Dorina-Grațiela Aolăriți (n. 1981) a absolvit Universitatea Națională de Arte din București (2004). A participat ca artist-ceramist la expoziții organizate de galeriile de artă din București și în cadrul unor simpozioane de artă internaționale. Este profesor de arte în Buftea. Scrie și ilustrează povești pentru copii, proză scurtă și poezie. În 2014 a câștigat Concursului de Debut „Adenium Start” organizat de Editura Adenium, secțiunea „Literatură pentru copii“.

Dorina-Graţiela Aolăriţi: Secretul fetei frumoase nu este doar o poveste pe care am scris-o sub binecuvântarea unei inspiraţii de moment, ci o lucrare realizată de mine de integral, text şi ilustraţii. În realitate, parcursul n-a fost „de la manuscris la carte”, ci unul poate uşor atipic, de la ilustraţii la manuscris. Povestea s-a născut cu o ilustraţie, după care au mai urmat încă vreo trei, într-un final m-am aşezat la calculator şi i-am dat Alei un rol, o rătăcire, pe parcurs nişte metafore ale conştiinţei ei în chip de animale prietenoase şi o descoperire a sinelui.

Care este secretul fetei frumoase?

            „Secretul fetei frumoase” este o poveste care face referire directă la conduita părinţilor şi a bunicilor contemporani faţă de copiii din familiile lor. Aceştia îşi iubesc atât de mult copiii şi nepoţii, încât multe dintre laudele lor tind să se rezume la aspectul fizic. De obicei, aceste remarci sunt adresate în mod deosebit fetelor, ele înţelegând în maniera aceasta că este de datoria lor să fie frumoase şi cam atât; or, s-a dovedit deja în nenumărate rânduri că aceste stereotipuri sexiste - “frumuseţea mea”, “eşti frumoasă ca o prinţesă/ca o păpuşă” etc. - pe care cu siguranţă le strecurăm din pură dragoste în educaţia copiilor noştri, îi pot pune în pericolul de a interioriza aspectul fizic ca valoare absolută, ca fiind un aspect vital în viaţa individului, nemaicontând nimic altceva.

cartea - Secretul fetei frumoase

            Nu este o carte tipică pentru copii, nu se citeşte pentru a adormi, ci pentru a trezi. Întâi, „Secretul fetei frumoase” începe cu sfârşitul. Nu este o poveste sângeroasă, nu are monştri, zmei, dragoni, nici măcar vrăjitoare care îngraşă copiii în ideea ce a se ospăta din ei mai târziu, aşa că am simţit nevoia să-i ţes anumite elemente surpriză, dar mai ales de suspans, atât prin text şi în egală măsură prin ilustraţii.

            Astfel, mesajul cărţii de faţă, acompaniat de ilustraţiile atat de inedite, transformă povestea pentru copii, „Secretul Fetei Frumoase”, într-una de răsfoit în cel puţin doi: adult şi copil.

Ilustrațiile vă aparțin. Care este tehnica de realizare a acestora?

            Pentru ilustraţii, am optat pentru tehnicile tradiţionale - creioane colorate, acuarele, tuş - variantă care sper să trezească micului cititor pofta pentru desen, culori frumoase şi bun gust.

Ce așteptări aveați în momentul în care ați scris și ilustrat acest volum?

            Am scris „Secretul fetei frumoase" fără niciun fel de aşteptare. Nu ştiam ce va urma, ce impact va avea şi nici nu am încercat vreun moment să-mi fac un film mental legat de toate acestea.        La scurt timp după lansare, mi s-a spus, în nenumărate rânduri, că „Secretul fetei frumoase" este o carte de care era nevoie. Mi s-a mai spus că nu pare prima mea poveste (şi chiar avea dreptate, scriu de când mă ţin minte). Am avut ocazia să citesc cu voce tare unui public format din copii şi am văzut că, dacă pe alocuri povestea are unele pasaje triste, ilustraţiile sunt cele care iscă - nu zâmbete, ci râsete. Însă cel mai mult m-a impresionat când am aflat de la câţiva părinţi că ai lor copii, cunoscându-mi activitatea, s-au apucat de scris şi de ilustrat poveşti.

Ce urmează?

