Cunoașterea la nivel nativ a unei limbi străine reprezintă un avantaj extrem de important pentru tinerii care doresc să se angajeze într-o companie de top, cu atât mai mult dacă este vorba de o limbă străină mai puțin accesibilă precum germana.

Am discutat cu Despina Hoinaru, Managing Director Die Biene Maja, grădiniță cu predare exclusivă în limba germană, despre importanța asimilării acestei limbi de către cei mici încă din primii ani de viață.

MamicaMea: De ce este important pentru copii să învețe o limbă străină încă din primii ani de viață? Care este vârsta optimă, raportat de exemplu la limba germană? Este valabilă pentru orice limbă străină?

Despina Hoinaru: Învățarea unei limbi străine încă din primii ani de viață reprezintă o oportunitate de dezvoltare a copilului, baza de cunoștințe acumulată fiind premiza pentru performanță în aprofundarea acelei limbi. Din experiența noastră, vârsta optimă de începere a învățării unei limbi străine este de 2 ani, când obiectivul de fluență în vorbire este setat la vârsta de 6-7 ani. Există numeroase studii care arată că în momentul în care copiii intră în contact cu o limbă străină în primii 2-3 ani de viață pot ajunge mult mai ușor la nivelul unui vorbitor nativ, pentru că învățarea se face în mod natural și la fel de ușor ca asimilarea limbii materne. Deoarece copiii sunt mult mai puțin expuși limbii germane spre deosebire de engleză, în acest caz, vârsta de începere a studiului trebuie să fie cât mai mică.

invatarea unei limbi straine la gradinita die biene maja

MamicaMea: Are germana anumite particularități care influențează modul în care copiii o asimilează? Care sunt dificultățile pe care le întâmpină copiii? Cum evoluează aceste dificultăți în cazul unor copii mai mari, de exemplu?

Despina Hoinaru: Fiind o limbă cu gramatică mult mai complexă, cu multe reguli și cu la fel de multe excepții, învățarea limbii germane la vârste mai înaintate poate fi o adevărată provocare. Motivul e simplu. Dacă adulții sau chiar copiii mai mari caută să rețină structuri gramaticale, terminații sau elemente de structură ajutătoare, cei mici pot asimila în mod natural noțiuni de vocabular, pronunție, topică și își pot îmbogăți cu ușurință bagajul de cuvinte. Pentru aceasta, copiii trebuie sa o audă constant, să fie încurajați să o repete, să o folosească la jocuri, să cânte și să recite.

Fereastra de oportunitate pentru învățarea naturală a oricărei limbi este între 0 și 7 ani. Totul depinde de obiectivul de învățare, un copil care începe mai târziu studiul unei limbi este foarte puțin probabil să atingă nivelul de fluență într-o perioadă scurtă. Este foarte important pentru părinți să stabilească de la început direcții de dezvoltare și obiective pentru copiii lor, ținte care să fie realizabile.

MamicaMea: Care ar fi nivelul de pregătire ideal la limba germană la care un copil ar trebui să ajungă la ieșirea din grădiniță?

Despina Hoinaru: Dacă obiectivul setat este ca acel copil să ajungă la un nivel superior de cunoaștere a limbii germane, la terminarea grădiniței cu siguranță că va trebui să o poată vorbi fluent.

MamicaMea: Care sunt metodele de predare în grădiniță? Cum învață cei mici germana?

Despina Hoinaru: Există un sistem de teme lunare care se parcurg anual, la un nivel de complexitate adaptat vârstei. Activităţile sunt structurate după un orar care să ofere în acelaşi timp variaţie dar şi oportunitatea de a recapitula în diferite maniere un anume vocabular, pentru ca el să se fixeze. Toate activităţile reprezintă un suport de învăţare, un „pretext” de a exersa cu plăcere şi în joacă limba.

În plus toate dialogurile cu personalul se desfăşoară în limba germană. Principiul este acela al imersiunii – metoda cea mai eficientă şi cu cele mai bune rezultate.

MamicaMea: Care ar fi traseul ideal pe care un copil ar trebui să-l urmeze pentru a ajunge aproape de nivelul nativ – este suficient ce învață la grădiniță sau trebuie făcute eforturi și în afara grădiniței?

Despina Hoinaru: Este un proces de durată care necesită răbdare și perseverență. În primul rând, este foarte importantă participarea la programul unei grădinițe cu predare integrală în germană, un program mult mai complex decât un curs opțional sau intensiv. Este ideal pentru părinți să știe nivelul de germană al celor care predau iar, dacă nu pot verifica direct, trebuie să găsească surse credibile.

