Volumul Capra cu trei iezi și alte povești în versuri, autor Lidia Batali, ilustrații de Adrian Barbu, a apărut la editura Adenium, în colecția Căsuța fermecată.

Reinterpretarea în versuri, realizată de autoarea Lidia Batali, este ilustrată cu imagini vesele, semnate de Adrian Barbu, completate cu un minidicționar explicativ al regionalismelor și arhaismelor, foarte util micilor cititori. Vă propunem mai mult decât o lectură și deschidem poarta magică prin care orice puști al zilelor noastre va călători în timp, în Țara Copilăriei Adevărate, unde însuși Creangă, povestitorul, îi va întâmpina așa cum numai el știe să o facă.

Lidia Batali a răspuns întrebărilor noastre legate de cărțile copilăriei ei și de volumul Capra cu trei iezi și alte povești în versuri, apărut la editura Adenium.

capra cu trei iezi in versuri

Reporter: Prin ce este diferită această reinterpretare a poveștilor lui Creangă?

În volumul apărut la Adenium, Capra cu trei iezi și alte povești în versuri, am urmat firul epic al poveștilor  lui Creangă încercând să păstrez  dulcele grai moldovenesc, expresiile populare, regionalismele, cuvintele arhaice. Sunt chiar încântată că am reușit să redau întocmai scena în care capra pregătește bucatele pentru pomană:

„–Nici o faptă fără plată!

Zice capra cu năduf.

Şi mălai aduce-ndată,

Unt şi brânză de burduf.

Şi-alivenci acuma coace,

Şi-n covată cozonac

Ea frământă; şi mai face

Fripturică la capac.

Şi sarmale înfăşoară

Şi mai pregăteşte-apoi

Poale-n brâu cu scorţişoară

Şi-o plachie de baboi.”

Noutatea acestui volum constă în maniera diferită, provocatoare, de a aduce mai aproape de cei mici lumea fascinantă a poveștilor prin muzicalitate, ritm și culoare.

 Am fost fericită să descopăr că poveștile în versuri au ajuns la sufletele micuților cititori aducându-le zambete și bucurii.

Aș menționa și utilitatea minidicționarului din subsolul fiecărei pagini, idee ce îmi aparține în exclusivitate, ținând cont de multitudinea de cuvinte și expresii preluate din poveștile lui Creangă.  

punguta cu doi bani versuri

Reporter: Care este povestea dumneavoastră preferată?

Am îndrăgit poveștile lui Creangă, Ispirescu, basmele fraților Grimm, ale lui Anderson, 1001 de nopti, dar basmul preferat este Harap Alb.

Copil fiind, am fost fascinată de personajele nemaiîntâlnite în alte povești și anume cei cinci  prieteni fabuloși ai lui Harap Alb: Ochilă, Setilă, Gerilă, Flămânzilă si Păsări-Lăți-Lungilă, dar și de ingeniozitatea rezolvării situațiilor dificile prin care trece eroul principal cu ajutorul celor mai mici și mai harnice viețuitoare din natură, furnicile și albinele. Basmul Harap Alb are pentru mine un farmec anume; în acest basm cu eroi și motive populare, supranaturalul este împletit cu lumea reala a personajelor țăranești din Humuleștii lui Creangă.

Mi-a rămas întipărită în suflet și în minte și povestea Inima rece scrisă de Wilhelm Hauff, poveste care vorbește despre valorile pe care e bine să le urmăm în viață. Personajul principal este  Peter Munk, un cărbunar sărac care dorește să ajungă bogat și, pentru a-și vedea visul împlinit, renunță la inima sa caldă în schimbul uneia de piatră…Ulterior își dă seama de greșeală, regretă enorm alegerea făcută și face tot ce este posibil pentru a-și recâștiga inima adevarată.

Reporter: Ce vă placea să citiți sau să vi se citească când erați copil?

M-am născut la subsolul unei case sărăcăcioase din București, în Calea Șerban Vodă, într-o familie modestă, fără prea multă carte și cu o situație financiară precară. Toată copilăria am avut o singură păpușă pe care am iubit-o foarte mult și pe care am păstrat-o până am avut proprii mei copii.  Nu îmi aduc aminte să fi avut vreo carte în casă, copil fiind, așa că am făcut cunoștință cu lumea cărților când am început școala.

