Volumul Capra cu trei iezi și alte povești în versuri, autor Lidia Batali, ilustrații de Adrian Barbu, a apărut la editura Adenium, în colecția Căsuța fermecată.

Reinterpretarea în versuri, realizată de autoarea Lidia Batali, este ilustrată cu imagini vesele, semnate de Adrian Barbu, completate cu un minidicționar explicativ al regionalismelor și arhaismelor, foarte util micilor cititori. Vă propunem mai mult decât o lectură și deschidem poarta magică prin care orice puști al zilelor noastre va călători în timp, în Țara Copilăriei Adevărate, unde însuși Creangă, povestitorul, îi va întâmpina așa cum numai el știe să o facă.

Lidia Batali a răspuns întrebărilor noastre legate de cărțile copilăriei ei și de volumul Capra cu trei iezi și alte povești în versuri, apărut la editura Adenium.

capra cu trei iezi in versuri

Reporter: Prin ce este diferită această reinterpretare a poveștilor lui Creangă?

În volumul apărut la Adenium, Capra cu trei iezi și alte povești în versuri, am urmat firul epic al poveștilor  lui Creangă încercând să păstrez  dulcele grai moldovenesc, expresiile populare, regionalismele, cuvintele arhaice. Sunt chiar încântată că am reușit să redau întocmai scena în care capra pregătește bucatele pentru pomană:

„–Nici o faptă fără plată!

Zice capra cu năduf.

Şi mălai aduce-ndată,

Unt şi brânză de burduf.

Şi-alivenci acuma coace,

Şi-n covată cozonac

Ea frământă; şi mai face

Fripturică la capac.

Şi sarmale înfăşoară

Şi mai pregăteşte-apoi

Poale-n brâu cu scorţişoară

Şi-o plachie de baboi.”

Noutatea acestui volum constă în maniera diferită, provocatoare, de a aduce mai aproape de cei mici lumea fascinantă a poveștilor prin muzicalitate, ritm și culoare.

 Am fost fericită să descopăr că poveștile în versuri au ajuns la sufletele micuților cititori aducându-le zambete și bucurii.

Aș menționa și utilitatea minidicționarului din subsolul fiecărei pagini, idee ce îmi aparține în exclusivitate, ținând cont de multitudinea de cuvinte și expresii preluate din poveștile lui Creangă.  

punguta cu doi bani versuri

Reporter: Care este povestea dumneavoastră preferată?

Am îndrăgit poveștile lui Creangă, Ispirescu, basmele fraților Grimm, ale lui Anderson, 1001 de nopti, dar basmul preferat este Harap Alb.

Copil fiind, am fost fascinată de personajele nemaiîntâlnite în alte povești și anume cei cinci  prieteni fabuloși ai lui Harap Alb: Ochilă, Setilă, Gerilă, Flămânzilă si Păsări-Lăți-Lungilă, dar și de ingeniozitatea rezolvării situațiilor dificile prin care trece eroul principal cu ajutorul celor mai mici și mai harnice viețuitoare din natură, furnicile și albinele. Basmul Harap Alb are pentru mine un farmec anume; în acest basm cu eroi și motive populare, supranaturalul este împletit cu lumea reala a personajelor țăranești din Humuleștii lui Creangă.

Mi-a rămas întipărită în suflet și în minte și povestea Inima rece scrisă de Wilhelm Hauff, poveste care vorbește despre valorile pe care e bine să le urmăm în viață. Personajul principal este  Peter Munk, un cărbunar sărac care dorește să ajungă bogat și, pentru a-și vedea visul împlinit, renunță la inima sa caldă în schimbul uneia de piatră…Ulterior își dă seama de greșeală, regretă enorm alegerea făcută și face tot ce este posibil pentru a-și recâștiga inima adevarată.

Reporter: Ce vă placea să citiți sau să vi se citească când erați copil?

M-am născut la subsolul unei case sărăcăcioase din București, în Calea Șerban Vodă, într-o familie modestă, fără prea multă carte și cu o situație financiară precară. Toată copilăria am avut o singură păpușă pe care am iubit-o foarte mult și pe care am păstrat-o până am avut proprii mei copii.  Nu îmi aduc aminte să fi avut vreo carte în casă, copil fiind, așa că am făcut cunoștință cu lumea cărților când am început școala.

Primele lecturi, Amintiri din copilărie de Ion Creangă sau poeziile lui Coșbuc, Topârceanu și Eminescu,  le-am găsit în manual și apoi le-am citit la biblioteca de cartier, în zona Bariera Vergului.

În jurul vârstei de nouă sau zece ani, tatăl meu mi-a cumpărat prima și singura carte, o carte groasă, de circa șase sute de pagini, apăruta la Editura Politică, intitulată Figuri de militanți ai Comunei din Paris!, carte ce avea și ilustrații cu luptele insurgenților.

Bineînțeles că nu am putut citi această carte, dar acum mă gândesc cu nostalgie la gestul tatălui meu.