În condiţii normale, în care un copil începe la vârsta de 2 ani şi participă constant, fără întreruperi la program, el ajunge la un nivel ridicat de fluenţă. Orice întrerupere dăunează, rupând ritmul de învăţare.

Există situaţii când trebuie făcute eforturi şi în afara grădiniţei. Vorbim aici fie de copiii care au început târziu şi doresc să recupereze sau de copiii care au diverse dificultăţi de acumulare a limbajului în general.

MamicaMea: Ce oportunități au copiii care învață limba germană de mici?

Despina Hoinaru Managing Partner Gr dini a Die Biene MajaDespina Hoinaru: În primul rând învăţarea oricărei limbi de la vârste mici contribuie semnificativ la dezvoltarea intelectului, lucru confirmat de nenumărate studii. Învaţă mult mai uşor apoi alte limbi străine.

Oportunitatea extraordinară pentru cei care învaţă germana o reprezintă însuşi faptul că profită de aceşti ani care trec nu doar cu joacă, ci şi cu folos. Acumulează în joacă un capital de cunoştinţe pe care mult mai greu l-ar putea acumula mai târziu. Ajung la numai 6 ani să vorbească o limbă grea, pot urma o şcoală cu predare în limba germană, ceea ce le oferă acces la un întreg univers cultural.

E important să reţinem că, pe cât de repede o învăţa, pe atât de repede o pot şi uita dacă părinţii nu menţin preocuparea pentru limba germană activă, într-o formă sau alta şi după terminarea grădiniţei.

Pentru parcursul lor ulterior, germana înseamnă un avantaj competitiv semnificativ, într-o lume în care cunoaşterea limbii engleze reprezintă o condiţie obligatorie şi nu un plus.

 

Sarcina si Nasterea

sangerari nazale in sarcina

Sangerarea nazala pe perioada sarcinii

Este un lucru obisnuit sa imi sangereze nasul pe perioada sarcinii? Da, sangerarile nazale apar cel mai adesea in timpul sarcinii. Asta in primul rand pentru ca hormonii specifici sarcinii provoaca o expansiune a vaselor de sange subtiri din nas. De asemenea,…
Citeste mai mult ...
nasterea prin hipnoza

Hipnoza poate diminua durerile nasterii

Inca din vremuri foarte indepartate s-au cautat metode naturale pentru a diminua durerile…
lauzia

Ce trebuie sa stii despre perioada de lauzie

In mod normal inainte de plecarea din maternitate mama va primi cateva indicatii atat…
expulzarea fatului

Cele trei etape ale nasterii

Dupa noua luni de la conceptie, dezvoltarea copilului ajunge la faza in care acesta poate…
stimularea ovariana

Stimularea ovariana: cum functioneaza?

Stimularea ovariana este primul pas de tratament impotriva infertilitatii, mai ales in…

Copii si bebelusi

colici bebelusi

Bebelusii cu colici, cum ii ajutam

Copilul tipa, plange, se zvarcoleste, indoaie genunchii spre piept, strange pumnisorii, se stramba de durere, va speriati si nu stiti ce se intampla cu bebelusul? Relaxati-va, trageti adanc aer in piept. Probabil ceea ce este in neregula cu copilul vostru sunt colicile. Colici - caracterizate prin…
Citeste mai mult ...
copil dificil la masa

Un copil dificil la masa

Casa ta devine un adevarat camp de batalie atunci cand este vorba de a lua masa?…
premergator copii

Premergatorul, pro sau contra?

Premergatorul ofera posibilitatea celui mic de a se plimba peste tot prin casa.…
nutritie sugar

Principiile nutritive la sugar si copil

Nutritia si alimentatia sugarului si a copilului mic reprezinta chei pentru dezvoltarea…
plans bebelus

Plange? Nu, iti vorbeste

Nimic nu o ingrijoreaza mai mult pe mama decat plansul micutului ei. Dar e singurul lui…

Mai multe articole

De la femei pentru femei

Mos Craciun seara

Ce cadouri cumpără mamele pentru copii?