            Momentan, am în lucru un volum alcătuit din trei poveşti ce îi au în vizor, ca şi destinatari, tot pe părinţi şi copii. Şi de această dată am abordat câteva dintre subiectele care nu prea dau pace părinţilor actuali şi astfel am mai pus la colţ câteva dintre prejudecăţile care, de-a lungul timpului, n-au făcut bine nimănui în creşterea copilului. Dacă părintele poate accesa oricând are nevoie literatura de specialitate din zona parenting, psihologia copilului, etc, la copil nu poţi ajunge cu informaţii preţioase decât intrând măcar un pic în lumea lui, vorbind pe limba lui. Eu asta încerc să fac. Însă, tocmai pentru ca surpriza să rămână, totuşi, surpriză, nu aş da foarte multe detalii de pe acum; pot spune doar că una dintre poveşti o are ca protagonistă chiar pe Ala, personajul central din „Secretul fetei frumoase". Încă mai am instrumentele de finisare îndreptate asupra acestui volum, deoarece parcursul lucrului este adesea întrerupt de multe alte alte activităţi de creaţie (când nu-mi ilustrez propriile poveşti, ilustrez poveştile adevărate de dragoste ale unor oameni care-mi urmăresc parcursul artistic şi care sunt compatibili cu stilul meu) şi astfel se întâmplă, probabil, să evoluez, răzgândindu-mă destul de des asupra conţinutului. Spre exemplu, am înlocuit recent a treia poveste cu o alta care mi-a părut „mai în tonul volumului" în discuţie. Conceptul grafic rămâne aceeaşi sferă, deşi cu siguranţă mai elaborat, prin urmare insist în continuare pe ilustraţia „de mână", aşa-numită „tradiţională" (creion, acuarele, tuş, creioane colorate) care, din fericire, a prins o mare şi binemeritată priză la publicul ilustraţiei de carte din ultimii ani.

Volumul „Secretul fetei frumoase” este disponibil pe site-ul editurii Adenium atât în format tipărit, cât și eBook. În colecția „Căsuța fermecată” copii pot descoperi și alte cărți care îi vor încânta atât prin text, cât și prin ilustrații: Capra cu trei iezi și alte povești în versuri (autor Lidia Batali, ilustrații de Adrian Barbu), Anotimpurile (autor Aurora Georgescu, ilustrații de Șerban Andreescu), Poezioare mici-mici (autor Aurora georgescu, ilustrații de Mirela Pete) și Povețe cu multe fețe (autor Adela Dobran, ilustrații de Anda Cofaru). Despre acest ultim volum puteți citi o recenzie aici.

 

Jucarii pentru copii isteti

10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...
Cum învățăm să numărăm prin joacă?
De la o vârstă fragedă copiii încep să memoreze cuvintele pe care le aud la părinți, astfel pot face cunoștință cu mediul înconjurător. Dacă fructele, culorile și legumele pot fi învățate prin observarea directă, cifrele devin o problemă din cauza succesiuni obligatorii. Este minunat cât de repede copiii rețin cuvintele ce numesc cifre, însă e mult mai greu să înțeleagă semnificația, rolul și organizarea logică a acestora. Unul dintre cele mai ef...
Mai mult...

Sarcina si Nasterea

Masajul perineului

Masajul perineului in sarcina

Daca ai optat pentru o nastere normala, vaginala si doresti sa eviti o epiziotomie (operatia de sectionare a perineului in timpul nasterii) sau o rupere a musculaturii din zona perineului, poti ...
Citeste mai mult ...
aromaterapie pentru gravide

Aromoterapie pentru gravide

Se stie ca in timpul sarcinii femeile sunt mult mai sensibile la mirosuri, starea lor…
sarcina cu gemeni

Sarcina cu gemeni. Ce inseamna sarcina multipla pentru mama? II

Copii sanatosi proveniti din sarcini multiple se nasc in fiecare zi, dar este important…
Dezvoltarea embrionului in saptamana 5

5 - A 5-a saptamana de sarcina

Cinci saptamani de sarcina inseamna putin mai mult din totalul perioadei de noua luni de…
stimuleaza ovulatia

Despre tratamentele care stimuleaza ovulatia

O mare parte din cauzele infertilitatii sunt legate de un dezechilibru hormonal,…

Copii si bebelusi

paste pentru copii

Pastele in alimentatia copilului

Pastele pentru copii sunt amuzante, colorate si dau viata farfurii lor. Continutul de componente valoroase depinde de marca de paste pe care o alegeti. Tabelul cu valorile nutritionale si lista ingredientelor va ajuta sa descoperiti daca acestea satisfac cerintele dumneavoastra. Economice si usor…
Citeste mai mult ...
motive pentru care plange

11 Motive pentru care plang bebelusii

Este clar: bebelusii plang si nu asa fara motiv, acesta este modul lor de a-si comunica…
copilului nu ii place apa

Atunci cand copilului tau nu ii place apa

Micile explicatii primite la maternitate nu sunt suficiente pentru a elimina temerile…
Cum ii spui copilului va avea o surioara sau un fratior!