Reporter: Cât de importante sunt ilustrațiile atunci când vorbim despre un volum pentru copii?

Cartea pentru copii este atrăgătoare dacă are o ilustrație pe măsură. Am încercat să colaborez cu ilustratori care să îmi reprezinte cât mai veridic versurile și am făcut o pauză atunci când nu am avut ilustrații de valoare. Consider că succesul unei cărți pentru cei mici este dat în egală măsură de text cât și de ilustrații.

Aș aminti că, atunci când i-am oferit Anei Blandiana volumul de povești în versuri, Domnia Sa a admirat  mai întâi ilustrațiile și apoi a fost entuziasmată și a parcurs câteva strofe.

M-am ferit de ilustrații simpliste, puerile, întrucât copiii dovedesc, de multe ori, că au o percepție mai bună decât adulții asupra unei cărți destinată lor. Și am să dau doar două exemple referitoare la ilustrațiile lui Adrian Barbu, care a pregătit  fiecare pagină ca pe un tablou pentru expoziție. În scena din Punguța cu doi bani, unde  cocoșul varsă apa din cuptor, o admiratoare a cărții, Anastasia, a observat înotând în apă până și un șoricel, ceea ce, bineînțeles, eu nu observasem.

Sau, în povestea Ridichea uriașă, mi-a atras atenția că baba, fata, vecinul, pisica, soricelul, etc nu erau redați în ilustrație în ordinea în care erau în poezie. 

În concluzie, legătura dintre text și ilustrație este esențială pentru a motiva un copil să citească, sau să asculte o poveste, fie ea și în versuri.

Atras de o carte frumos ilustrată, un copil de școală poate, răsfoind-o, să dorească să o citească singur, fără a mai implica prezența unui adult.

Cum putem să îi introducem pe cei mici în lumea cărților și de ce este important acest lucru pentru devenirea lor ulterioară?

Pe cei mici ii atragem în lumea carților citindu-le zilnic, atât cât ne permite timpul.

Unii copii nu sunt atrași de la bun început de lectură, dar insistând, răsfoindu-le o carte frumos ilustrată, încet-încet vom reuși să le formăm gustul pentru lectură.

Deprinderea de a citi îi ajută să își dezvolte vocabularul, să memoreze cu ușuriță, îi ajută să spere și să viseze, îi face mai buni și mai isteți.

Volumul Capra cu trei iezi și alte povești în versuri este disponibil pe site-ul editurii Adenium.

În colecția „Căsuța fermecată” copii pot descoperi și alte cărți care îi vor încânta atât prin text, cât și prin ilustrații: Anotimpurile (autor Aurora Georgescu, ilustrații de Șerban Andreescu), Poezioare mici-mici (autor Aurora Georgescu, ilustrații de Mirela Pete), Secretul fetei frumose (ilustrații și text de Dorina-Grațiela Aolăriți) și Povețe cu multe fețe (autor Adela Dobran, ilustrații de Anda Cofaru). Despre acest ultim volum puteți citi o recenzie aici.

 

Sarcina si Nasterea

Afla sexul copilului

Poti afla sexul copilului dupa bataile inimii?

Exista o legatura intre sexul fatului si frecventa batailor cordului fetal?. Asa se spuna, daca frecventa batailor inimii este mai mare de 140 de batai pe minut, inseamna ca aveti fata, iar daca este un puls un pic mai rar, sub 140 batai pe minut, este foarte…
Citeste mai mult ...
amintiri burta mamei

Despre dieta in timpul sarcinii. Ce ai uitat?

Să ai un copil este unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care poţi să le faci pentru…
Cum se conduce masina cand esti insarcinata

Cum e bine sa conduci masina cand esti insarcinata

In general femeile gravide sofeaza atunci cand sunt deja la a doua sarcina, fiind nevoite…
rh pozitiv si rh negativ

Incompatibilitatea de RH

Tot am auzit vorbinduse despre RH. Nu multe sunt femeile care stiu ce este acela Rh si…
sarcina si hiv

Infectiile si sarcina: HIV sau SIDA

Numarul cazurilor de copii infectati cu HIV in fiecare zi este de aproximativ 1.200.…

Copii si bebelusi

primele clipe

Primele clipe impreuna cu bebelusul

Primele clipe impreuna cu bebelusul sunt o adevarata provocare pentru parinti. Ai fost extrem de fericita cand ai aflat ca o sa ai un bebelus, ai fost nerabdatoare pe toata perioada sarcinii sa iti vezi copilasul care se formeaza si creste in interiorul tau si vei fi tare emotionata cand il vei…
Citeste mai mult ...
pericole pe internet pentru copii

Pericolele la care sunt expusi copiii pe internet

Internetul este un loc minunat si fara limite! Internetul este o resursa minunata pentru…
Default Image

Dezvoltarea copilului la 38 de saptamani

Explorand... Copilul tau a inceput sa cerceteze toate obiectele din jur, scuturandu-le,…
copil doarme

Somnul copilului de la 6 la 9 luni

Ajuns la varsta de 6 luni, copilul incepe sa doarma mai mult, astfel, media de somn…
Default Image

Dezvoltarea copilului la 42 de saptamani

Amintirile.Odata cu intrarea in a doua saptamana a celei de-a noua luni de viata, cei mai…

Mai multe articole

De la femei pentru femei

Mos Craciun seara

Ce cadouri cumpără mamele pentru copii?