A fi mamă este dorința oricărei femei, este un sens major al vieții ei. Acest vis de a avea copii este specific feminin și poate deveni uneori neînțeles de bărbați, că ar fi atât de important. Când ai un copil este obligatoriu să-ți umpli și casa de jucării. Copiii au nevoie să se joace cu jucării…
Citeste mai mult ...
aromaterapie baie

Stiai ca samponul cu lapte de capra ajuta la indesirea parului?

Un par frumos si sanatos este dorinta oricarei femei, indiferent de lungimea sau culoarea…
viata frumoasa

Ce cred eu ca este feminitatea!

Prima data cand mi s-a spus ca sunt feminina aveam 25 de ani. Un coleg de facultate mi-a…
slabire dileme

Tot ce trebuie sa stii despre Dieta Rina

Probabil si tu ai aflat de faptul ca dieta Rina, este cea una dintre cele mai bune si mai…
Cine este mama mea?

Cine este mama mea? De ce este deosebita mama mea?

Cine este mama mea? Pentru ca este mama mea, pentru mine este o femeie cum alta nu…

Din dragoste pentru copii

Default Image

Povestea Ingerasilor

O fetiţă mică, mică, A-ntrebat pe-a ei bunică:- Buni, ştii cumva de esteDespre îngeri o poveste?
Citeste mai mult ...
Default Image

Leul deghizat

Leul s-a-mbrăcat odatăÎntr-o piele de măgar,Să colinde ţara toatăDin hotar până-n hotar,
cand se face mare

Ce va doriti sa fie copilul dvs. cand va fi mare?

Într-o seară, la televizor s-a transmis un reportaj. Reportera, mergând printre oameni,…
Pasarelele - poveste pentru copii

Pasarelele

Doi copii se jucau la poarta. Faceau cu mana, din pamant moale, pasarele care semanau cu…
Ingerii care te invata virtutile

Sănducu şi virtuţile

- Sănducu?!- Sănducu!! Doamna îl strigă şi a doua oară, de data aceasta în răsetele…

Pentru mai multa sanatate

greseli in alimentatia copilului

6 Cele mai frecvente greseli ale a parintilor in hranirea copilului.

Pentru a crește și a se dezvolta armonios, copiii au nevoie de o alimentație echilibrată și diversificată, de aceea, atunci când refuză să mănânce sau consumă doar anumite tipuri de alimente, părinții se simt frustrați și neputincioși. Astfel, mulți părinți…
Citeste mai mult ...
comportamenul alimentar infografic

Ce ne influenteaza comportamentul alimentar?

Se vorbește deseori despre mâncatul emoțional, în care emoțiile sunt factorul principal…
ac zymes plus

Cum poti sa combati tulburarile digestive cu Ac Zymes Plus Calivita?

E totul în regulă în interior? Știm cum te simți când intestinele nu îți dau pace, se…
rinita alergica si homeopatia

Cum te poate ajuta Homeopatia cand ai probleme cu rinita?

Ai auzit vorbindu-se de rinita sau medicul ți-a spus că nasul înfundat sau scurgerile…
ceaiul de valeriana

Ceaiul de valeriana – Un tratament natural zi de zi

Ritmul de viata actual este unul alert iar noi trebuie sa tinem pasul chiar daca asta…

Evenimente si comunicate

Cum putem păstra un echilibru între viaţa de cuplu şi viaţa de părinţi?

Cum putem păstra un echilibru între viaţa de cuplu şi viaţa de părinţi? Răspuns : Ca părinţi sacrificăm de multe ori viaţa de cuplu pe „altarul” fiilor noştri. Soţul şi soţia, copleşiţi de muncă, griji, lipsa de timp, pierd prietenia, iubirea aceea care este…
Citeste mai mult ...
Antimetil disgravidie tilman

Scapă de grețuri în sarcină cu remediile naturale pe bază de ghimbir! (P)

Grețurile matinale sunt frecvente în primul trimestru de sarcină. 9 dintre 10 graviduțe…
comunicat alaptare

Alăptarea, alegerea sănătoasă pentru copilul tău – evenimentul prin care am sărbătorit Săptămâna Mondială a Alăptării

18 august | București. Pe 3 august, am sărbătorit Săptămâna Mondială a Alăptării…
Default Image

Mingi în școli, campania pentru viitorii campioni ai handbalului românesc, continuă și anul acesta

România are una dintre școlile de handbal cu cea mai mare tradiție din lume, iar…
ookee

ookee.ro – de 9 ani educatie-jocuri-zambete

Implinim 9 ani – da, e adevarat! Ne uitam in urma si parca nu ne vine sa credem. Am…