Primele lecturi, Amintiri din copilărie de Ion Creangă sau poeziile lui Coșbuc, Topârceanu și Eminescu,  le-am găsit în manual și apoi le-am citit la biblioteca de cartier, în zona Bariera Vergului.

În jurul vârstei de nouă sau zece ani, tatăl meu mi-a cumpărat prima și singura carte, o carte groasă, de circa șase sute de pagini, apăruta la Editura Politică, intitulată Figuri de militanți ai Comunei din Paris!, carte ce avea și ilustrații cu luptele insurgenților.

Bineînțeles că nu am putut citi această carte, dar acum mă gândesc cu nostalgie la gestul tatălui meu.

Reporter: Cât de importante sunt ilustrațiile atunci când vorbim despre un volum pentru copii?

Cartea pentru copii este atrăgătoare dacă are o ilustrație pe măsură. Am încercat să colaborez cu ilustratori care să îmi reprezinte cât mai veridic versurile și am făcut o pauză atunci când nu am avut ilustrații de valoare. Consider că succesul unei cărți pentru cei mici este dat în egală măsură de text cât și de ilustrații.

Aș aminti că, atunci când i-am oferit Anei Blandiana volumul de povești în versuri, Domnia Sa a admirat  mai întâi ilustrațiile și apoi a fost entuziasmată și a parcurs câteva strofe.

M-am ferit de ilustrații simpliste, puerile, întrucât copiii dovedesc, de multe ori, că au o percepție mai bună decât adulții asupra unei cărți destinată lor. Și am să dau doar două exemple referitoare la ilustrațiile lui Adrian Barbu, care a pregătit  fiecare pagină ca pe un tablou pentru expoziție. În scena din Punguța cu doi bani, unde  cocoșul varsă apa din cuptor, o admiratoare a cărții, Anastasia, a observat înotând în apă până și un șoricel, ceea ce, bineînțeles, eu nu observasem.

Sau, în povestea Ridichea uriașă, mi-a atras atenția că baba, fata, vecinul, pisica, soricelul, etc nu erau redați în ilustrație în ordinea în care erau în poezie. 

În concluzie, legătura dintre text și ilustrație este esențială pentru a motiva un copil să citească, sau să asculte o poveste, fie ea și în versuri.

Atras de o carte frumos ilustrată, un copil de școală poate, răsfoind-o, să dorească să o citească singur, fără a mai implica prezența unui adult.

Cum putem să îi introducem pe cei mici în lumea cărților și de ce este important acest lucru pentru devenirea lor ulterioară?

Pe cei mici ii atragem în lumea carților citindu-le zilnic, atât cât ne permite timpul.

Unii copii nu sunt atrași de la bun început de lectură, dar insistând, răsfoindu-le o carte frumos ilustrată, încet-încet vom reuși să le formăm gustul pentru lectură.

Deprinderea de a citi îi ajută să își dezvolte vocabularul, să memoreze cu ușuriță, îi ajută să spere și să viseze, îi face mai buni și mai isteți.

Volumul Capra cu trei iezi și alte povești în versuri este disponibil pe site-ul editurii Adenium.

În colecția „Căsuța fermecată” copii pot descoperi și alte cărți care îi vor încânta atât prin text, cât și prin ilustrații: Anotimpurile (autor Aurora Georgescu, ilustrații de Șerban Andreescu), Poezioare mici-mici (autor Aurora Georgescu, ilustrații de Mirela Pete), Secretul fetei frumose (ilustrații și text de Dorina-Grațiela Aolăriți) și Povețe cu multe fețe (autor Adela Dobran, ilustrații de Anda Cofaru). Despre acest ultim volum puteți citi o recenzie aici.

