Cunoașterea la nivel nativ a unei limbi străine reprezintă un avantaj extrem de important pentru tinerii care doresc să se angajeze într-o companie de top, cu atât mai mult dacă este vorba de o limbă străină mai puțin accesibilă precum germana.

Am discutat cu Despina Hoinaru, Managing Director Die Biene Maja, grădiniță cu predare exclusivă în limba germană, despre importanța asimilării acestei limbi de către cei mici încă din primii ani de viață.

MamicaMea: De ce este important pentru copii să învețe o limbă străină încă din primii ani de viață? Care este vârsta optimă, raportat de exemplu la limba germană? Este valabilă pentru orice limbă străină?

Despina Hoinaru: Învățarea unei limbi străine încă din primii ani de viață reprezintă o oportunitate de dezvoltare a copilului, baza de cunoștințe acumulată fiind premiza pentru performanță în aprofundarea acelei limbi. Din experiența noastră, vârsta optimă de începere a învățării unei limbi străine este de 2 ani, când obiectivul de fluență în vorbire este setat la vârsta de 6-7 ani. Există numeroase studii care arată că în momentul în care copiii intră în contact cu o limbă străină în primii 2-3 ani de viață pot ajunge mult mai ușor la nivelul unui vorbitor nativ, pentru că învățarea se face în mod natural și la fel de ușor ca asimilarea limbii materne. Deoarece copiii sunt mult mai puțin expuși limbii germane spre deosebire de engleză, în acest caz, vârsta de începere a studiului trebuie să fie cât mai mică.

invatarea unei limbi straine la gradinita die biene maja

MamicaMea: Are germana anumite particularități care influențează modul în care copiii o asimilează? Care sunt dificultățile pe care le întâmpină copiii? Cum evoluează aceste dificultăți în cazul unor copii mai mari, de exemplu?

Despina Hoinaru: Fiind o limbă cu gramatică mult mai complexă, cu multe reguli și cu la fel de multe excepții, învățarea limbii germane la vârste mai înaintate poate fi o adevărată provocare. Motivul e simplu. Dacă adulții sau chiar copiii mai mari caută să rețină structuri gramaticale, terminații sau elemente de structură ajutătoare, cei mici pot asimila în mod natural noțiuni de vocabular, pronunție, topică și își pot îmbogăți cu ușurință bagajul de cuvinte. Pentru aceasta, copiii trebuie sa o audă constant, să fie încurajați să o repete, să o folosească la jocuri, să cânte și să recite.

Fereastra de oportunitate pentru învățarea naturală a oricărei limbi este între 0 și 7 ani. Totul depinde de obiectivul de învățare, un copil care începe mai târziu studiul unei limbi este foarte puțin probabil să atingă nivelul de fluență într-o perioadă scurtă. Este foarte important pentru părinți să stabilească de la început direcții de dezvoltare și obiective pentru copiii lor, ținte care să fie realizabile.

MamicaMea: Care ar fi nivelul de pregătire ideal la limba germană la care un copil ar trebui să ajungă la ieșirea din grădiniță?

Despina Hoinaru: Dacă obiectivul setat este ca acel copil să ajungă la un nivel superior de cunoaștere a limbii germane, la terminarea grădiniței cu siguranță că va trebui să o poată vorbi fluent.

MamicaMea: Care sunt metodele de predare în grădiniță? Cum învață cei mici germana?

Despina Hoinaru: Există un sistem de teme lunare care se parcurg anual, la un nivel de complexitate adaptat vârstei. Activităţile sunt structurate după un orar care să ofere în acelaşi timp variaţie dar şi oportunitatea de a recapitula în diferite maniere un anume vocabular, pentru ca el să se fixeze. Toate activităţile reprezintă un suport de învăţare, un „pretext” de a exersa cu plăcere şi în joacă limba.

În plus toate dialogurile cu personalul se desfăşoară în limba germană. Principiul este acela al imersiunii – metoda cea mai eficientă şi cu cele mai bune rezultate.

MamicaMea: Care ar fi traseul ideal pe care un copil ar trebui să-l urmeze pentru a ajunge aproape de nivelul nativ – este suficient ce învață la grădiniță sau trebuie făcute eforturi și în afara grădiniței?

Despina Hoinaru: Este un proces de durată care necesită răbdare și perseverență. În primul rând, este foarte importantă participarea la programul unei grădinițe cu predare integrală în germană, un program mult mai complex decât un curs opțional sau intensiv. Este ideal pentru părinți să știe nivelul de germană al celor care predau iar, dacă nu pot verifica direct, trebuie să găsească surse credibile.