Vei avea o surioara sau un fratior! Cum ii spui copilului

Asteptarea unui al doilea copil intr-o familie nu este deloc simpla daca se doreste ca…
bebelus 22 saptamani

Dezvoltarea copilului la 22 de saptamani

Copilul tau este acum capabil sa isi tina singur biberonul si este chiar in regula sa il…

Mai multe articole

De la femei pentru femei

simona constantinescu psiholog

Ce ne face sa ignoram "defectele" partenerului?

“Cum de nu mi-am dat seama pana acum?”, “de ce nu am vazut asta mai devreme?”, “oare de ce nu am discutat nimic despre trecutul tau pana azi?”, “cum de am putut sa fiu atat de oarba?”. Iti suna cunoscut astfel de intrebari?Ele apar abia dupa ce dezamagirile, lacrimile si disconfortul au aparut…
Citeste mai mult ...
Cum economisești bani pe mâncare

Cum economisești bani pe mâncare

Cheltuielile pe mâncare, în special atunci când hrănești o familie numeroasă, sunt o mare…
Mos Craciun seara

Ce cadouri cumpără mamele pentru copii?

A fi mamă este dorința oricărei femei, este un sens major al vieții ei. Acest vis de a…
aromaterapie baie

Stiai ca samponul cu lapte de capra ajuta la indesirea parului?

Un par frumos si sanatos este dorinta oricarei femei, indiferent de lungimea sau culoarea…
viata frumoasa

Ce cred eu ca este feminitatea!

Prima data cand mi s-a spus ca sunt feminina aveam 25 de ani. Un coleg de facultate mi-a…

Din dragoste pentru copii

Mama m-a crescut in poala

M-a crescut mama in poalaDe la leagan pan' la scoala.Zile-ntregi si nopti de-a randulMi-a vegheat somnul si gandul.
Citeste mai mult ...
floricica mititica

Floricica mititica

Floricica mititica,Spune-mi cine te-a facut?Cine haina ti-a tesut?''-''Cine te-a facut pe…

Fulgul de nea

Cică într-o zi, demult,De-aia-mi place să ascultTimpul, când se-apucă elSă înşire fel de…
Melc Melc Codobelc

Melc melc codobelc - versuri

Melc melc codobelcScoate coarne bourestiSi te du la DunareSi bea apa tulbureSi te du la…

Comoara Zanelor

De când auzise legenda comorii păzite de zâne, Ioan nu se mai gândea la nimic altceva.…

Pentru mai multa sanatate

apa proaspata si curata cu aquarion calivita

Unde gasesti apa proaspata si curata pentru acasa?

Să turnăm apă proaspătă în pahar!Pe lângă aer, apa este elementul de care corpul uman nu se poate lipsi: 50-60% din organismul nostru (la copii şi mai mult) este format din apă, iar toate procesele noastre metabolice se desfăşoară într-un mediu lichid. Apa…
Citeste mai mult ...
greseli in alimentatia copilului

6 Cele mai frecvente greseli ale a parintilor in hranirea copilului.

Pentru a crește și a se dezvolta armonios, copiii au nevoie de o alimentație echilibrată…
comportamenul alimentar infografic

Ce ne influenteaza comportamentul alimentar?

Se vorbește deseori despre mâncatul emoțional, în care emoțiile sunt factorul principal…
ac zymes plus

Cum poti sa combati tulburarile digestive cu Ac Zymes Plus Calivita?

E totul în regulă în interior? Știm cum te simți când intestinele nu îți dau pace, se…
rinita alergica si homeopatia

Cum te poate ajuta Homeopatia cand ai probleme cu rinita?

Ai auzit vorbindu-se de rinita sau medicul ți-a spus că nasul înfundat sau scurgerile…

Evenimente si comunicate

morcovi ardei legume

Nutriția echilibrată a copilului începe cu diversificarea

În primele câteva luni de diversificare, copiii sunt în mod particular deschiși unor noi gusturi. Din acest motiv, este recomandat ca, la această vârstă, copiii să primească o varietate sănătoasă de alimente. Dacă copiii se obișnuiesc cu arome diferite și…
Citeste mai mult ...
Ateliere copii 4

Autonomia incepe cu un DA! Cum dam libertate si siguranta copiilor pentru a deveni autonomi?

București | 21 noiembrie. Conferința „Cum dăm libertate și siguranță copiilor pentru a…
Salon   Centrul privat de Somnologie Pediatrica Baneasa

Lansarea primului Centru privat multidisciplinar de Somnologie Pediatrică din România

CENTRUL DE SOMNOLOGIE PEDIATRICĂ BĂNEASALansarea primului Centru privat multidisciplinar…
lego star wars 2017 nava

Sărbători creative în această iarnă cu LEGO® Star Wars™

E dimineaţa Crăciunului. E atmosferă de sărbătoare, în casă miroase a brad şi portocale,…