuie sa ne amintim ca si noi am fost copii. Imaginea de sine reprezinta ceea ce crezi despre tine. Daca obisnuim sa spunem unui copil ca este mofturos, slab sau ca este neastamparat sau vorbaret vom putea observa cum se identifica cu aceasta imagine ca in…
Citeste mai mult ...
de ce sa alaptam

De ce să alăptăm? E mai mult decât lapte – este învăţarea abilităţilor de relaţionare!

Esenţa creşterii unui copil este răspunsul sensibil al părintelui la nevoile copilului.…
ingrijire cordon ombilical

Cum sa ai grija de restul de cordon ombilical dupa nastere

Inainte sa se nasca, bebelusii primesc hrana si oxigen prin placenta, care este lipita de…
alimentatia sugarului

Alimentatia sugarului si a copilului mic

Cartea Alimentatia sugarului si a copilului mic va ofera informatii pas cu pas pentru…
copil 25 de saptamani

Dezvoltarea copilului la 25 de saptamani

Daca vrei sa iti inveti puiul cu limbajul semnelor, a cam sosit momentul sa o faci.Nu de…

Mai multe articole

De la femei pentru femei

Mos Craciun seara

Ce cadouri cumpără mamele pentru copii?

A fi mamă este dorința oricărei femei, este un sens major al vieții ei. Acest vis de a avea copii este specific feminin și poate deveni uneori neînțeles de bărbați, că ar fi atât de important. Când ai un copil este obligatoriu să-ți umpli și casa de jucării. Copiii au nevoie să se joace cu jucării…
Citeste mai mult ...
aromaterapie baie

Stiai ca samponul cu lapte de capra ajuta la indesirea parului?

Un par frumos si sanatos este dorinta oricarei femei, indiferent de lungimea sau culoarea…
viata frumoasa

Ce cred eu ca este feminitatea!

Prima data cand mi s-a spus ca sunt feminina aveam 25 de ani. Un coleg de facultate mi-a…
slabire dileme

Tot ce trebuie sa stii despre Dieta Rina

Probabil si tu ai aflat de faptul ca dieta Rina, este cea una dintre cele mai bune si mai…
Cine este mama mea?

Cine este mama mea? De ce este deosebita mama mea?

Cine este mama mea? Pentru ca este mama mea, pentru mine este o femeie cum alta nu…

Din dragoste pentru copii

Trei pitici

Suntem trei piticiHarnici si voinici,In zori ne trezimGata sa muncim.
Citeste mai mult ...
Hora piticilor

Darul piticilor de Fratii Grimm

A fost odata un croitor si un giuvaergiu si au pornit ei impreuna la drum, ca aveau…

Joaca vaneaza inelul la gradinita

Joaca inelul este un joc pentru copii, incepand cu varsta de 3-4 ani, si este foarte…
cum sa te joci

Cum poti sa te joci cu mine la 1 an?

La 1 an copilul este foarte curios sa descopere ce se afla in jurul lui, incepe sa se…

Numaratoarea

-O aluna, doua, trei,Veverita, cite vrei?-Vreau vreo patru, cinci, sau sase,

Pentru mai multa sanatate

apa proaspata si curata cu aquarion calivita

Unde gasesti apa proaspata si curata pentru acasa?

Să turnăm apă proaspătă în pahar!Pe lângă aer, apa este elementul de care corpul uman nu se poate lipsi: 50-60% din organismul nostru (la copii şi mai mult) este format din apă, iar toate procesele noastre metabolice se desfăşoară într-un mediu lichid. Apa…
Citeste mai mult ...
greseli in alimentatia copilului

6 Cele mai frecvente greseli ale a parintilor in hranirea copilului.

Pentru a crește și a se dezvolta armonios, copiii au nevoie de o alimentație echilibrată…
comportamenul alimentar infografic

Ce ne influenteaza comportamentul alimentar?

Se vorbește deseori despre mâncatul emoțional, în care emoțiile sunt factorul principal…
ac zymes plus

Cum poti sa combati tulburarile digestive cu Ac Zymes Plus Calivita?

E totul în regulă în interior? Știm cum te simți când intestinele nu îți dau pace, se…
rinita alergica si homeopatia

Cum te poate ajuta Homeopatia cand ai probleme cu rinita?

Ai auzit vorbindu-se de rinita sau medicul ți-a spus că nasul înfundat sau scurgerile…

Evenimente si comunicate

lego star wars 2017 nava

Sărbători creative în această iarnă cu LEGO® Star Wars™

E dimineaţa Crăciunului. E atmosferă de sărbătoare, în casă miroase a brad şi portocale, luminiţele au stat aprinse toată noaptea, iar copiii tăi abia s-au trezit şi sunt nerăbdători să vadă ce ...
Citeste mai mult ...
lego duplo cum se joaca un copil cu mama

Ce jocuri îi ajută pe copii să învețe și să se dezvolte?

La fiecare varstă copilul învață deprinderi noi, își dezvoltă anumite abilități și…

Cum putem păstra un echilibru între viaţa de cuplu şi viaţa de părinţi?

Cum putem păstra un echilibru între viaţa de cuplu şi viaţa de părinţi?Răspuns :Ca…
Antimetil disgravidie tilman

Scapă de grețuri în sarcină cu remediile naturale pe bază de ghimbir! (P)

Grețurile matinale sunt frecvente în primul trimestru de sarcină. 9 dintre 10 graviduțe…
comunicat alaptare

Alăptarea, alegerea sănătoasă pentru copilul tău – evenimentul prin care am sărbătorit Săptămâna Mondială a Alăptării

18 august | București. Pe 3 august, am sărbătorit Săptămâna Mondială a Alăptării…