În condiţii normale, în care un copil începe la vârsta de 2 ani şi participă constant, fără întreruperi la program, el ajunge la un nivel ridicat de fluenţă. Orice întrerupere dăunează, rupând ritmul de învăţare.

Există situaţii când trebuie făcute eforturi şi în afara grădiniţei. Vorbim aici fie de copiii care au început târziu şi doresc să recupereze sau de copiii care au diverse dificultăţi de acumulare a limbajului în general.

MamicaMea: Ce oportunități au copiii care învață limba germană de mici?

Despina Hoinaru Managing Partner Gr dini a Die Biene MajaDespina Hoinaru: În primul rând învăţarea oricărei limbi de la vârste mici contribuie semnificativ la dezvoltarea intelectului, lucru confirmat de nenumărate studii. Învaţă mult mai uşor apoi alte limbi străine.

Oportunitatea extraordinară pentru cei care învaţă germana o reprezintă însuşi faptul că profită de aceşti ani care trec nu doar cu joacă, ci şi cu folos. Acumulează în joacă un capital de cunoştinţe pe care mult mai greu l-ar putea acumula mai târziu. Ajung la numai 6 ani să vorbească o limbă grea, pot urma o şcoală cu predare în limba germană, ceea ce le oferă acces la un întreg univers cultural.

E important să reţinem că, pe cât de repede o învăţa, pe atât de repede o pot şi uita dacă părinţii nu menţin preocuparea pentru limba germană activă, într-o formă sau alta şi după terminarea grădiniţei.

Pentru parcursul lor ulterior, germana înseamnă un avantaj competitiv semnificativ, într-o lume în care cunoaşterea limbii engleze reprezintă o condiţie obligatorie şi nu un plus.

 

Jucarii pentru copii isteti

10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...
Cum învățăm să numărăm prin joacă?
De la o vârstă fragedă copiii încep să memoreze cuvintele pe care le aud la părinți, astfel pot face cunoștință cu mediul înconjurător. Dacă fructele, culorile și legumele pot fi învățate prin observarea directă, cifrele devin o problemă din cauza succesiuni obligatorii. Este minunat cât de repede copiii rețin cuvintele ce numesc cifre, însă e mult mai greu să înțeleagă semnificația, rolul și organizarea logică a acestora. Unul dintre cele mai ef...
Mai mult...

Sarcina si Nasterea

Masajul perineului

Masajul perineului in sarcina

Daca ai optat pentru o nastere normala, vaginala si doresti sa eviti o epiziotomie (operatia de sectionare a perineului in timpul nasterii) sau o rupere a musculaturii din zona perineului, poti ...
Citeste mai mult ...
aromaterapie pentru gravide

Aromoterapie pentru gravide

Se stie ca in timpul sarcinii femeile sunt mult mai sensibile la mirosuri, starea lor…
sarcina cu gemeni

Sarcina cu gemeni. Ce inseamna sarcina multipla pentru mama? II

Copii sanatosi proveniti din sarcini multiple se nasc in fiecare zi, dar este important…
Dezvoltarea embrionului in saptamana 5

5 - A 5-a saptamana de sarcina

Cinci saptamani de sarcina inseamna putin mai mult din totalul perioadei de noua luni de…
stimuleaza ovulatia

Despre tratamentele care stimuleaza ovulatia

O mare parte din cauzele infertilitatii sunt legate de un dezechilibru hormonal,…

Copii si bebelusi

paste pentru copii

Pastele in alimentatia copilului

Pastele pentru copii sunt amuzante, colorate si dau viata farfurii lor. Continutul de componente valoroase depinde de marca de paste pe care o alegeti. Tabelul cu valorile nutritionale si lista ingredientelor va ajuta sa descoperiti daca acestea satisfac cerintele dumneavoastra. Economice si usor…
Citeste mai mult ...
motive pentru care plange

11 Motive pentru care plang bebelusii

Este clar: bebelusii plang si nu asa fara motiv, acesta este modul lor de a-si comunica…
copilului nu ii place apa

Atunci cand copilului tau nu ii place apa

Micile explicatii primite la maternitate nu sunt suficiente pentru a elimina temerile…
Cum ii spui copilului va avea o surioara sau un fratior!

Vei avea o surioara sau un fratior! Cum ii spui copilului

Asteptarea unui al doilea copil intr-o familie nu este deloc simpla daca se doreste ca…
bebelus 22 saptamani

Dezvoltarea copilului la 22 de saptamani

Copilul tau este acum capabil sa isi tina singur biberonul si este chiar in regula sa il…

Mai multe articole

De la femei pentru femei

simona constantinescu psiholog

Ce ne face sa ignoram "defectele" partenerului?