 

Jucarii pentru copii isteti

Jocul, jucariile si copiii - 7 avantaje ale acestor activitati distractive, dar si educative
Te-ai intrebat vreodata de ce e atat de important pentru copii sa se joace? De ce au nevoie de jucarii si activitati care sa ii relaxeze, care sa ii bucure si, bineinteles, care sa le ajute dezvoltarea? In valtoarea unei vieti prea haotice uneori tindem sa uitam cat de importanta e joaca pentru copiii nostri. Ca un fel de “reminder” in acest sens, iata cateva dintre avantajele activitatilor distractive, dar si educative in care trebuie implicati ...
Mai mult...
10 activitati distractive si educative, perfecte pentru interior
S-au inmultit deja zilele cu temperaturi scazute, asa ca nu ne mai putem juca atat de des in parc sau nu mai putem planifica o iesire la munte in fiecare week-end. Asta nu inseamna, insa, ca lasam ploaia si frigul sa ne strice distractia impreuna cu copilul nostru! Mai ales ca avem la indemana o multime de variante de activitati distractive si educative, perfecte pentru interior. Esti si tu in cautarea unor astfel de solutii “pentru vreme rea”? U...
Mai mult...
Jucării care dezvoltă limbajul copilului
Există o mulțime de modalităti prin care putem ajuta copiii în dezvoltarea abilităților de comunicare. Totuși, cele mai distractive și mai eficace s-au dovedit a fi jocurile adaptate vârstei lor si care vor oferi multiple posibilități de dezvoltare a creativității. Jucăriile alese corect angajează simțurile copilului, îi declanşează imaginația și îl incurajează să comunice. Știi și tu că orice activitate care presupune învățare, poate fi realizat...
Mai mult...

Sarcina si Nasterea

Simptome sarcina

Simptome sarcina pe scurt

O data cu inceperea vietii sexuale apare si posibilitatea pentru femeie de a ramane insarcinata. Aparitia unei sarcini este insotita de anumite semne si simptome specifice. Aparitia acestor ...
Citeste mai mult ...
activitate fizica in timpul sarcinii

Ai nevoie de activitate fizica in timpul sarcinii?

Desi sarcina reprezinta o perioada speciala, dar totodata si dificila, femeia gravida…
sarcina in saptamana 34

34 - A 34-a saptamana de sarcina

Cele mai multe femei au probleme cu respiratia in aceasta perioada datorita cresterii in…
sarcina-gemeni

Sarcina cu gemeni. Ce inseamna sarcina multipla pentru mama? I

Ai fi surprinsa sa afli ca esti insarcinata cu gemeni sau chiar tripleti ? Daca sunteti…
Durerile de spate in timpul sarcinii

7 trucuri pentru a scapa de durerile de spate in timpul sarcinii

Durerea de spate este foarte frecventa in cursul sarcinii si poate aparea in orice moment…

Copii si bebelusi

temerile copiilor

Temerile copiilor

Fricile, temerile sunt normale la copil, unele dintre ele il vor insoti multa vreme inca din primele luni de viata – frica de zgomote puternice, frica de oamenii pe care nu ii cunoaste, frica de a fi abandonat, de a fi singur (apar din primul an de viata si dispar progresiv prin experienta pe care…
Citeste mai mult ...
Dificultati in alaptare

Dificultati de alaptare din partea sugarului

Exista situatii in care apar tot felul de probleme in alaptarea sugarilor, iar mamica…
Fotografii incredibile - mamica ce alapteaza 3 copii

Fotografii incredibile cu mame ce alapteaza in natura

Cel mai bun moment pentru alaptare este atunci cand bebelusul are nevoie indiferent de…
vreau un copil destept

Vrei sa ai un copil destept? 10 metode care dau rezultate

Există metode prin care copilul tău poate să dobândească calități și aptitudini pe care…
copiii inocenti

Copiii se nasc inocenţi

„Ce vezi când te uiţi în ochii unui nou-născut?" Când m-am uitat prima dată în ochii…

Mai multe articole

De la femei pentru femei

simona constantinescu psiholog

Ce ne face sa ignoram "defectele" partenerului?

“Cum de nu mi-am dat seama pana acum?”, “de ce nu am vazut asta mai devreme?”, “oare de ce nu am discutat nimic despre trecutul tau pana azi?”, “cum de am putut sa fiu atat de oarba?”. Iti suna cunoscut astfel de intrebari?Ele apar abia dupa ce dezamagirile, lacrimile si disconfortul au aparut…
Citeste mai mult ...
Cum economisești bani pe mâncare

Cum economisești bani pe mâncare

Cheltuielile pe mâncare, în special atunci când hrănești o familie numeroasă, sunt o mare…
Mos Craciun seara

Ce cadouri cumpără mamele pentru copii?