A fi mamă este dorința oricărei femei, este un sens major al vieții ei. Acest vis de a avea copii este specific feminin și poate deveni uneori neînțeles de bărbați, că ar fi atât de important. Când ai un copil este obligatoriu să-ți umpli și casa de jucării. Copiii au nevoie să se joace cu jucării…
Citeste mai mult ...
aromaterapie baie

Stiai ca samponul cu lapte de capra ajuta la indesirea parului?

Un par frumos si sanatos este dorinta oricarei femei, indiferent de lungimea sau culoarea…
viata frumoasa

Ce cred eu ca este feminitatea!

Prima data cand mi s-a spus ca sunt feminina aveam 25 de ani. Un coleg de facultate mi-a…
slabire dileme

Tot ce trebuie sa stii despre Dieta Rina

Probabil si tu ai aflat de faptul ca dieta Rina, este cea una dintre cele mai bune si mai…
Cine este mama mea?

Cine este mama mea? De ce este deosebita mama mea?

Cine este mama mea? Pentru ca este mama mea, pentru mine este o femeie cum alta nu…

Din dragoste pentru copii

inger copil

Rugaciune pentru parinti

Doamne tine-i fericitiPe parintii mei iubitiSa ma poata creste bine,Sa se bucure de mine.
Citeste mai mult ...
O poveste cu un elefant curios

Povestea unui elefant curios

A fost odata, demult, un elefantel foarte curios. Intr-o zi s-a trezit cu o noua…
magicianul oache

Magicianul Oache

Mihaita este un băieţel ce a venit în vacanţă la bunici. Se simţea întotdeauna fericit…
un copil politicos

Un copil politicos

Un copil politicosE cu lumea cuviincios Refren:El saluta pe oricine C-asa e frumos si…
Default Image

Ghiocelul

În grădină, mititel,Mi-a surâs un ghiocel!M-a rugat, până spre seară,Ca să-i fac o…

Pentru mai multa sanatate

greseli in alimentatia copilului

6 Cele mai frecvente greseli ale a parintilor in hranirea copilului.

Pentru a crește și a se dezvolta armonios, copiii au nevoie de o alimentație echilibrată și diversificată, de aceea, atunci când refuză să mănânce sau consumă doar anumite tipuri de alimente, părinții se simt frustrați și neputincioși. Astfel, mulți părinți…
Citeste mai mult ...
comportamenul alimentar infografic

Ce ne influenteaza comportamentul alimentar?

Se vorbește deseori despre mâncatul emoțional, în care emoțiile sunt factorul principal…
ac zymes plus

Cum poti sa combati tulburarile digestive cu Ac Zymes Plus Calivita?

E totul în regulă în interior? Știm cum te simți când intestinele nu îți dau pace, se…
rinita alergica si homeopatia

Cum te poate ajuta Homeopatia cand ai probleme cu rinita?

Ai auzit vorbindu-se de rinita sau medicul ți-a spus că nasul înfundat sau scurgerile…
ceaiul de valeriana

Ceaiul de valeriana – Un tratament natural zi de zi

Ritmul de viata actual este unul alert iar noi trebuie sa tinem pasul chiar daca asta…

Evenimente si comunicate

Cum putem păstra un echilibru între viaţa de cuplu şi viaţa de părinţi?

Cum putem păstra un echilibru între viaţa de cuplu şi viaţa de părinţi? Răspuns : Ca părinţi sacrificăm de multe ori viaţa de cuplu pe „altarul” fiilor noştri. Soţul şi soţia, copleşiţi de muncă, griji, lipsa de timp, pierd prietenia, iubirea aceea care este…
Citeste mai mult ...
Antimetil disgravidie tilman

Scapă de grețuri în sarcină cu remediile naturale pe bază de ghimbir! (P)

Grețurile matinale sunt frecvente în primul trimestru de sarcină. 9 dintre 10 graviduțe…
comunicat alaptare

Alăptarea, alegerea sănătoasă pentru copilul tău – evenimentul prin care am sărbătorit Săptămâna Mondială a Alăptării

18 august | București. Pe 3 august, am sărbătorit Săptămâna Mondială a Alăptării…
Default Image

Mingi în școli, campania pentru viitorii campioni ai handbalului românesc, continuă și anul acesta

România are una dintre școlile de handbal cu cea mai mare tradiție din lume, iar…
ookee

ookee.ro – de 9 ani educatie-jocuri-zambete

Implinim 9 ani – da, e adevarat! Ne uitam in urma si parca nu ne vine sa credem. Am…