“Cum de nu mi-am dat seama pana acum?”, “de ce nu am vazut asta mai devreme?”, “oare de ce nu am discutat nimic despre trecutul tau pana azi?”, “cum de am putut sa fiu atat de oarba?”. Iti suna cunoscut astfel de intrebari?Ele apar abia dupa ce dezamagirile, lacrimile si disconfortul au aparut…
Citeste mai mult ...
Cum economisești bani pe mâncare

Cum economisești bani pe mâncare

Cheltuielile pe mâncare, în special atunci când hrănești o familie numeroasă, sunt o mare…
Mos Craciun seara

Ce cadouri cumpără mamele pentru copii?

A fi mamă este dorința oricărei femei, este un sens major al vieții ei. Acest vis de a…
aromaterapie baie

Stiai ca samponul cu lapte de capra ajuta la indesirea parului?

Un par frumos si sanatos este dorinta oricarei femei, indiferent de lungimea sau culoarea…
viata frumoasa

Ce cred eu ca este feminitatea!

Prima data cand mi s-a spus ca sunt feminina aveam 25 de ani. Un coleg de facultate mi-a…

Din dragoste pentru copii

Mama m-a crescut in poala

M-a crescut mama in poalaDe la leagan pan' la scoala.Zile-ntregi si nopti de-a randulMi-a vegheat somnul si gandul.
Citeste mai mult ...
floricica mititica

Floricica mititica

Floricica mititica,Spune-mi cine te-a facut?Cine haina ti-a tesut?''-''Cine te-a facut pe…

Fulgul de nea

Cică într-o zi, demult,De-aia-mi place să ascultTimpul, când se-apucă elSă înşire fel de…
Melc Melc Codobelc

Melc melc codobelc - versuri

Melc melc codobelcScoate coarne bourestiSi te du la DunareSi bea apa tulbureSi te du la…

Comoara Zanelor

De când auzise legenda comorii păzite de zâne, Ioan nu se mai gândea la nimic altceva.…

Pentru mai multa sanatate

apa proaspata si curata cu aquarion calivita

Unde gasesti apa proaspata si curata pentru acasa?

Să turnăm apă proaspătă în pahar!Pe lângă aer, apa este elementul de care corpul uman nu se poate lipsi: 50-60% din organismul nostru (la copii şi mai mult) este format din apă, iar toate procesele noastre metabolice se desfăşoară într-un mediu lichid. Apa…
Citeste mai mult ...
greseli in alimentatia copilului

6 Cele mai frecvente greseli ale a parintilor in hranirea copilului.

Pentru a crește și a se dezvolta armonios, copiii au nevoie de o alimentație echilibrată…
comportamenul alimentar infografic

Ce ne influenteaza comportamentul alimentar?

Se vorbește deseori despre mâncatul emoțional, în care emoțiile sunt factorul principal…
ac zymes plus

Cum poti sa combati tulburarile digestive cu Ac Zymes Plus Calivita?

E totul în regulă în interior? Știm cum te simți când intestinele nu îți dau pace, se…
rinita alergica si homeopatia

Cum te poate ajuta Homeopatia cand ai probleme cu rinita?

Ai auzit vorbindu-se de rinita sau medicul ți-a spus că nasul înfundat sau scurgerile…

Evenimente si comunicate

morcovi ardei legume

Nutriția echilibrată a copilului începe cu diversificarea

În primele câteva luni de diversificare, copiii sunt în mod particular deschiși unor noi gusturi. Din acest motiv, este recomandat ca, la această vârstă, copiii să primească o varietate sănătoasă de alimente. Dacă copiii se obișnuiesc cu arome diferite și…
Citeste mai mult ...
Ateliere copii 4

Autonomia incepe cu un DA! Cum dam libertate si siguranta copiilor pentru a deveni autonomi?

București | 21 noiembrie. Conferința „Cum dăm libertate și siguranță copiilor pentru a…
Salon   Centrul privat de Somnologie Pediatrica Baneasa

Lansarea primului Centru privat multidisciplinar de Somnologie Pediatrică din România

CENTRUL DE SOMNOLOGIE PEDIATRICĂ BĂNEASALansarea primului Centru privat multidisciplinar…
lego star wars 2017 nava

Sărbători creative în această iarnă cu LEGO® Star Wars™

E dimineaţa Crăciunului. E atmosferă de sărbătoare, în casă miroase a brad şi portocale,…