A fi mamă este dorința oricărei femei, este un sens major al vieții ei. Acest vis de a…
aromaterapie baie

Stiai ca samponul cu lapte de capra ajuta la indesirea parului?

Un par frumos si sanatos este dorinta oricarei femei, indiferent de lungimea sau culoarea…
viata frumoasa

Ce cred eu ca este feminitatea!

Prima data cand mi s-a spus ca sunt feminina aveam 25 de ani. Un coleg de facultate mi-a…

Din dragoste pentru copii

Mama - Ion Luca Caragiale

Mama - de Ion Luca Caragiale

A fost odată un împărat şi o-mpărăteasă sănătoşi şi voinici, dar tot mâhniţi, fiindcă de aproape zece ani, de când se luaseră, duceau degeaba dorul unui copil măcar. Venind vremea să plece ...
Citeste mai mult ...

Zece negri mititei

Zece negri mititei au papat ouaUnul s-a intoxicat si-au ramas doar noua Noua negri…

Furnica Fanica

Furnica harnicutaCu sacii amandoiSe duce pe carareLa ea in musuroi.
Ingerul meu cel sfant - rugaciune pentru copii

Rugaciunea - Ingerasul meu cel sfant

Ingerasul meu frumos Care mi te-a dat Hristos,Orice gand sa mi-l sfintesti,De-orice rau…

Instrumentele muzicale

O vioara mica de-as aveaO vioara mica mi-ar placea,Toata ziua as cantaMulte cantece cu ea.

Pentru mai multa sanatate

apa proaspata si curata cu aquarion calivita

Unde gasesti apa proaspata si curata pentru acasa?

Să turnăm apă proaspătă în pahar!Pe lângă aer, apa este elementul de care corpul uman nu se poate lipsi: 50-60% din organismul nostru (la copii şi mai mult) este format din apă, iar toate procesele noastre metabolice se desfăşoară într-un mediu lichid. Apa…
Citeste mai mult ...
greseli in alimentatia copilului

6 Cele mai frecvente greseli ale a parintilor in hranirea copilului.

Pentru a crește și a se dezvolta armonios, copiii au nevoie de o alimentație echilibrată…
comportamenul alimentar infografic

Ce ne influenteaza comportamentul alimentar?

Se vorbește deseori despre mâncatul emoțional, în care emoțiile sunt factorul principal…
ac zymes plus

Cum poti sa combati tulburarile digestive cu Ac Zymes Plus Calivita?

E totul în regulă în interior? Știm cum te simți când intestinele nu îți dau pace, se…
rinita alergica si homeopatia

Cum te poate ajuta Homeopatia cand ai probleme cu rinita?

Ai auzit vorbindu-se de rinita sau medicul ți-a spus că nasul înfundat sau scurgerile…

Evenimente si comunicate

morcovi ardei legume

Nutriția echilibrată a copilului începe cu diversificarea

În primele câteva luni de diversificare, copiii sunt în mod particular deschiși unor noi gusturi. Din acest motiv, este recomandat ca, la această vârstă, copiii să primească o varietate sănătoasă de alimente. Dacă copiii se obișnuiesc cu arome diferite și…
Citeste mai mult ...
Ateliere copii 4

Autonomia incepe cu un DA! Cum dam libertate si siguranta copiilor pentru a deveni autonomi?

București | 21 noiembrie. Conferința „Cum dăm libertate și siguranță copiilor pentru a…
Salon   Centrul privat de Somnologie Pediatrica Baneasa

Lansarea primului Centru privat multidisciplinar de Somnologie Pediatrică din România

CENTRUL DE SOMNOLOGIE PEDIATRICĂ BĂNEASALansarea primului Centru privat multidisciplinar…
lego star wars 2017 nava

Sărbători creative în această iarnă cu LEGO® Star Wars™

E dimineaţa Crăciunului. E atmosferă de sărbătoare, în casă miroase a brad şi portocale,…